Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 jul 2020 12:09 

Overheidssteun gevraagd voor coronaproof (fruit)seizoen


Volgende maand komen zoín 20.000 seizoensarbeiders uit het buitenland naar ons land voor de fruitpluk. Om alles in goede banen te leiden, werd er voor de fruittelers een draaiboek uitgewerkt. De burgemeesters van Linter, Kortenaken, Zoutleeuw en Geetbets vragen nu ook steun van de hogere overheid om de buitenlandse werknemers te kunnen testen.

“Ik dacht dat we het intussen allemaal gehad hadden hier in het Hageland: de Pukkelpopstorm, daarna de droogte, de Ruslandboycot en vorig jaar nog de hagel en storm, maar corona hadden we toch niet zien aankomen”, zegt Luc Borgugnons, fruitteler in Kersbeek en voorzitter van de sectorvakgroep Fruit. “Van bij de start van de coronaperiode hebben we de koe bij de horens gevat om ervoor te zorgen dat zowel de fruittelers als de werknemers gezond kunnen blijven.”

Samen met de BB werd er een breed gedragen en officieel preventief draaiboek opgesteld. “Affiches in zes talen moeten iedereen duidelijk maken wat de regels rond Covid-19 zijn”, vertelt Luc. “We werken zo veel mogelijk in bubbels van mensen die samen werken, samen douchen en samen eten. Dat vergt soms wel wat extra investering wat betreft infrastructuur, maar de telers weten ook dat er best geen coronabesmetting opduikt. De perenpluk mag maximaal drie weken duren. Als je personeel dan twee weken in quarantaine moet, zit je met de handen in het haar.”

De burgemeesters van Geetbets, Linter, Zoutleeuw en Kortenaken vragen, gezien de huidige slechte cijfers, ook steun aan de hogere overheid om het risico op besmetting te minimaliseren. “Heel wat plukkers komen uit Polen, Bulgarije en Roemenië”, zegt Luc. “Polen kleurt momenteel nog groen, maar de andere twee landen hebben code oranje, wat dus wil zeggen dat er daar veel coronabesmettingen zijn. Onze vraag naar de overheid is dan ook: lever fruitbedrijven voldoende testen aan voor alle werknemers en verwerk de testen ook onmiddellijk, zodat iedereen snel aan de slag kan.”

Maar wat als er dan een werknemer positief op het virus test? “BB heeft een huurakkoord met een containerbedrijf”, legt Luc uit. “Als iemand positief test, zal die persoon en de andere mensen in de bubbel in quarantaine kunnen geplaatst worden in zo’n container. Op die manier kan je snel en lokaal ingrijpen.”  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekeringen erkend voor premiesubsidie in 2021: nieuwkomer Vanbreda Risk and BenefitsLees meer
 
 
Droogte/hitte 2020 - VLM nitraatresidu: verslag onafhankelijk expert van tel voor bezwaarLees meer
 
 
Droogte en hitte 2020: in gang zetten procedure erkenning tot rampLees meer
 
 
Droogte 2020: regionale verschillen op kaartLees meer
 
 
Respecteer de hygiŽnische voorzorgsmaatregelen bij bezoek aan land- en tuinbouwbedrijven Lees meer
 
 
Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030: wat zal de klimaatverandering ons kosten?Lees meer
 
 
Suikercampagne start twee dagen laterLees meer
 
 
Meld nu jouw nitraatresiducontrole aan via SNapp!Lees meer
 
 
Covid 19 overbruggingsrechtLees meer
 
 
Socio-economische impact van klimaatverandering in BelgiŽLees meer
 
 
Proefresultaten granen 2020Lees meer