Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 27 aug 2019 12:18 

Polen belooft 458 miljoen euro droogtesteun


De boeren in Polen kunnen rekenen op een droogtesteun van 1.000 zloty per hectare (€229 per hectare). Dit maakte Mateusz Morawiecki, de minister-president van het land, bekend. Om het bedrag te ontvangen, moet wel een schadedrempel van 70% behaald worden.

Morawiecki verwacht dat de steun de staatskas 1 tot 2 miljard zloty gaat kosten. Omgerekend een bedrag van €229 tot €458 miljoen. Het moet er volgens hem voor zorgen dat Poolse boeren niet in armoede hoeven te leven. "De Poolse staat is er om de landbouwsector in moeilijke tijden te steunen. In ons economisch ontwikkelingsplan staat de landbouwsector bovenaan de prioriteitenlijst."
 
Deze zet past binnen het overheidsbeleid van de PiS-regering. De partij van Morawiecki doet er namelijk alles aan om ervoor te zorgen dat het platteland niet leegloopt. Dorpen worden financieel gesteund zodat ze aantrekkelijk blijven om in te wonen. Tijdens een toespraak liet hij weten dat de ambitie is om Poolse landbouwproducten meer en meer naar het westen te exporteren. Tegelijk wil hij de import van Westerse producten uitbannen, zodat er altijd Pools voedsel op tafel staat.
 
Naast het uitkeren van droogtesteun, worden eveneens de gelden uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vervroegd uitgekeerd. Dat liet landbouwminister Jan Krzysztof Ardanowski weten. In september wordt begonnen met het uitkeren van de subsidiegelden. Meerdere Europese landen hebben hierop aangedrongen.
 
Ook maakte Ardanowski bekend dat de boeren financiële steun kunnen krijgen voor het investeren in beregening en wateropslag. In 2020 wordt een project gestart om dit te relaliseren, waar in totaal 14 miljard zloty mee is gemoeid. Daarnaast biedt de staat financiële steun voor het bekalken van landbouwgrond, opruimen van plastic, asbest en om de positie van de boer in de keten te verbeteren.
 
Het is mogelijk dat we in Europa de komende jaren veel meer Poolse invloeden gaan merken. Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie en opvolgster van Jean-Claude Juncker, heeft Polen de agrarische portefeuille van de EC aangeboden. De Poolse Eurocommissaris-kandidaat Krzysztof Szczerski, die in aanmerking komt voor de functie, heeft zich echter teruggetrokken voor de kandidatuur. Naar eigen zeggen heeft hij niet voldoende agrarische kennis om het dossier op zich te nemen. De huidige eurocommissaris voor landbouw is Phil Hogan.
 
Szczerski ziet wel het belang in van de portefeuille voor het land en heeft hierover inmiddels met Von der Leyen gesproken. In zijn ogen is collega Janusz Wojciechowski beter geschikt voor de taak. Wojciechowski is momenteel voorzitter van Europese Rekenkamer (ECA). De politicus heeft een sterke interesse in de landbouw en voedselprijzen, waardoor de functie goed bij hem past.
 
Grootste uitdaging voor een Poolse landbouwcommissaris is de hervorming van het GLB. Polen is de grootste ontvanger van subsidiegelden uit het GLB. Van het totale budget gaat 40% naar dit land. Buurlanden als Tsjechië en Roemenië hebben een sterke interesse getoond in de portefeuille energie, waardoor de kans groot is dat Polen de landbouwcommissaris aan mag leveren.  Nieuwsflash
 
Nederland stelt droogte 2019 regionaal gelijk aan 2018Lees meer
 
 
Fokkerij van voor de landbouw nuttige huisdieren Lees meer
 
 
Beursverslag Asia Fruit Logistica Hong Kong: 4-6 september 2019 Lees meer
 
 
5 Franse steden verbieden gebruik van pesticiden Lees meer
 
 
"Inagro te velde!" lokt meer dan 200 land- en tuinbouwers naar Dadizele Lees meer
 
 
Fyto: nieuwe berekeningswijze jaarlijkse bijdrage en overzicht retributiepuntenLees meer
 
 
Fransen dienen massaal schadeclaims in bij de weersverzekering: droogte en noodweerLees meer
 
 
Droog droger droogstLees meer
 
 
Weerbulletin en gewasopbrengstgevolgen droogte zomer 2019Lees meer
 
 
Aanvragen fosfaatklasse verwerkt door de Mestbank Lees meer
 
 
30/09/2019 uiterste datum voor overdrachten mestverwerkingscertificaten Lees meer
 
 
Raming aardappeloogst NEPG: laagste schatting voor België (droogte)Lees meer
 
 
Oproep demonstratieprojecten 2019 rond duurzame landbouw Lees meer
 
 
Projectoproep "Proeftuinen ontharding": geselecteerde projecten 2019 Lees meer
 
 
PotatoEurope 2019: een internationale beurs in het hart van de Belgische aardappelsectorLees meer