Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 jun 2020 19:24 

De Fruit Trading Company een jaar na opstart


Enkele jaren geleden staken we met DLV onze schouders onder de coöperatie Agro Trading Company (ATC). Deze coöperatie van producenten heeft als doel het afdekken van prijsrisico’s via termijncontracten op de termijnmarkt en het opzetten van marktsystemen voor prijsrisicobeheer die zijn geïnspireerd op de kennis rond termijnmarkten. Een subgroep van deze coöperatie is de Fruit Trading Company (FTC), gericht naar fruitproducenten.

Sinds juni 2019 maakte de Fruit Trading Company het mogelijk om Conference-peren af te zetten via termijnmarkten. Nu we een jaar verder zijn, werd de balans opgemaakt. Daaruit blijkt dat de fysieke markt beter is geëindigd dan de prijs die op voorhand werd vastgelegd op basis van de gemiddelde klokprijzen van BelOrta en BFV. Daardoor moeten de telers dit jaar iets terugbetalen – normaal rond de 5 cent/kg. Een goed teken! Dat wil namelijk zeggen dat de fysieke markt het beter heeft gedaan dan de prijs die we oorspronkelijk wilden en waarmee de leden tevreden zijn. 

Het afgelopen jaar werkte de FTC met seizoenscontracten, waardoor niet elke teler een even hoge prijs voor zijn product kon verkrijgen. De prijzen lagen in september (45 cent) bijvoorbeeld lager dan in mei (90 cent). Om dit aan te pakken, zullen we volgend seizoen overstappen op kwartaalcontracten, de afrekening gebeurt dan per kwartaal i.p.v. per seizoen.

Werking 2020-2021 Ondanks de terugbetaling blijft de interesse in de FTC stijgen. Momenteel is er voor 20 procent meer volume ingeschreven dan een jaar geleden. Op enkele telers na wordt de samenwerking verder gezet. Er zijn zelfs enkele telers bijgekomen. In april werd een nieuw trading platform gelanceerd voor de verhandeling van de termijncontracten. Daarop kunnen nu al prijzen vastgeklikt worden voor het volgende seizoen. Het sentiment voor volgend seizoen ligt momenteel op een verwacht volume van 85% van een normale oogst op basis van wat momenteel te zien is op de boom.   Wil je meer informatie over de Fruit Trading Company of inschrijven voor het aankomende seizoen? Contacteer ons via info@agrotradingcompany.be


  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer