Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 mrt 2020 06:53 

Corona: zelfstandigen in bijberoep kunnen ook genieten van overbruggingskrediet


Minister van Zelfstandigen Denis DUCARME heeft een interpretatieve omzendbrief verstuurd naar alle sociale verzekeringsfondsen opdat de zelfstandigen in bijberoep getroffen door het coronavirus die gelijkgesteld kunnen worden met zelfstandigen in hoofdberoep kunnen genieten van een vervangingsinkomen. De zelfstandigen in bijberoep die verplichte bijdragen betalen op basis van een jaarlijks inkomen dat minstens gelijk is aan 13.993,78 euro (of verplichte kwartaalbijdragen van 717,38 euro zonder kosten) zullen zo kunnen genieten van het vervangingsinkomen voor maart en april.


Minister van Zelfstandigen Denis DUCARME : “Wij moeten aan de zijde blijven staan van onze zelfstandigen in deze moeilijke momenten. Daarom stellen wij hen mogelijkheden ter beschikking om hun bijdragen uit te stellen of een vrijstelling of een vermindering te verkrijgen. Dat is ook de reden waarom wij de hervorming van het overbruggingsrecht snel hebben laten goedkeuren.”
“Ons land telt meer dan 270.000 zelfstandigen in bijberoep. Het zou niet normaal zijn dat diegenen onder hen die evenveel bijdragen betalen als zelfstandigen in hoofdberoep niet zouden kunnen genieten van het overbruggingsrecht. Daarom heb ik gevraagd aan de sociale verzekeringsfondsen om deze mogelijkheid uit te breiden naar de zelfstandigen in bijberoep die bijdragen betalen op een jaarlijks inkomen dat minstens gelijk is aan 13.993,78 euro.  Deze maatregel zal heel wat zelfstandigen in bijberoep financiële ademruimte geven. Ik denk met name aan bepaalde medische en paramedische beroepen, zoals kinesisten, van wie een bepaald aantal werken in een ziekenhuis combineren met een activiteit in bijberoep.
Deze maatregel komt bovenop de mogelijkheden tot uitstel en vermindering van de bijdragen waarvan alle zelfstandigen in bijberoep kunnen genieten. Daarnaast worden andere maatregelen onderzocht, zowel voor de zelfstandigen in bijberoep als voor de actieve gepensioneerden of de zelfstandigen in vennootschap.”

Herinnering: het overbruggingsrecht:
Afgelopen donderdag heeft de Kamer het wetsvoorstel van Denis DUCARME goedgekeurd dat het overbruggingsrecht hervormt. Dit voorziet dat de zelfstandigen in hoofdberoep van wie de activiteit onderbroken of beperkt is in het kader van de absoluut noodzakelijke sanitaire maatregelen beslist door de Nationale Veiligheidsraad om te strijden tegen de verspreiding van het coronavirus kunnen genieten van een vervangingsinkomen voor maart en april (1.291,69€ of 1.614,10 € bij gezinslast).
België telt 270.000 zelfstandigen in bijberoep. Diegenen die verplichte sociale bijdragen betalen op basis van een belastbaar inkomen van minstens 13.993,78 euro (netto belastbaar), en die, anderzijds, het stelsel van de voorlopige bijdragen begin van bezigheid hebben verlaten, kunnen gelijkgesteld worden met zelfstandigen in hoofdberoep. Zij zullen ook kunnen genieten van dit vervangingsinkomen.
Andere steunmaatregelen voor de zelfstandigen in bijberoep, die al kunnen genieten van een vermindering of een uitstel van hun sociale bijdragen, worden onderzocht. Denis DUCARME werkt daarnaast aan nieuwe ondersteuningsmogelijkheden voor de actieve gepensioneerde zelfstandigen of de zelfstandigen in vennootschap die niet beschikken over dezelfde rechten als de zelfstandigen in hoofdberoep.
Meer info?
Ter herinnering, voor de aanvragen tot vrijstelling en betalingsfaciliteiten voor sociale bijdragen, alsook de aanvragen voor het genot van het overbruggingsrecht, moet de zelfstandige zich in de eerste plaats richten tot zijn sociaal verzekeringsfonds. (Groupe S, Xerius, Liantis, Partena, Acerta, Securex-Integrity, Incozina, Multipen, L’Entraide, UCM en de Nationale Hulpkas – deze laatste is een overheidsinstantie).
Daarnaast stelt het RSVZ een callcenter ter beschikking van de zelfstandigen die meer informatie wensen over hun sociale rechten of over de steunmaatregelen van de federale overheid. Het gratis nummer 0800/12.018 is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8u tot 20u.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer