Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 aug 2020 09:39 

Zonnebrand geeft oogst fruit 2020 de genadeslag


Volgens experts stevent de appel -en perenoogst regelrecht af op een rampjaar. De schade door zonnebrand is meer dan het dubbele van vorig jaar. “Helaas is zonnebrand niet opgenomen in de brede weersverzekering. Dit wordt voor vele fruitbedrijven de genadesteek”, klinkt het.

Door de uitzonderlijke droogte en de extreme hitte zijn grote delen van het fruit getroffen door zonnebrand. Victor Hannosset, één van de vaste leden van de schadecommissie, schat dat de schade bij de appelen oploopt tot 50-60 procent, bij de peren tussen 30-40 procent. “Dit zijn nog maar de eerste vaststellingen, op sommige hoger gelegen percelen kan dit percentage nog flink oplopen. Ik vrees dat 2020 de geschiedenisboeken zal halen als het ergst getroffen seizoen in een reeks van acht opeenvolgende seizoenen”, zegt hij.

De schade bedraagt dus meer dan het dubbele van vorig jaar. Volgens Jef Vercammen van het Proefcentrum voor Fruitteelt in Kerkom viel de periode met extreem hoge temperaturen vorig jaar later op het seizoen. “De vruchten waren toen al beter bestand tegen de hitte. Maar dat was ook een topjaar voor Jonagold en Conference, waardoor de oogst ondanks een schade van 20-30 procent door zonnebrand nog meeviel. Dit jaar zitten wij in wisseljaar en een totaal andere situatie. Wij komen uit een koelere periode waardoor de vruchten gevoeliger zijn voor temperatuurschommelingen. De afgelopen hittegolf van een tiental dagen, waarin wij temperaturen gemeten hebben van boven de 55 graden op de bomen, valt net voor de start van de perenpluk. Door de lagere productie en de schade door zonnebrand die erboven op komt, stevent de fruitproductie af op een rampseizoen”, zegt Vercammen.

Zonnebrand is niet opgenomen in de brede weersverzekering waardoor telers hiervoor dus geen euro schadevergoeding krijgen. “Dit wordt voor vele fruitbedrijven de genadesteek”, denkt Hannosset.



  Nieuwsflash
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer