Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 sep 2019 16:30 

Afrijping maïs vordert snel


Donderdag 5 september werden opnieuw stalen genomen op de verschillende locaties van het LCV netwerk voor de opvolging van de afrijping van de silomaïs. De regen van de laatste week was zeer welkom.

Samen met temperaturen die wat aan de lage kant waren voor de tijd van het jaar heeft dit op de meeste locaties tot een stijging van 2 tot 4 procent droge stof op weekbasis gezorgd. De afrijping blijft zich dus duidelijk verder zetten, ook bij deze weersomstandigheden. Op enkele locaties zoals (Hoogstraten, Lendelede, Westerlo, Zichem, Poperinge) noteert men zelfs een stijging van 4% op 1 week. 

De vroegste 2 rassen in ons netwerk (Benedictio KWS en SY Karthoun) zijn uiteraard veelal de verst afgerijpte rassen. Op de meeste plaatsen halen zij momenteel 30% of meer. De 2 latere rassen (P8333 en LG31276) komen stilaan ook in de buurt van de 30% DS. Afhankelijk van het rastype en de zaaidatum komen de eerste percelen momenteel in een hakselrijp stadium van boven de 33%. Men moet ook altijd in het achterhoofd houden dat de gepubliceerde cijfers de stand van zaken weergeven van een week vroeger (5 september). We zien nog maar weinig geoogste maïspercelen, uitgezonderd hier en daar al wat op de lichtere gronden. Toch zal men best niet te lang meer wachten om de oogst te plannen want uit de meeste kolven kan men nu al geen sap meer duwen en hoewel de meeste percelen nog redelijk mooi groen ogen zie je ook aan de rest van de plant de eerste tekenen dat de plant rijp is.  De tijd dat de maïsplant bijna helemaal droog moest zijn voor de maïs geoogst werd, ligt al lang achter ons. 
 
Met het oog op de bewaring is het altijd beter om iets te vroeg dan te laat te oogsten. Als de plant te ver afgerijpt is, zitten er niet veel snel metaboliseerbare suikers meer in het materiaal om de melkzuurbacteriën hun werk te laten doen bij het inkuilen. Als er niet voldoende (en niet voldoende snel) melkzuur geproduceerd wordt, zal de kuil slecht bewaren. Te vroeg oogsten geeft dan weer sapverliezen. Het toont het belang aan van een correcte inschatting van de rijpheid van de maïs. Het is mede daarom dat LCV dit netwerk elk jaar op poten zet, om zo te proberen om met uitgebreid cijfermateriaal een goed beeld te scheppen van de algemene stand van zaken.  
 
 
 
 
 



  Nieuwsflash
 
EU vecht Colombiaanse antidumpingheffingen op diepvriesfriet aanLees meer
 
 
Terugbetaling van de inhouding voor financiële disciplineLees meer
 
 
14% van voedselproductie geraakt niet in de winkel Lees meer
 
 
EU trade agreementsLees meer
 
 
Landbouwer (26) overleden nadat hij bedolven raakte Lees meer
 
 
Directieraad van het KMILees meer
 
 
Hein Deprez verkoopt Greenyard Flowers UK Lees meer
 
 
Week van de Steak-Friet: 10 - 17 oktoberLees meer
 
 
Megastallen zetten traditionele boeren uit de markt Lees meer
 
 
International Fair Milk ConferenceLees meer
 
 
Vlaamse Regering legt de inhoud van 23 opleidingen vast Lees meer
 
 
Succesvol seminarie branche- en producentenorganisaties in de landbouw Lees meer
 
 
De Vlaamse biogassector in 2018 Lees meer
 
 
VLAIO: stel je vragen via WhatsAppLees meer
 
 
Basismaatregel vanggewasen in gebiedstypes 1, 2, 3Lees meer
 
 
ADAMA, BASF, Corteva Agriscience, Nufarm en Syngenta promoten CSTLees meer
 
 
Vrijwillige intrekking van de vergunning van BIXAZOR Lees meer
 
 
No-dealbrexit raakt groente- en fruittoevoer Lees meer
 
 
Commissies in Vlaams Parlement opgericht Lees meer
 
 
Brexit: strategie FIT voor het aantrekken van buitenlandse investeringenLees meer
 
 
Veetournee: ‘Langleefbaarheid bij jongvee’ en ‘Generatiewissel’ Lees meer
 
 
Brede weersverzekering komt vanaf 2020 in de plaats van rampenfonds Lees meer
 
 
'BoerVriendelijk'Lees meer
 
 
Publicatie van de Harmonised Risk Indicators (HRI’s) voor BelgiëLees meer
 
 
PCA/Fiwap noteringLees meer
 
 
Vraag naar recuperatie van meststoffen in elke regioLees meer