Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 13 sep 2020 15:32 

Milcobel wil afdeling in Schoten met 167 jobs sluiten


Zuivelcoöperatie Milcobel heeft vrijdag op een ondernemingsraad de intentie bekendgemaakt om de Drinks-afdeling in het Antwerpse Schoten te sluiten. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Milcobel wil stoppen met de eigen productie van melk en melkdrankjes.

Daardoor staan 167 banen op de helling: 162 in Schoten en 5 bij de ondersteunende diensten in Brugge.

Milcobel maakt in Schoten allerlei melkdrankjes, zoals gewone melk en chocomelk. Dat gebeurt onder bekende merken als Inza, Choco!Choco! of Yogho!Yogho!.

Maar daar wil de grootste zuivelcoöperatie van het land mee stoppen. “Er wordt steeds minder melk gedronken. De voorbije tien jaar daalde de markt jaarlijks 3 procent. De marges op melk zijn ook zeer laag of zelfs negatief”, legt woordvoerster Kathleen De Smedt uit. Bovendien is de fabriek in Schoten erg verouderd, waardoor grote investeringen nodig zouden zijn.

Daarom heeft het bedrijf de intentie om de site in Schoten te sluiten. Dat zou betekenen dat Milcobel geen eigen melkdrank meer maakt. Inza produceert al sinds 1946 melk, eerst in Borgerhout, later in Schoten.

De socialistische vakbond ABVV reageert ontgoocheld. “Het bericht slaat in als een bom, omdat wij reeds maanden aan het werken zijn aan ver doorgedreven flexibiliteit om de site te optimaliseren”, stelt ABVV.

Volgens de vakbond vroeg de plaatselijke directie in Schoten een week geleden nog om een akkoord te valideren rond bijkomende uurroosters voor de komende maanden en was er toen dus nog geen sprake van een sluiting. “De werknemers reageren met verslagenheid en vragen waarom dit zo moet lopen”, aldus nog de vakbond. “We zullen tijdens de consultatiefase veel vragen hebben bij deze beslissing.”

Donderdag voerden zo’n tachtig ontevreden melkveehouders hun tractor nog voor de vestiging van Milcobel in Langemark. Zij stelden een ultimatum aan de nieuwe CEO van de coöperatie die de melk van 2.600 melkveebedrijven ophaalt, verwerkt en commercialiseert: als de melkprijs tegen het einde van het jaar niet verbetert, keren de boeren terug met achthonderd manifestanten.

ABVV zegt zich onder meer af te vragen of de beslissing daar iets mee te maken heeft. “Hoewel zij aandeelhouder zijn en dus ook nog een nabetaling ontvangen, eisten zij dringend maatregelen”, klinkt het. “Het is opvallend dat de sluiting van Milcobel Schoten nu zo plots aangekondigd werd. De nieuwe CEO en de nieuwe raad van bestuur staan onder permanente druk van de aandeelhouders, wat hier 2.500 boeren zijn, om sneller en meer winst te genereren. Mogelijk heeft dit deze beslissing versneld.”

De vakbond maakt zich naar eigen zeggen geen illusies dat de beslissing nog zal worden omgekeerd. “Net zoals in een multinational kiest de aandeelhouder eieren voor zijn geld en dwingt de sluiting af”, klinkt het nog. “’Koop lokaal en steun de boer’ heeft voor ons nu wel een dubbele en wrange nasmaak.”  Nieuwsflash
 
Droogte/hitte 2020 - VLM nitraatresidu: verslag onafhankelijk expert van tel voor bezwaarLees meer
 
 
Droogte en hitte 2020: in gang zetten procedure erkenning tot rampLees meer
 
 
Droogte 2020: regionale verschillen op kaartLees meer
 
 
Blue Deal: actieplan tegen watertekort Lees meer
 
 
Het opnieuw samenstellen van de SALVLees meer
 
 
Hervorming GLB: Renew Europe stelt paper voor Lees meer
 
 
Respecteer de hygiŽnische voorzorgsmaatregelen bij bezoek aan land- en tuinbouwbedrijven Lees meer
 
 
Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030: wat zal de klimaatverandering ons kosten?Lees meer
 
 
Suikercampagne start twee dagen laterLees meer
 
 
Droogte 2020: bij 8 droogste jaren sinds 1906 Lees meer
 
 
Meld nu jouw nitraatresiducontrole aan via SNapp!Lees meer
 
 
Covid 19 overbruggingsrechtLees meer
 
 
Socio-economische impact van klimaatverandering in BelgiŽLees meer
 
 
Biodiversiteitsrapport BelgiŽ 2020Lees meer
 
 
Bestrijding droogteLees meer
 
 
Proefresultaten granen 2020Lees meer