Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 jul 2020 08:19 

Corona - Nederland: frietcompensatie tot max €25.000 nu aan te vragen


RVO heeft het online loket geopend voor de vaststelling van de compensatiebedragen voor telers van fritesaardappelen. Telers met een schade tot €25.000 kunnen nu hun definitieve aanvraag indienen, dat meldt BO-Akkerbouw.

Telers kunnen hun voorlopige aanvraag ook wijzigen of intrekken, als het overschot aan aardappelen anders uitpakt dan oorspronkelijk ingeschat. In totaal is er door bijna 1.200 aardappeltelers voor ongeveer 900.000 ton fritesaardappelen een voorlopige aanvraag ingediend. Gerekend met een compensatiebedrag van 6 cent per kilo komt dat uit op een bedrag van circa €54 miljoen.

50 miljoen plafond
De regeling is gemaximeerd op €50 miljoen. Als in september blijkt dat er nog steeds meer dan €50 miljoen wordt aangevraagd, dan wordt het bedrag van 6 cent per kilo voor alle aanvragers gekort. Maar de kans bestaat dat telers hun voorlopige aanvragen wijzigen of intrekken. Zodra het totaalbedrag daardoor onder de €50 miljoen zakt, wordt het compensatiebedrag definitief vastgesteld op 6 cent per kilo en kan RVO meteen uitkeren op basis van de definitieve aanvragen.

De situatie voor telers is nu als volgt:

  • Voor bedragen tot €25.000 kunnen telers tot en met 31 augustus hun definitieve tegemoetkoming aanvragen op de website van RVO. Telers kunnen zelf de benodigde formulieren invullen en opsturen. Er is geen verklaring van een accountant nodig.
  • Voor tegemoetkomingen boven de €25.000 is nog niet bekend wanneer deze kunnen worden aangevraagd. RVO overlegt momenteel met het ministerie van Landbouw over de eisen. Zodra er duidelijkheid is, zal RVO de spelregels bekendmaken.
  • Alle telers die in de aanmeldperiode een voorlopige aanvraag voor tegemoetkoming hebben ingediend kunnen deze nu bij het online loket van RVO intrekken of wijzigen.

Oproep tot controle tonnage
André Hoogendijk, directeur van BO Akkerbouw, roept iedereen op om de opgegeven tonnen te controleren en waar nodig aan te passen. "Hoe eerder RVO een goed beeld heeft van de totale schade, hoe eerder gestart kan worden met uitbetalen. We horen van telers dat de voorlopige aanvraag eenvoudig was in te vullen en dat telers snel hun voorschotbedrag van RVO hebben ontvangen. Het is goed om te zien dat schades tot €25.000 nu op een eenvoudige wijze kunnen worden afgehandeld. Maar we zien graag dat de regeling ook snel opengaat voor telers met grotere schades."  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekeringen erkend voor premiesubsidie in 2021: nieuwkomer Vanbreda Risk and BenefitsLees meer
 
 
Droogte/hitte 2020 - VLM nitraatresidu: verslag onafhankelijk expert van tel voor bezwaarLees meer
 
 
Droogte en hitte 2020: in gang zetten procedure erkenning tot rampLees meer
 
 
Droogte 2020: regionale verschillen op kaartLees meer
 
 
Respecteer de hygiënische voorzorgsmaatregelen bij bezoek aan land- en tuinbouwbedrijven Lees meer
 
 
Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030: wat zal de klimaatverandering ons kosten?Lees meer
 
 
Suikercampagne start twee dagen laterLees meer
 
 
Meld nu jouw nitraatresiducontrole aan via SNapp!Lees meer
 
 
Covid 19 overbruggingsrechtLees meer
 
 
Socio-economische impact van klimaatverandering in BelgiëLees meer
 
 
Proefresultaten granen 2020Lees meer