Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel

 04 feb 2020 12:11 

Sprinkhanen vreten Oost-Afrika kaal


Oost-Afrika kreunt onder het gewicht van miljarden sprinkhanen. Zwermen zo groot als een Vlaamse provincie eten velden leeg en brengen hongersnood. Somalië heeft de noodtoestand uitgeroepen, in Kenia kappen ze tonnen insecticiden uit vliegtuigen. Want als het probleem niet wordt aangepakt, zullen er tegen de zomer nog 500 – vijfhonderd – keer meer sprinkhanen zijn. Grote schuldige: de klimaatverandering.

Om de dingen even in sprinkhaanperspectief te plaatsen: volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN vloog afgelopen week boven Kenia een dichte, knisperende zwerm van 2.400 vierkante kilometer groot. De provincie Limburg, zowat. Zo’n zwerm kan 80 miljoen insecten per vierkante kilometer bevatten. Rekensom: dat zijn tot 200 miljard woestijnsprinkhanen (schistocerca gregaria). Elk exemplaar, een vinger lang, consumeert elke dag zijn eigen gewicht aan voedsel. Een zwerm als deze kan zich dagelijks 150 kilometer verplaatsen en speelt elke dag het eten van miljoenen mensen binnen.
 
De dieren hebben zich vanuit Ethiopië verspreid over Somalië en dan naar Kenia. Somalië riep gisteren de noodtoestand uit, in Kenia zijn vijf vliegtuigen constant in de weer met het vernevelen van tonnen insecticiden in de hoop de insecten te verdelgen. Want de Verenigde Naties noemen de plaag nu al “een extreem alarmerende en ongekende bedreiging voor voedselzekerheid in de Hoorn van Afrika”. De plaag is nu al de ergste in 25 jaar in de regio.
 
Tot overmaat van ramp zijn de sprinkhanen nu begonnen met eitjes te leggen, een nieuwe generatie zal hun getal exponentieel doen toenemen. Als er niet ernstig wordt ingegrepen, zullen er tegen juni 500 keer meer exemplaren zijn. Dan zal de plaag uitdeinen naar Zuid-Soedan en Oeganda en zullen vele vierkante kilometers aan weiden en velden worden leeggevreten in een regio die nu al een van de armste en meest kwetsbare ter wereld is.
 
De woestijnsprinkhanen zijn een symptoom van het veranderend klimaat, zei Keith Cressman van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN. De zwermen hebben zich gevormd nadat cyclonen enorme hoeveelheden water dumpten in de woestijn van Oman, op het Arabisch schiereiland. “We weten dat cyclonen zwermen voortbrengen, en in de afgelopen tien jaar is er een stijging in het aantal cyclonen in de Indische Oceaan.” De opwarming van het water in die oceaan is – de andere richting uit – ook verantwoordelijk voor de langdurige droogte en daarmee de extreme bosbranden in Australië.
 
Ook in Oost-Afrika hebben ze net drie jaar van grote droogte achter de rug. Boeren en herders hadden zich net hersteld. Hun gewassen – maïs, kafferkoren en andere graansoorten – ook. En dan kwamen de zwermen.  Nieuwsflash
 
Beheerovereenkomsten voor soortenbescherming in de liftLees meer
 
 
ABS: toereikend budget GLB gevraagdLees meer
 
 
Omzetting van de erkenningen Fokkerijbesluit Lees meer
 
 
EU laat verboden pesticiden langs achterdeur weer binnen Lees meer
 
 
Europese steun voor melkbedrijven - Controle Lees meer
 
 
Erosiebestrijding - Naleving randvoorwaarden Lees meer
 
 
AVP: Kazakhstan heft zijn embargo op Belgisch varkensvlees op Lees meer
 
 
Land- en tuinbouw en bouwsector schreeuwen om extra personeel Lees meer
 
 
Landbouwers met gronden aan beide zijden van een grensstreek Lees meer
 
 
Invloed van de klimaatverandering op de Vlaamse wijnbouwLees meer
 
 
Impact van het zesde mestactieplan (MAP 6) op de Pachtwet Lees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen Lees meer
 
 
Parlementaire vragen over de brede weersverzekering Lees meer
 
 
Subsidie brede weersverzekering - hoe vraag je de premiesubsidie aan via je verzamelaanvraag? Lees meer
 
 
Nieuwe bewoners van boerderijen die geen landbouwactiviteiten uitoefenenLees meer