Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 apr 2020 08:13 

POC: steun dekt een derde van kostprijs frietaardappel


De Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC) is tevreden dat het kabinet ongeveer € 50 miljoen beschikbaar stelt als compensatie voor onverkoopbare frietaardappelen die nog in de bewaarschuren liggen.

Maar de telers krijgen lang niet alle kosten vergoed, zegt POC-voorzitter Keimpe van der Heide. “Er is voor ongeveer 1 miljoen ton frietaardappelen geen afzetmarkt. De schaderegeling komt dus neer op gemiddeld zo’n 5 cent per kilo. Dat is ongeveer een derde van de kostprijs voor langbewaarde aardappelen. Toch is de POC blij met de regeling, want de aardappeltelers hadden niets aan de steunmaatregelen die het kabinet eerder al had genomen. En afzet naar veevoer levert maar 1 tot 1,5 cent op. Als aardappelen massaal naar de vergister moeten, leveren ze waarschijnlijk nog minder op.”

Van der Heide ziet nog een pluspunt. “Nu de schaderegeling er is, kunnen we aan de slag om te zorgen dat de aardappelen zo snel mogelijk uit de bewaarschuren worden gehaald. Het geeft de telers zekerheid dat ze hun aardappelen kwijt raken. Hoe eerder de schuren leeg zijn, des te minder kosten de telers maken. En dan behouden de aardappelen voldoende kwaliteit voor gebruik als veevoer. Bovendien voorkomt de schaderegeling dat telers aardappelen noodgedwongen weer op het land moeten brengen, hetgeen leidt tot aardappelopslag. Of dat aardappelen ergens achter op het erf worden gestort. Dat is fytosanitair erg ongewenst. Er wordt in de aardappelketen goed samengewerkt om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.”

Als een teler maximaal € 100.000 per bedrijf krijgt, is geen toestemming nodig vanuit Europa. Bij een schadevergoeding van 5 cent per kilo is dat 2.000 ton. Van der Heide: “Er zijn ongeveer 1.500 telers die nog frietsaardappelen in de schuur hebben liggen. De POC schat dat bij ruim 100 van hen dat meer is dan 2.000 ton.”



  Nieuwsflash
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer