Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 jun 2020 03:58 

Vlaamse landbouwers kiezen voor investering en innovatie


In 2019 heeft het Vlaams Landbouw Investeringsfonds 138 miljoen euro steun geselecteerd aan investeringen op land- en tuinbouwbedrijven waarvan om en bij 60 miljoen euro Vlaamse steun. Daarnaast werd ook in specifieke steun voorzien voor innovatieve projecten, overnamesteun voor jonge landbouwers, steun voor de agrovoedingssector en waarborgen. In totaal goed voor 8 miljoen euro Vlaamse steun. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits vindt het belangrijk dat drie kwart van de toegekende steun naar investeringen gaan die in hoge mate bijdrage aan de verduurzaming van de productie. Dat is ook de voornaamste doelstelling van het investeringsfonds.

Bestanden beschikbaar voor download:
Rapport (897.8 Kb)

Onze land- en tuinbouwers zijn in 2019 blijven investeren, er werden 16.262 investeringsprojecten ingediend.  Hiervan werden 15.162 projecten goed voor bijna 604 miljoen investeringen geselecteerd, in 9 dossiers op 10 werd een gunstige beslissing genomen.

Uit de tabel blijkt dat meer dan de helft van de geselecteerde projecten in West-Vlaanderen gebeuren. Op de tweede plaats volgt de provincie Antwerpen met 19%.

De meeste steun ging naar investeringen in energiebesparingen en investeringen voor automatisering en emissie reducerende technieken. Deze investeringen kunnen op 30% steun rekenen. Sinds 2019 is er ook een steuncategorie van 40% toegevoegd voor investeringen in technologieën die boven het gemiddelde bijdragen aan de klimaatdoelstellingen.

Jonge landbouwers

Jonge landbouwers kunnen rekenen op financiële steun als ze een landbouwbedrijf willen overnemen. In 2019 werden er 156 dossiers ingediend waarvan er 148 werden geselecteerd voor steun.  Er werden 98 dossiers behandeld, waarvan er 82 goedgekeurd werden. Goed voor een steunbedrag van 4,2 miljoen euro.

Innovatie

In 2019 was het thema van de projectoproep innovatiesteun, duurzaam waterbeheer. Voor alle projecten r werd 5,3 miljoen steun voorzien waarvan 1 op 7 de focus had op duurzaam waterbeheer.  40% van de geselecteerde projecten zal uitgevoerd worden in West-Vlaanderen, gevolgd door Antwerpen.

Ook in de oproep steun aan de agrovoedingssector was duurzaam waterbeheer een prioritair thema. Hier werden in totaal 17 projecten geselecteerd en werd bijna 4 miljoen euro steun voorzien.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “Onze land- en tuinbouwers blijven niet bij de pakken zitten. Ze vinden goed de weg naar de steun die Vlaanderen toekent als ze nieuwe investeringen plannen. De meeste steun gaat naar investeringen in het kader van duurzame productie. Sinds vorig jaar is er ook een steuncategorie van 40% toegevoegd voor investeringen in technologieën die boven het gemiddelde bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Dat is een weg die we verder willen inslaan.”

 



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer