Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 27 aug 2019 12:18 

Polen belooft 458 miljoen euro droogtesteun


De boeren in Polen kunnen rekenen op een droogtesteun van 1.000 zloty per hectare (€229 per hectare). Dit maakte Mateusz Morawiecki, de minister-president van het land, bekend. Om het bedrag te ontvangen, moet wel een schadedrempel van 70% behaald worden.

Morawiecki verwacht dat de steun de staatskas 1 tot 2 miljard zloty gaat kosten. Omgerekend een bedrag van €229 tot €458 miljoen. Het moet er volgens hem voor zorgen dat Poolse boeren niet in armoede hoeven te leven. "De Poolse staat is er om de landbouwsector in moeilijke tijden te steunen. In ons economisch ontwikkelingsplan staat de landbouwsector bovenaan de prioriteitenlijst."
 
Deze zet past binnen het overheidsbeleid van de PiS-regering. De partij van Morawiecki doet er namelijk alles aan om ervoor te zorgen dat het platteland niet leegloopt. Dorpen worden financieel gesteund zodat ze aantrekkelijk blijven om in te wonen. Tijdens een toespraak liet hij weten dat de ambitie is om Poolse landbouwproducten meer en meer naar het westen te exporteren. Tegelijk wil hij de import van Westerse producten uitbannen, zodat er altijd Pools voedsel op tafel staat.
 
Naast het uitkeren van droogtesteun, worden eveneens de gelden uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vervroegd uitgekeerd. Dat liet landbouwminister Jan Krzysztof Ardanowski weten. In september wordt begonnen met het uitkeren van de subsidiegelden. Meerdere Europese landen hebben hierop aangedrongen.
 
Ook maakte Ardanowski bekend dat de boeren financiële steun kunnen krijgen voor het investeren in beregening en wateropslag. In 2020 wordt een project gestart om dit te relaliseren, waar in totaal 14 miljard zloty mee is gemoeid. Daarnaast biedt de staat financiële steun voor het bekalken van landbouwgrond, opruimen van plastic, asbest en om de positie van de boer in de keten te verbeteren.
 
Het is mogelijk dat we in Europa de komende jaren veel meer Poolse invloeden gaan merken. Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie en opvolgster van Jean-Claude Juncker, heeft Polen de agrarische portefeuille van de EC aangeboden. De Poolse Eurocommissaris-kandidaat Krzysztof Szczerski, die in aanmerking komt voor de functie, heeft zich echter teruggetrokken voor de kandidatuur. Naar eigen zeggen heeft hij niet voldoende agrarische kennis om het dossier op zich te nemen. De huidige eurocommissaris voor landbouw is Phil Hogan.
 
Szczerski ziet wel het belang in van de portefeuille voor het land en heeft hierover inmiddels met Von der Leyen gesproken. In zijn ogen is collega Janusz Wojciechowski beter geschikt voor de taak. Wojciechowski is momenteel voorzitter van Europese Rekenkamer (ECA). De politicus heeft een sterke interesse in de landbouw en voedselprijzen, waardoor de functie goed bij hem past.
 
Grootste uitdaging voor een Poolse landbouwcommissaris is de hervorming van het GLB. Polen is de grootste ontvanger van subsidiegelden uit het GLB. Van het totale budget gaat 40% naar dit land. Buurlanden als Tsjechië en Roemenië hebben een sterke interesse getoond in de portefeuille energie, waardoor de kans groot is dat Polen de landbouwcommissaris aan mag leveren.  Nieuwsflash
 
Boerderijen worden villa of feestzaalLees meer
 
 
Suikerbietcampagne 2019/20 eindigt eind januariLees meer
 
 
Nitraatresiducampagne 2019 Lees meer
 
 
Intrekking RIPELOCK VP, RIPELOCK TABS, FASTAC en CYMCOLees meer
 
 
Instandhoudingsdoelstellingen (IHD’s) - Europese doelstellingen Lees meer
 
 
Steunmaatregelen crisis fruitsectorLees meer
 
 
Jachtexamen 2020 Lees meer
 
 
Al 99,2 miljoen euro aan schadevergoedingen voor erkende landbouwramp 2018 Lees meer
 
 
Analyse van het klimaatbeleid door onderzoekers van de KU LeuvenLees meer
 
 
Grootschalige irrigatie kan extreme hitte door klimaatopwarming lokaal temperen Lees meer
 
 
Toegang tot de samenstelling van formuleringen van gewasbeschermingsmiddelen Lees meer
 
 
Resultaten Eurobarometer en vertrouwen in en de steun voor de EULees meer
 
 
Vraag om uitleg over dierenwelzijn in kalkoenkwekerijen Lees meer
 
 
Innovatieve projecten in land- en tuinbouw - Investeringssteun Lees meer
 
 
Innovatieve projecten in agrovoedingssector - Investeringssteun Lees meer
 
 
Landbouwrampen: behandeling schadedossiersLees meer
 
 
Belgapom : standpunt werkwijze aardappelbewaring oogst 2020 Lees meer
 
 
Maatregelen mbt bruinrot Antwerpen en LimburgLees meer
 
 
4 miljoen euro om waterschaarste bij langdurige droogte aan te pakkenLees meer