Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 dec 2019 08:41 

Agribex 2019: Agrafiek Awards


Als afsluiter van de professionele dag op Agribex werden op dinsdag 3 december de Agrafiek awards 2019 uitgereikt. In de categorie Varkenshouderij werd de familie Lafaut, uitbaters van het Sint-Amandshof te Pittem (West-Vlaanderen), als winnaar aangeduid.

De jury oordeelde dat er op dit bedrijf op alle vlakken aandacht is voor de maatschappelijke uitdagingen waarmee de varkenshouderij geconfronteerd wordt.

“Dierenwelzijn is een belangrijk aandachtspunt met een grote, open scharrelstal. Tegelijk wordt er gekozen voor een eigen ras dat met een eigen label de consument moet overtuigen van de unieke smaak van het vlees. De bouw van de stallen staat ook garant voor een beperking van de ammoniakemissie, één van de andere uitdagingen voor de sector. Al 11 jaar verwerkt dit bedrijf zijn eigen mest. Daar gaat het sinds kort overigens nog een eind verder mee dan de doorsneebedrijven. Het effluent wordt door een aantal rietvelden gestuurd waardoor het herleid wordt tot loosbaar water”, aldus nog het juryverslag.

Aan de Agrafiek award zijn geen geldprijzen verbonden maar wel een aantal prijzen in natura. Alle winnaars mogen een maand lang beschikken over een pick-uptruck van Isuzu. Het winnende varkensbedrijf krijgt daar een professionele hogedrukspuit van Meclean ter waarde van 5.000 euro bovenop.

Extra large-editie

De uitreiking van de Agrafiek award 2019 kon dit jaar op extra belangstelling rekenen. Er was dan ook besloten tot een uitbreiding van het aantal categorieën. Behalve een varkenshouder, een melkveehouder en een loonwerker, werd er ook voor het eerst een dealer van land- en tuinbouwmachines alsook een ‘Jonge Landbouwer’ en een ‘Vrouw in de Landbouw’ bekroond.

Els Vanneste  uit Moerkerke (West-Vlaanderen) werd verkozen als ‘Vrouw in de Landbouw’. Zij ging naar huis met een bloemenabonnement voor één jaar.

Winnaar in de categorie ‘Jonge landbouwer’ is fruitteler Sven Neufkens uit Oetingen (Vlaams-Brabant). Hij mag zes maanden lang gebruikmaken van een wiellader van Manitou.

Als loonwerker werd het loonbedrijf Deroo uit West-Vleteren (West-Vlaanderen) bekroond. Dit bedrijf krijgt een jaar lang een New Holland-trekker ter beschikking.

Winnaar in de categorie Melkveehouderij is de familie Guns uit Tielen (Antwerpen). Dit bedrijf mag een jaar lang gebruikmaken van een New Holland-vereiker. Het verdiende ook de KWS-maisprijs voor beste ruwvoerstrategie en -management. Dit omvat een voerpakket zaad voor 5 ha mais, 5 ha snelle lente rogge en 1 ha voederbieten plus 1 jaar licentie Farmdesk.

Verstraeten Agritechnieken uit Sint-Amands (Antwerpen) – dealer van Deutz Fahr, Pöttinger, Weidemann, Wacker Neuson – werd aangeduid als winnaar in de categorie Dealers. Dit bedrijf mag een jaar lang een volledig uitgeruste servicewagen van Kramp gebruiken.  Nieuwsflash
 
Procedures bij de Raad van Vergunningsbetwistingen - Invoering relativiteitseisLees meer
 
 
Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) - Naleving randvoorwaardenLees meer
 
 
Kleine windmolens bij particulierenLees meer
 
 
Geweigerde aanvragen VLIF-steunLees meer
 
 
Nulbemesting - OntheffingLees meer
 
 
Hitte 2020: erken de schade door zonnebrand in fruit als rampLees meer
 
 
Clarebout Potatoes: Corona deed ons extra investeren ondanks omzetdalingLees meer
 
 
Hitte en droogte worden opgegeten door CoronaLees meer
 
 
Hitteplan: transport van landbouwdierenLees meer
 
 
Nieuwe inschrijvingen voor aanplantsubsidie boslandbouwsystemen (agroforestry) mogelijk tot 18/9Lees meer
 
 
Franse derogatie neonicotino´den voor suikerbieten Lees meer
 
 
Franse derogatie neonicotino´den voor suikerbietenLees meer
 
 
Uitbreiding win-winlening definitief goedgekeurd Lees meer
 
 
Maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan in het tuinbouwbedrijfLees meer
 
 
Nieuwe corona-maatregelen West-Vlaanderen seizoensarbeiders Lees meer
 
 
Covid 19: vergoeding aanvragen voor aardappelen tot 28/8Lees meer
 
 
Prijs landbouwgrond stijgt opnieuw Lees meer
 
 
Covid 19: vergoeding aanvragen voor sierteeltLees meer
 
 
COVID-19: compensatie sierteelthouders die een omzetdaling geleden hebbenLees meer
 
 
COVID-19: compensatie aardappeltelers met onverkoopbare stock vrije aardappelenLees meer