Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 apr 2020 16:00 

Effecten Coronacrisis op individuele landbouw-, tuinbouw- en sierteeltbedrijven


Op vrijdag 13 maart 2020 vanaf middernacht gingen drastische maatregelen in om de verspreiding van COVID-19, het zogenaamde coronavirus, tegen te gaan. Op 17 en 27 maart volgden er verscherpte regels en verlengingen. Sinds een goede maand leeft iedereen in een nieuwe realiteit. Die nieuwe realiteit bestaat ongetwijfeld ook voor de landbouwsector.

Geregeld brengen de media berichten over de gevolgen van Corona voor de voedselbevoorrading en voor de  landbouwsector: problemen met de oogst, overproductie, de stijgende vraag naar lokale producten, veranderingen in de prijzen, in de verwerking, in de verkoop… Het zijn elementen die terecht komen in het maatschappelijk debat rond landbouw en voedsel.

Maar wat ervaren de boeren en de tuinders en telers momenteel zelf? Welke zijn voor hun bedrijf de positieve en negatieve veranderingen op korte en op middellange termijn? Hoe groot of genuanceerd is de impact? Welke fenomenen zijn nog niet boven water gekomen? 

Het Instituut voor Landbouw, Voedings- en Visserijonderzoek (ILVO) start op maandag 27 april 2020 met een grootschalige enquête, om op een wetenschappelijke manier de nodige gegevens en cijfers te verzamelen. Er wordt gepeild naar bedrijfstechnische verschuivingen, en ook naar stress of invloed op het welbevinden van landbouwers en hun gezin. 

Om zeker te zijn dat alleen echte professionele bedrijven meedoen zitten er specifieke, diepgaande vragen bij. ILVO garandeert dat de antwoorden strikt anoniem verwerkt en gerapporteerd worden. Het duurt ongeveer 15 minuten om de digitale enquête in te vullen. 

De resultaten worden ter beschikking gesteld van de landbouw- en voedingssector. “Het onderzoek zal een correcter beeld geven van de socio-economische impact op de brede sector, en op bepaalde deelsectoren. De verzamelde data  kunnen helpen om onderbouwde beleidsadviezen te formuleren.”, zegt ILVO-onderzoeker Elke Rogge.  

Klik hier om de ILVO corona-enquête te starten



  Nieuwsflash
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer