Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 28 aug 2019 07:49 

Klimaatopwarming raakt alle Limburgse gemeenten


De provincie heeft voor alle Limburgse gemeenten een risicoanalyse gemaakt over de gevolgen van de klimaatopwarming. Daaruit blijkt dat we tegen 2100 met meer dan 50 hittegolfdagen per jaar rekening zullen moeten houden, en met extreme droogte en regenval

Volgens het rapport zullen hittegolven in de toekomst in onze provincie vaker voorkomen, langer aanslepen en zwaarder doorwegen. Een droogte zoals in 2018 kan om de vier à vijf jaar voorkomen. “Vroeger dachten we dat Limburg als groene provincie geen last zou hebben van de toekomstige klimaatopwarming”, zegt Nele Vandenreyt van de Provinciale Dienst Milieu en Natuur. “Uit onze analyses blijkt nu dat tegen 2050 en 2100 alle Limburgse gemeenten met hittestress te maken zullen krijgen. Limburg zal er zelfs meer last van hebben dan de rest van Vlaanderen omdat de afstand tot de zee en de bodemsamenstelling een rol spelen. Limburg krijgt meer hittegolfgraaddagen (een maat voor de hittestress waaraan inwoners worden blootgesteld, nvdr.) dan de kust, en de Kempen meer dan Haspengouw, maar daar krijgen ze dan weer te maken met erosie en overstromingen.”

De rapporten stellen dat ook kwetsbare instellingen zoals scholen, ziekenhuizen en crèches wellicht jaarlijks te maken zullen krijgen met hittestress. Uit de cijfers blijkt bijvoorbeeld dat in een doorsnee gemeente als Diepenbeek 86 procent van de kwetsbare instellingen te maken krijgt met hittestress in 2030. Dat loopt voor alle gemeenten in 2050 op tot 100 procent. “Door nattere winters en extreme neerslag zullen gebouwen en kwetsbare instellingen ook vaker overstromen. Het is belangrijk dat er maatregelen worden genomen om daarop voorbereid te zijn.” Het aantal mogelijk ‘overstroombare gebouwen’ kan bijvoorbeeld in Hasselt oplopen tot meer dan 1.700.

Daarnaast wijzen de rapporten op andere gevolgen: hittestress bij dieren, mislukte oogsten, brandgevaar in natuurgebieden en vorming van blauwalgen waardoor waterrecreatie onmogelijk wordt. “Ook het goederenvervoer in Limburg krijgt problemen. Het Albertkanaal en Kempense kanalen worden gevoed met water uit de Maas en dat waterpeil daalt sterk in droge periodes. De wachttijden aan de sluizen zullen daardoor sterk toenemen.”

Onderzoeksinstituut Vito berekende aan de hand van satellietbeelden hoeveel groen en water er effectief in elke gemeente aanwezig is. “Uit de gegevens blijkt dat verhardingen in de meeste gemeenten blijven toenemen. Nochtans hebben groen en waterpartijen een verkoelend effect op de hittestress in een verstedelijkte omgeving. Beleidsmakers kunnen daarop inspelen.”

Wat de klimaatopwarming specifiek voor uw gemeente kan inhouden, vindt u hier:

Alken

As

Beringen

Bilzen

Bocholt

Borgloon

Bree

Diepenbeek

Dilsen-Stokkem

Genk

Gingelom

Halen

Ham

Hamont-Achel

Hasselt

Hechtel-Eksel

Heers

Herk-de-Stad

Herstappe

Heusden-Zolder

Hoeselt

Houthalen-Helchteren

Kinrooi

Kortessem

Lanaken

Leopoldsburg

Lommel

Lummen

Maaseik

Maasmechelen

Nieuwerkerken

Oudsbergen

Peer

Pelt

Riemst

Sint-Truiden

Tessenderlo

Tongeren

Voeren

Wellen

Zonhoven

Zutendaal



  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer