Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 09 dec 2019 18:06 

Europa staakt strijd tegen door Chinezen gevreesde bacterievuur


Een nieuwe Europese wet slaat perentelers met verstomming. Omdat de maatregelen tegen het zeer besmettelijke bacterievuur worden opgeheven, komt de export naar China in het gedrang.

Bacterievuur – ook wel gekend als perenvuur – is een plantenziekte die in bepaalde omstandigheden snel een epidemie kan worden. Daardoor geldt in België al sinds de jaren tachtig een wet die particulieren, boeren en telers verplicht om bacterievuur te bestrijden.
 
Door de wet van het Europees Parlement, die ingaat op 14 december, vervallen echter de Belgische maatregelen. Volgens Europa is bacterievuur al op zo vele plaatsen in Europa aanwezig dat quarantainemaatregelen geen zin meer hebben. “Dat heeft grote economische gevolgen voor de sector”, waarschuwt Dany Bylemans, algemeen directeur van het Truiense Proefcentrum Fruit. “Zolang er geïnfecteerde struiken of bomen in de buurt van een plantage staan, is het heel moeilijk om bacterievuur tegen te houden. Daarom is de quarantainewet zo belangrijk, want die geeft ons een stok achter de deur. Als we niet op tijd ingrijpen, wordt heel Haspengouw één groot besmet gebied.”
 
Volgens fruitteler Tony Derwael is dit opnieuw een opdoffer voor de sector. “Vorige week werd de loftrompet gestoken over de export naar China”, zegt hij. “Wat er toen niet bij verteld werd, was dat het alleen om een select clubje uit het Waasland ging. Daar zijn enkele afgebakende, bacterievrije percelen. De Chinezen zijn namelijk heel streng. Ze keuren hele percelen af uit schrik voor bacterievuur. Door het opheffen van de wet zullen de Chinezen heel Zuid-Limburg als één groot besmet gebied beschouwen.”
 
Waar vroeger het FAVV controleerde of er geïnfecteerde struiken en hagen stonden, wordt die verantwoordelijkheid nu doorgeschoven naar de gemeentebesturen. Eigenaars die de plantenziekte niet aanpakken, riskeren een GAS-boete. “De controles van het FAVV waren al omslachtig, maar dat gaat er nu niet beter op worden”, zegt teler Ghislain Francis. “Een uitbraak van bacterievuur wacht echt niet op de uitslag van een procedureslag.”
 
Kris Wouters uit Rummen (Geetbets) treedt zijn collega bij. “Ik behoor nog bij het handvol telers dat wel naar Azië mag exporteren”, zegt hij. “Maar als fruitteler in Vlaams-Brabant moet je al veel geluk hebben dat er geen bacterievuurhaarden in de buurt zijn.”
 
Wouters beklemtoont eveneens dat de Chinezen heel strikt zijn. “De controles door de Chinese importeurs zijn heel streng”, zegt hij. “Ze controleren alle hagen, vooral de meidoorn, op bacterievuur in een straal van één kilometer rond de plantage. Vinden ze ergens een infectie, dan keuren ze de hele plantage af. Het opheffen van de wet zal ongetwijfeld nefaste gevolgen hebben.”  Nieuwsflash
 
Procedures bij de Raad van Vergunningsbetwistingen - Invoering relativiteitseisLees meer
 
 
Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) - Naleving randvoorwaardenLees meer
 
 
Kleine windmolens bij particulierenLees meer
 
 
Geweigerde aanvragen VLIF-steunLees meer
 
 
Nulbemesting - OntheffingLees meer
 
 
Hitte 2020: erken de schade door zonnebrand in fruit als rampLees meer
 
 
Clarebout Potatoes: Corona deed ons extra investeren ondanks omzetdalingLees meer
 
 
Hitte en droogte worden opgegeten door CoronaLees meer
 
 
Hitteplan: transport van landbouwdierenLees meer
 
 
Nieuwe inschrijvingen voor aanplantsubsidie boslandbouwsystemen (agroforestry) mogelijk tot 18/9Lees meer
 
 
Franse derogatie neonicotino´den voor suikerbieten Lees meer
 
 
Franse derogatie neonicotino´den voor suikerbietenLees meer
 
 
Uitbreiding win-winlening definitief goedgekeurd Lees meer
 
 
Maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan in het tuinbouwbedrijfLees meer
 
 
Nieuwe corona-maatregelen West-Vlaanderen seizoensarbeiders Lees meer
 
 
Covid 19: vergoeding aanvragen voor aardappelen tot 28/8Lees meer
 
 
Prijs landbouwgrond stijgt opnieuw Lees meer
 
 
Covid 19: vergoeding aanvragen voor sierteeltLees meer
 
 
COVID-19: compensatie sierteelthouders die een omzetdaling geleden hebbenLees meer
 
 
COVID-19: compensatie aardappeltelers met onverkoopbare stock vrije aardappelenLees meer