Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 apr 2020 11:51 

Boer zoekt Hulp: helpdeoogst.be


Vlaams minister van Werk en Landbouw Hilde Crevits lanceert vandaag de online site helpdeoogst.be. Daarmee ondersteunt de minister de land- en tuinbouwers die op zoek zijn naar extra helpende handen voor de oogst. Op de site van VDAB kunnen heel eenvoudig #COVID19 vacatures geplaatst worden en kunnen geïnteresseerden in een job zich melden. In april heeft de land- en tuinbouwsector naar schatting zo’n 15.000 seizoenarbeiders nodig. In mei zijn er dat er nog meer.

Uit cijfers van de sector blijkt dat er in maart zo’n 7.000 à 8.000 seizoenarbeiders actief waren in Vlaanderen. Deze maand zal de vraag naar seizoenarbeiders toenemen tot ongeveer 15.000 seizoenarbeiders, terwijl er vanaf de maand mei 25.000 seizoenarbeiders nodig zullen zijn. In totaal ontving VDAB sinds 19 maart ruim 1.130 vacatures (exclusief uitzendarbeid).

Heel wat van de vertrouwde werkkrachten van landbouwers kunnen door de coronacrisis dit jaar niet naar België komen. Omdat de oogst van heel wat tuinbouwproducten de komende weken niet op zich zal laten wachten, zoekt de sector extra helpende handen. In deze periode start de oogst van asperges en aardbeien en zijn in andere teelten de voorbereidingen bezig, waar eveneens handenarbeid nodig is. Binnenkort komt het plantseizoen voor de groenten in openlucht, start de oogst van tomaten en sla, is er ook toenemend werk in de boomkwekerij en de bloemisterij en nadien komt het fruitseizoen eraan.

Helpdeoogst.be
Op  de nieuwe site helpdeoogst.be kunnen landbouwers met een dringende vraag naar seizoenarbeiders hun vacatures posten. Ze kunnen aangeven wat voor soort werk er is en voor welke periode.  Dit kan dus via de computer, maar het kan ook telefonisch via het nummer 0800 30 700. VDAB werkt daarvoor samen met de sectororganisaties BB, ABS en Verbond Belgische Tuinbouwveilingen.  De sectororganisaties doen een oproep naar de boeren om hun vacatures te posten bij VDAB. Vervolgens gaat VDAB op zoek naar geschikte werknemers. Aan de boeren wordt gevraagd om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om het welzijn van hun medewerkers te kunnen garanderen.

Wie interesse heeft in een job bij een boer in de buurt kan zich ook eenvoudig melden via de site. Dat kunnen werkzoekenden, jobstudenten, gepensioneerden of wijkwerkers zijn. Werken in de land- en tuinbouw wordt door een federale maatregel ook mogelijk voor de vele tijdelijke werklozen. Om hen een extra stimulans te geven te werken in de land- en tuinbouw zullen ze na goedkeuring van de maatregel door de regering 75% van hun dagelijkse uitkering voor tijdelijke werkloosheid kunnen combineren met een inkomen in land- en tuinbouw.

De jobs lopen uiteen: dat kan gaan over oogsten, maar bijvoorbeeld ook over sorteren of inpakken van producten. De sollicitatiegesprekken zullen telefonisch of via video-chat gebeuren. Op de site staat ook uitleg over de modaliteiten afhankelijk of je tijdelijk werkloos bent, vrijwilliger of gepensioneerde.

Vlaams minister van Werk en Landbouw Hilde Crevits: “Met de nieuwe sitehelpdeoogst.be willen we de vele jobs in de land- en tuinbouw helpen invullen. De sector heeft nu duizenden handen nodig om groenten en fruit te oogsten, te sorteren en in te pakken. Er is voor gezorgd dat vacatures en sollicitaties op een eenvoudige manier gemeld kunnen worden zodat de bemiddelaars van VDAB ook snel aan de slag kunnen. Je krijgt ook concrete uitleg over de voorwaarden. Onze land- en tuinbouwers verzekeren onze voedselbevoorrading. Ze kunnen nu onze solidaire hulp gebruiken. Voor de vele tijdelijke werklozen wordt het mogelijk 75% van hun uitkering te combineren met een inkomen in land- en tuinbouw.”

Gedelegeerd Bestuurder VDAB Wim Adriaens: "De arbeidsmarkt is volop in beweging, en VDAB beweegt mee. Ook in deze bijzondere tijden staan we klaar om snel en gericht te matchen, daar waar de nood het hoogst is. We doen een oproep naar werkgevers met dringende vacatures om die bij ons te melden. We gaan er onmiddellijk mee aan de slag."

