Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 sep 2020 07:53 

Jagers willen wild in kaart brengen met app Wilder


De jagersvereniging Hubertus Vlaanderen lanceert een app waar je de locatie van wild kan melden: Wilder. Met de app willen de jagers het wildbestand in kaart brengen, en gerichte problemen aanpakken.

De app Wilder werd gisteren door de jagersvereniging gelanceerd in Hasselt. De bedoeling is om via de app meer te weten te komen over de locatie van wild. Hoe meer burgers informatie melden, hoe meer informatie er verzameld kan worden over het gedrag van wilde dieren. Dat vertelt Yoeri Jorissen, voorzitter Limburgse Jagersvereniging: “De informatie wordt gedeeld met de natuurverenigingen. Bijvoorbeeld als iemand een wolf ziet passeren, kan die via de app de locatie doorgeven. Dat is ook interessant voor de natuurverenigingen en de wetenschappers van het INBO, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.”

Ook overlast van everzwijnen zou daardoor kordater aangepakt kunnen worden. “Bijvoorbeeld na een ongeval met everzwijnen of reeën kunnen mensen dat melden via de app. Er zit ook een gps-systeem in. Van zodra iemand de Wilder-app aanzet, krijgen we de locatie waar men zich bevindt. De jager kan dan meteen ter plaatse gaan en kijken wat er moet gebeuren."
De kat bij de melk zetten?

Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum is niet enthousiast over de app. “Ik zie niet in waarom de jagers die informatie moeten verzamelen. Als je wilde dieren spot, kan je dat nu al melden via de website waarnemingen.be van Natuurpunt. Wie een wolf ziet, kan dat melden op het meldpunt van natuurorganisatie Welkom Wolf. Ook bij een ongeval met everzwijnen kan je beter de opvangcentra voor wilde dieren bellen. Die weten het best wat er op dat moment met de dieren moet gebeuren.”

De jagers kwamen vorig jaar in moeilijk vaarwater terecht, toen het Agentschap voor Natuur en Bos bekend maakte dat wolvin Naya wellicht om het leven werd gebracht en dat dat waarschijnlijk het werk van jagers was.  "Ik denk dat we met deze app een positieve weg zijn ingeslagen', zegt jager Yoeri Jorissen. "We moeten iedereen in de natuur respecteren. En ik hoop dat onze app daartoe kan bijdragen." Volgens de jagers zal het een hele uitdaging zijn om de everzwijnenpopulatie in Limburg binnen de perken te houden. "Door het tijdelijke jachtverbod in het leefgebied van de wolven, is daar niet op de everzwijnen gejaagd. Dus we verwachten deze winter veel schade door everwijnen."

VRT  Nieuwsflash
 
Bebossing vooral in landbouwgebied, schandaligLees meer
 
 
Overvloedige regenval 2021: Belgische wijnboeren vrezen slecht jaarLees meer
 
 
Aardappelgroei blijft achter Lees meer
 
 
Seizoen vroege aardappelen gestart Lees meer
 
 
Cercospora Lees meer
 
 
Gevaar van overstromingen voor plant en dierLees meer
 
 
VN-klimaatpanel focust op extreme weersomstandigheden Lees meer
 
 
Erkende ramp droogte 15 maart - 15 september 2020: schadedossier nu indienenLees meer
 
 
Ook na de ombouw R4 West en Oost (R4WO) route voor het landbouwverkeerLees meer
 
 
Loofvernietigingsdata in het kader van de vermeerdering van pootaardappelen Lees meer
 
 
Webinar droogte Lees meer