Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 aug 2020 10:20 

Uitzonderlijk: bijna 10 dagen op rij warmer dan 30 graden


De afgelopen 9 dagen klom het kwik telkens boven de 30 graden. Dat is - behalve in de recordzomer van 1976 - nooit eerder gebeurd. Met een gemiddelde maximumtemperatuur van 34,6 graden in Kleine-Brogel hebben we zelfs de warmste week ooit achter de rug.

Donderdag was het in Limburg opnieuw warmer dan 30 graden. “Sinds vorige week woensdag is dat in onze provincie elke dag gebeurd”, zegt weerman Ruben Weytjens. “Dat betekent dat we liefst negen tropische dagen op rij hebben gehad, wat zeer uitzonderlijk is. Vanaf vrijdag koelt het weer af, dus tien dagen boven 30 graden zit er niet in. Het zal bij die negen blijven.”

In Ukkel lagen de temperaturen acht dagen op rij boven 30 graden. “Het is 44 jaar geleden dat we nog zo’n lange reeks tropische dagen gehad hebben”, zegt KMI-weerman David Dehenauw. “In de historisch warme zomer van 1976 was het liefst 15 dagen op rij warmer dan 30 graden in Ukkel. Dus aan dat record zitten we nog lang niet. Maar we komen wel op de tweede plaats, want ook in de metingen vóór 1976 haalden we nooit zo veel dagen na elkaar tropische temperaturen.”

Toch snoepen we één record af van de zomer van 1976. Want we hebben net de warmste week sinds het begin van de metingen meegemaakt. “Tussen vorige week donderdag en woensdag was de gemiddelde maximumtemperatuur in Ukkel 33,5 graden”, zegt Dehenauw. “Dat is meer dan de 33,4 graden die er in de week van 30 juni tot 6 juli 1976 gemeten werd. In Kleine-Brogel bedroeg de gemiddelde maximumtemperatuur de afgelopen week zelfs 34,6 graden, in het weerstation van Diepenbeek was dat 34,2 graden.”

Wie de hitte beu is, kan wel opgelucht ademhalen. Want ook al is de hittegolf nog niet gedaan, het hoogtepunt lijkt achter ons te liggen. “De rest van de week is het koeler”, zegt Ruben Weytjens. “Op vrijdag en zaterdag halen we in Limburg maxima tussen 26 en 28 graden. We krijgen dan ook opnieuw te maken met buien, al is het moeilijk te voorspellen hoe hevig die zijn en waar en wanneer ze precies zullen opduiken. Zondag zitten de maximumtemperaturen vermoedelijk net onder de 30 graden. Tot de avond blijft het wel droog, daarna kunnen er onweersbuien zijn.”

Waarschijnlijk blijft de hittegolf in onze provincie dus nog duren tot volgende week. “Wanneer de temperaturen dan onder de 25 graden duiken, is nog niet duidelijk. Woensdag bijvoorbeeld worden maxima tussen 23 en 26 graden voorspeld. Sommige prognoses geven aan dat het op het einde van volgende week wel weer wat warmer wordt. Dus het kan nog alle kanten uit. Hoe dan ook: als het maandag warmer dan 25 graden wordt, zitten we met een hittegolf die al twee weken duurt. Dat is heel wat.”

Al zijn we dan nog wel wat dagen verwijderd van het record van de langste hittegolf ooit. “Die van 2018 duurde in Ukkel 15 dagen, die van 2006 16 dagen”, zegt David Dehenauw. “In de historische zomer van 1976 duurde de hittegolf 17 dagen, in 1997 ook. Met 19 dagen boven 25 graden is 1947 nog steeds het jaar met de langste hittegolf ooit gemeten.”  Nieuwsflash
 
Definitieve bandingfactor project Agristo Wielsbeke - solarLees meer
 
 
Marc en Anja Bossuyt, pioniers van de korte keten Lees meer
 
 
Van mest tot water Lees meer
 
 
Advies besluit onbevaarbare waterlopen Lees meer
 
 
Wat als de buur te ver ploegt? Lees meer
 
 
Pladijs vis van het Jaar 2020 Lees meer
 
 
Sierteeltbestedingen lijden onder de coronacrisisLees meer
 
 
BFA schakelt met nieuw Charter versnelling hoger in duurzaamheidsambitieLees meer
 
 
Boerderij te koop Lees meer
 
 
Brede weersverzekeringen erkend voor premiesubsidie in 2021: nieuwkomer Vanbreda Risk and BenefitsLees meer
 
 
Droogte/hitte 2020 - VLM nitraatresidu: verslag onafhankelijk expert van tel voor bezwaarLees meer
 
 
Droogte en hitte 2020: in gang zetten procedure erkenning tot rampLees meer
 
 
Droogte 2020: regionale verschillen op kaartLees meer
 
 
Respecteer de hygiŽnische voorzorgsmaatregelen bij bezoek aan land- en tuinbouwbedrijven Lees meer
 
 
Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030: wat zal de klimaatverandering ons kosten?Lees meer
 
 
Suikercampagne start twee dagen laterLees meer
 
 
Covid 19 overbruggingsrechtLees meer
 
 
Socio-economische impact van klimaatverandering in BelgiŽLees meer