Standpunt ABS vzw

Vorige week peilden wij vanuit het ABS, tijdens een video-overleg, bij een aantal leden naar de gevolgen op korte en lange termijn van de Corona-crisis. Hierbij kwam overduidelijk naar voor dat het inzetten van ‘personeel’ (groentesector, fruitsector, slachthuizen, …) als een cruciale factor wordt aanzien om de Corona-crisis vanuit onze sector het hoofd te bieden. Al van bij de start van de crisis, ontvingen wij vanuit diverse land- en tuinbouwers signalen dat de buitenlandse seizoenarbeiders er niet, of heel moeilijk, gingen komen. Terzelfdertijd kregen diezelfde land- en tuinbouwbedrijven telefoons en mails van mensen die wel willen helpen, maar dit om een of andere reden niet of nog niet konden doen.
Vanuit deze ervaringen hebben wij vanuit het ABS er onmiddellijk voor geijverd dat tijdelijke werklozen met behoud van een deel van hun uitkering in de land- en tuinbouw aan de slag konden, net als een versoepeling voor de tewerkstelling van bijvoorbeeld asielzoekers.

Ruim 1000 kandidaten
Om een snel antwoord te kunnen geven aan het ‘tekort aan arbeiders’ lanceerden wij al half maart een forum via e-mail. Met onze helpendehanden@absvzw.be ontvingen wij de voorbije weken meer dan 1000 e-mails van burgers (tijdelijk werklozen, studenten, gepensioneerden, …) die bereid zijn om een boer of tuinder in hun buurt te helpen bij diverse werkzaamheden. Maar hierbij kwamen ook heel wat vragen naar boven omtrent statuut, verloning, uit te voeren taken, …
Het was dan ook snel duidelijk dat er nood was een overkoepelend forum. In de voorbije dagen en weken was er dan ook een constructief overleg tussen de Vlaamse landbouworganisaties, VBT en VDAB, wat dus resulteerde in de website helpdeoogst.be De website, evenals het telefoonnummer 0800 30 700, is er niet alleen voor de land- en tuinbouwers die tijdelijke arbeiders zoeken, maar ook voor de vele kandidaten arbeiders.

Helpdeoogst.be is dan ook een overzichtelijke website geworden, waar zowel de vacatures als de sollicitaties gemeld kunnen worden. Ook is het zo dat het zoeken naar arbeiders veel ruimer gaat dat enkel het oogsten. Ook voor planten van openluchtgroenten, sorteren of inpakken van producten, … hopen we dat vraag en aanbod naar arbeiders snel een  ‘match’ vinden via helpdeoogst.be

Vanuit het ABS zijn we minister Crevits en haar kabinet en VDAB heel erkentelijk voor het geleverde werk. Hendrik Vandamme , voorzitter, hierover: “De knelpuntsectoren in onze
land- en tuinbouw, ik denk hierbij momenteel aan aardbeikwekers, groenteboeren, …  kunnen nu snel geholpen worden door nieuwe arbeidskrachten. Werklozen van eigen bodem dragen hierdoor bij aan het in stand houden van een belangrijke economische activiteit en houden er zelf ook nog iets aan over. Vele burgers hebben in deze Corona-crisis en niet voor gekozen dat ze werkloos zijn, en willen aan de slag. Wij zijn vanuit het ABS dan ook bijzonder tevreden dat onze beleidsmakers dit nu ook mogelijk

Standpunt Hilde Vautmans

Tijdelijk economisch werklozen kunnen tijdens de coronacrisis voortaan bijklussen zonder verlies van hun uitkering. Hilde Vautmans, die federaal sterk geduwd heeft voor dit dossier, is tevreden dat zo knelpuntsectoren met een acuut tekort aan arbeidskrachten uit de nood geholpen kunnen worden. 
 
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) reageert erg tevreden: “Dit is een zeer belangrijke beslissing, en zeker voor de land- en tuinbouw. Daar kampt men met een enorm tekort aan arbeidskrachten omdat het merendeel van de buitenlandse seizoensarbeiders ons land niet kunnen bereiken. Daarom is het cruciaal om op een andere manier werkkrachten te vinden om de oogst en pluk rond te krijgen. Dit acuut personeelstekort geldt evenzeer voor andere belangrijke sectoren, zoals supermarkten of bakkers.
 
Naast het loon dat tijdelijk economisch werklozen zullen bijverdienen door hun nieuwe job, zullen ze 75% van hun tijdelijke werkloosheidsuitkering kunnen behouden.
 
Enerzijds kunnen deze knelpuntsectoren nu geholpen worden door nieuwe arbeidskrachten, en anderzijds kunnen economisch werklozen van eigen bodem hun steentje bijdragen én er nog een mooie som aan overhouden ook. Mensen hebben niet voor economische werkloosheid gekozen, maar zij die willen werken of bijklussen, moeten we aansporen en belonen. Daarom heb ik de afgelopen weken sterk geduwd om dit dossier er federaal door te krijgen”, vervolgt Vautmans.
 
Werkzoekenden en landbouwers kunnen op de website helpdeoogst.be terecht voor vacatures in de land- en tuinbouw.



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer