Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 okt 2019 17:14 

Rare snuiters in de sierteelt


Dankzij inventarisatie en monitoring van snuitkeverschade in de Vlaamse sierteelt, is er nu een waarschuwingssysteem voor de veel voorkomende zwarte taxuskever. Dat draagt bij aan een meer efficiënte en duurzame beheersing van dit plaaginsect, maar doet ook vermoeden dat de klimaatopwarming toekomstige problemen met snuitkevers verder in de hand zal werken.

snuitkever

In de Vlaamse sierteelt, in gewone tuinen, in openbaar groen, en op aardbei- en kleinfruitbedrijven lijdt men meer en meer schade vanwege de taxuskever Otiorhynchus sulcatus (familie Curculionidae) en aanverwante snuitkeversoorten. De larven van snuitkevers vreten ondergronds aan de wortels van een heel uitgebreide reeks waardplanten, vaak met afsterven van de planten tot gevolg. De larven zijn moeilijk waarneembaar en worden meestal pas (te) laat vastgesteld, bij verpotten of na wegkwijnen van de planten. Door hun verborgen levenscyclus en door het laattijdig opmerken zijn ze moeilijk efficiënt te beheersen. Ook de bladvraat door de kevers leidt tot beschadiging van planten, al is dit schadebeeld eerder esthetisch van aard, toch zolang de vraat beperkt is en geen groeipunten worden aangevreten. De bestrijding van de kevers is eveneens moeilijk omdat sommige nachtactief zijn en omdat er weinig erkende en goedwerkende middelen voorhanden zijn. Er is dus geen optimale beheersingsmethode voorhanden, en problemen met deze kever en andere snuitkeversoorten slepen reeds jaren aan. Daarom startten ILVO en PCS in 2017 met het inventariseren en monitoren van de taxuskever en aanverwante plantschadelijke snuitkevers in 22 bedrijven binnen de sierteelt, incl. boomkwekerijen. Doel was om de diversiteit en de levenscyclus van, en de meest geschikte monitoringstechnieken voor de voorkomende kevers in kaart te brengen, en zo het meest optimale bestrijdingsmoment in het kader van een geïntegreerde bestrijdingsstrategie te bepalen.

De levenscyclus van de dominante snuitkevers werd gedetailleerd in kaart gebracht op basis van de monitoring via verschillende types bodemvallen en veldwaarnemingen. Die resultaten werden verwerkt in een Waarschuwingssysteem. Opmerkelijk is dat meldingen via het Waarschuwingssysteem er mogelijk op wijzen dat de klimaatopwarming een verdere toename van het probleem in de hand zal werken. De jongste jaren wordt namelijk duidelijk een verschuiving binnen de levenscyclus vastgesteld. Daar waar de taxuskever vroeger in het najaar afstierf, zien we nu ook een tendens waarbij, naast de larven, ook een deel van de kevers overwintert. In november en december, en zelfs in januari en februari, zij het in kleinere aantallen, werden nog taxuskevers weggevangen.

99% van de snuitkevers bleken taxuskevers te zijn, waarvan er duizenden werden aangetroffen op bedrijven met taxus in volle grond. Nog 10 andere snuitkeversoorten werden in lage aantallen waargenomen. Maar ook enkele tientallen kevers van de Zuid-Europese soort Otiorhynchus crataegi werden aangetroffen, en dat is een eerste vaststelling van de aanwezigheid van deze soort in België. Het juiste ontluikingstijdstip van deze soort is voorlopig onzeker. In elk geval is het aangewezen om de aanwezigheid van deze “nieuwe” snuitkever verder op te volgen in de boomkwekerij, en ook een inschatting te maken van de veroorzaakte schade. Op termijn kan dan ook voor deze snuitkever, indien nodig, een waarschuwingsbericht naar de sector worden verspreid.

De opgedane kennis rond het tijdstip van voorkomen van de verschillende stadia en de ontluikingstijdstippen kan onmiddellijk worden opgenomen binnen het Waarschuwingssysteem en draagt op die manier bij tot een betere geïntegreerde beheersingsstrategie voor deze groep van snuitkevers, waardoor de telers/groenvoorzieners in staat worden gesteld om deze plaaginsecten op een efficiënte en duurzame manier te beheersen, met een verhoogde bedrijfszekerheid als gevolg.

Project: Survey Snuitkevers
Looptijd: 2017 – 2018
Financiering: Vlaams Fonds voor Landbouw en Visserij
Samenwerking: PCS
Contact: Jochem.bonte@ilvo.vlaanderen.be



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer