Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 jul 2020 19:41 

Corona: steun uit noodfonds voor siertelers en aardappeltelers goedgekeurd


Op voorstel van Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits heeft de Vlaamse Regering vandaag de modaliteiten vastgelegd voor de steun die het Vlaams noodfonds voorziet voor de siertelers en aardappeltelers. Deze sectoren leden zware verliezen door de coronacrisis. Voor de sierteeltbedrijven komt er een tegemoetkoming van 25 miljoen euro, voor de aardappeltelers gaat het om 10 miljoen euro.

Als gevolg van de COVID-19 maatregelen, viel de verkoop van sierteeltproducten in Vlaanderen na 16 maart zo goed als stil. Niet enkel het verlies van de lokale verkoop door de sluiting van de tuincentra, bloemenwinkels en markten was een enorm voelbaar voor de siertelers, maar ook het wegvallen van de export was voor de sierteeltsector, die sterk exportgericht is, een zware dobber. Hierdoor moesten heel wat planten vernietigd worden of verloren ze hun volledige marktwaarde.

Vanuit het Vlaamse noodfonds wordt nu in 25 miljoen euro voorzien voor de professionele siertelers die in de periode tussen 16 maart en einde mei een sterke omzetdaling kenden. Bedrijven met een omzetdaling van 30% bij die normaal minstens de helft van hun jaaromzet uit de kweek van sierteeltproducten halen, komen in aanmerking als ze voldoen aan alle technische voorwaarden.

Daarnaast wordt ook in 10 miljoen euro voorzien voor de Vlaamse aardappeltelers. Als gevolg van de COVID-19 maatregelen viel het verbruik en de export van verwerkte aardappelproducten volledig stil en lag er midden mei in Vlaanderen naar schatting een stock van 330.000 ton aardappelen zonder het vooruitzicht op verkoop. Aardappeltelers met een stock aan vrije aardappelen die groter was dan 100 ton midden mei, kunnen 50 euro per ton vrije aardappelen ontvangen als vergoeding als ze voldoen aan alle technische voorwaarden.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “De landbouwsector is niet ontsnapt aan de gevolgen van de coronacrisis. Die begon net toen de siertelers klaar stonden om hun bloemen en planten te verkopen en te exporteren. Ook de aardappeltelers die geen contracten afsluiten, hadden het niet onder de markt. We hebben vandaag de modaliteiten vastgelegd om op een tegemoetkoming te kunnen rekenen.”

Na publicatie van het besluit in het Belgisch Staatsblad zijn de aanvraagformulieren voor de steun op de website van het Departement Landbouw en Visserij beschikbaar. Hierin worden de gedetailleerde voorwaarden voor steun omschreven. Minister Crevits zal deze regeling nu overmaken aan de Europese Commissie.

AARDAPPELEN

Vlaamse compensatieregeling

De Vlaamse regering keurde nu een regeling goed waarbij Vlaamse aardappeltelers in aanmerking kunnen komen voor een schadecompensatie. Hierbij is rekening gehouden met een aantal algemene principes die ook van toepassing zijn in het Rampenfonds. Zo is er een stuk van de schade dat zelf ten laste moet genomen worden en is er ook een aftopping van de maximale schadevergoeding. Concreet kunnen aardappeltelers een compensatie krijgen voor de niet-verkoopbare vrije aardappelen in stock op 15 mei 2020 ten bedrage van 50 euro per ton. De eerste 100 ton vrije aardappelen in eigendom komen niet in aanmerking voor de vergoeding. Aanvullend is een gelijke schadecompensatie voorzien voor vrije aardappelen die gebruikt werden voor het voederen van de eigen veestapel in de periode van 13 maart tot 15 mei 2020. (**).

Bij de afhandeling van de dossiers zal de vergoeding eerst toegekend worden aan bedrijven met een stock niet-verkoopbare aardappelen tot maximum 500 ton. Binnen de beperkingen van het beschikbare budget zal het restertende budget nadien verdeeld worden over de stockvolumes boven de 500 ton met een maximale stock van 2000 ton vrije aardappelen. De vergoeding is te allen tijde beperkt tot 20 ton bewaaraardappelen/ha aangeven in de verzamelaanvraag 2019. Vrije aardappelen zijn niet-gecontracteerde bewaaraardappelen (aardappelen 'niet vroege' teeltcode 901 in de verzamelaanvraag). Bij de bepaling van het areaal wordt ook rekening gehouden met de oppervlaktes aardappelen in Wallonië of de aangrenzende lidstaten. 

Aanvraagmodaliteiten

Door het departement Landbouw zal een aanvraagformulier ter beschikking worden gesteld, van zodra de beslissing definitief wordt goedgekeurd door Europa en het besluit gepubliceerd wordt in het Staatsblad. Op het aanvraagformulier moet de aardappelteler zijn niet verkoopbare stock vrije aardappelen in eigendom aanmelden. Ter staving van voornoemde stock kan het document van de brancheorganisatie Belpotato of een ander gelijkwaardig document van een expert toegevoegd worden. Alle bewijsstukken ter staving van de stock vrije aardappelen op 15 mei 2020 moeten bij controle kunnen voorgelegd worden en bovendien moet bij controle de landbouwer ook de afvoer van de stock vrije aardappelen kunnen documenteren op basis van de bewegingen uit de stock na 15 mei 2020. Hoe er rekening mee dat onterecht uitbetaalde bedragen vermeerderd met een administratieve geldboete zullen worden teruggevorderd!

(**)

Voorbeeld

Aardappelteler x heeft op 15/5 een stock vrije aardappelen gemeld van 90 ton. Aanvullend werd er in de periode van half maart tot half mei nog 60 ton vrije aardappelen afgevoerd naar de eigen rundveestapel.

Aan te melden volume niet verkoopbare vrije aardappelen: 150 ton
Totaal volume dat in aanmerking komt voor de schaderegeling: 50 ton
!!onder voorwaarde dat de aardappeltelers meer dan 7,5 ha aardappelen aanmeldde via de verzamelaanvraag 2019

Bedrag schaderegeling Noodfonds aardappelen corona: 50 ton x 50 euro = 2.500 euro



  Nieuwsflash
 
Europese Commissie sleutelt aan milieuregels GLB Lees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleidLees meer
 
 
Wijziging voorschriften voor rechtstreekse betalingen aan landbouwers GLBLees meer
 
 
Nieuwe aandeelhouder Ardo, The Nest Lees meer
 
 
Over een innovatief landbouwbeleid Lees meer
 
 
Grondwater op hoogste peil in meer dan 20 jaar in Vlaanderen Lees meer
 
 
Oproep voor een waarnemings- en waarschuwingsdienst ziekten en plagen Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Steun voor toepassen van niet-kerende bodembewerking Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer
 
 
Boerenbetogingen: De boer op met JoLees meer