Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 jan 2020 07:03 

Inagro's gewasbeschermingsapp


Door de verdwijning van gewasbeschermingsmiddelen en de toenemende extralegale residu-eisen zoeken land- en tuinbouwers meer naar alternatieve methoden voor de bestrijding van plagen. Voortaan vinden ze biologische bestrijders in Inagro’s gewas-beschermingsapp. De app bevat ook de risico’s van gewasbeschermingsmiddelen voor nuttige insecten. “De aanpassingen kwamen tot stand op vraag van en in overleg met de sector”, vertelt Ellen Pauwelyn, onderzoeksleider gewasbescherming bij Inagro.

Alternatieve methoden voor de bestrijding van plagen winnen aan belang door de intrekking van erkenningen van gewasbeschermings-middelen en extralegale residu-eisen van de afzetmarkt. Zo zetten heel wat aardbeitelers al commercieel beschikbare biologische bestrijders in om hun teelt te beschermen. “Uit gesprekken met telers bleek er nood te zijn aan bijkomende informatie over biologische bestrijders, omdat die info niet gemakkelijk terug te vinden was”, verduidelijkt Ellen Pauwelyn.  

Inagro wil die informatie ter beschikking stellen via zijn gewasbeschermingsapp. Momenteel kunnen gebruikers de biologische bestrijders in aardbei opzoeken als gewasbeschermings-middel. Gaandeweg breidt Inagro de functionaliteit uit naar andere teelten. “We verzamelen de nodige kennis volgens de nood in de sector”, klinkt het bij Inagro.

 

Risico’s van gewasbeschermingsmiddelen voor natuurlijke vijanden 

 

De gewasbeschermingsapp kreeg meteen een bijkomende uitbreiding. Inagro informeert land- en tuinbouwers ook over de risico’s van gewasbeschermingsmiddelen voor nuttige insecten. “Zo kunnen ze doordacht beslissen of, en met welk middel, ze zullen ingrijpen om een plaagsoort onder controle te houden en nuttigen te sparen”, aldus Ellen Pauwelyn. “Het loont overigens de moeite om natuurlijke vijanden de kans te geven om het vuile werk op te knappen.”  

De vernieuwing in Inagro’s gewasbeschermingsapp kan land- en tuinbouwers daarbij helpen. Dat bevestigt akkerbouwer Guy Verrue: “Risico’s voor natuurlijke vijanden zijn zeer belangrijk. In aardappelen heb ik de laatste jaren geen insecticide meer ingezet tegen bladluizen. Daar klaren nuttigen de klus. In bieten is de bladluisbestrijding terug zeer actueel omdat zaadbehandeling niet meer erkend is. Daar kies ik nu gewasbeschermingsmiddelen die de nuttigen sparen, zodat twee bespuitingen voldoende zijn.” 

 

Vult de gebruiker een teelt-plaagcombinatie in, dan verschijnt er een lijst van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen. Bij elk gewasbeschermingsmiddel duidt een kleurcode de schadelijkheid aan voor diverse nuttige insecten die in de teelt voorkomen. “De informatie over de neveneffecten kregen we van de firma Biobest, wereldspeler in biologische gewasbescherming en hommelbestuiving.” 

4000 land- en tuinbouwers gebruikten app in 2019 

Inagro lanceerde de gewasbeschermingsapplicatie in 2016 als digitale opvolger van het boekje “Vijanden van gewassen”. Met de gratis webapplicatie kunnen landbouwers snel en gemakkelijk de meest actuele informatie krijgen over ziekten, plagen en onkruiden in hun teelten en de beheersing ervan. De app biedt een handig overzicht van de erkende gewasbeschermingsmiddelen in diverse teelten. Dankzij de eenvoudige opbouw kunnen tuinbouwers, akkerbouwers, aardbei- en kiwibestelers en loonsproeiers vanuit verschillende invalshoeken een antwoord krijgen op hun vragen. Schadebeelden helpen hen om de ziekte of plaag te herkennen.  

In 2017 won de applicatie de professionele prijs van Phytofar Instituut, de Belgische Vereniging van de Industrie van Gewasbeschermingsmiddelen. Het afgelopen jaar vonden zo’n 4000 bezoekers hun weg naar Inagro’s gewasbeschermingsapp, die bereikbaar is via pc, laptop, smartphone en tablet. De applicatie is gratis toegankelijk met de login en het wachtwoord van het ledenprofiel van Inagro. 

Nieuwe functionaliteiten op Agro-Expo 

Inagro stelt de vernieuwingen voor op de landbouwbeurs Agro-Expo in Roeselare. Op 25, 26 en 27 januari lichtten experts toe hoe land- en tuinbouwers zelf aan de slag kunnen gaan met de nieuwe functionaliteiten in de gewasbeschermingsapp. Wie de app uittest, installeert op zijn smartphone of tablet en een korte vragenlijst invult, maakt kans op een prijs. 

> Inagro’s gewasbeschermingsapp is bereikbaar via http://gewasbescherming.inagro.be



  Nieuwsflash
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Gebiedsaanduiding landbouw: bijkomende subcategorie Lees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest opgedoken in Duitsland op 200 km van de landsgrens Lees meer
 
 
Lydia Peeters (Open Vld) wil hoogstamboomgaarden redden Lees meer
 
 
Foire de Libramont 2025: Platform One Health neemt je mee “van het land tot op je bord” Lees meer
 
 
West-Vlaanderen investeert in innovatieve stikstofoplossingen Lees meer
 
 
Waterweerbaarheid en waterveiligheidLees meer
 
 
Plaatsen van wolfwerende omheiningen Lees meer
 
 
Uitrol van emissiereducerende technieken in de veehouderij Lees meer
 
 
Bleu Deal en waterbeleidLees meer
 
 
Nieuwe Europese weersatelliet gelanceerd FLees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Droog­te­over­leg: oppomp­ver­bod op alle onbe­vaar­ba­re waterlopen Lees meer
 
 
Fedagrim maakt zich op voor AGRIBEX 2025 Lees meer
 
 
België een van de droogste regio's van Europa begin juniLees meer
 
 
Opmaak overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten - Draaiboek Lees meer
 
 
Verplicht gewasbeschermingsmiddelenregister - Overleg Lees meer
 
 
Draaiboek 'Coördinatie bij waterschaarste en droogte' Lees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer
 
 
Over PFAS regels en normenLees meer
 
 
Adviesverlening in het kader van het vergunningenbeleid Lees meer
 
 
Kritiek op het beleid van de Vlaamse RegeringLees meer
 
 
15 landen bouwen samen de gemeenschappelijk Europese landbouw- dataspace Lees meer
 
 
Landbouwers zijn volop bezig met het verduurzamen van de landbouwpraktijken Lees meer
 
 
Aardappelverbruik in Belgiën in 2024Lees meer
 
 
Hendrik Vandamme wordt nieuwe voorzitter van CBBLees meer