Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 jul 2019 19:24 

Appelen en peren lijden onder zonnebrand


De zon schroeit als het ware brandvlekken op appelen, peren en kleinfruit.

Marc Ver Berne uit Meensel-Kiezegem is eigenaar van appel- en perenboomgaarden. Wanneer we de plantages betreden, verschiet ook Marc van de zonnebrandschade aan appelen en peren.“Op het eerste gezicht heb ik al zeker tien procent schade aan appelen en peren. De vruchten met brandvlekken moeten er gewoon af. Verwachting is dat de perenoogst dit jaar wat vroeger zal beginnen. Normaal is dat op 25 augustus, maar door de droogte en het erg warme weer zal dat wellicht vroeger zijn. De percelen waar beregend werd, zien er nog behoorlijk uit. Waar we niet beregenden, ligt het aantal verbrande vruchten veel hoger”, aldus Marc.Hij laat er geen twijfel over bestaan en wil ook de nog niet beregende percelen aanpakken om verder onheil te voorkomen. “Beregenen moet stipt opgevolgd worden want wanneer te vroeg gestopt wordt met het water zullen de waterdruppels werken als vergrootglaasjes en zullen de vruchten ook hier verbranden”, aldus Ver Berne.
 
Kersenpluk
 
“In de streek van Sint-Truiden begint de kersenpluk bij het eerste daglicht, vanaf 5 uur. Om 11 uur stoppen de plukkers want de hitte is in de bomen niet te harden. De aanvoer van fruit in de veiling van Sint-Truiden stopt om 13 uur. Een uitzonderlijke maatregel”, aldus Philippe Lowette, directeur van de Belgische Fruitveiling (BFV) in Sint-Truiden.
 
“Voor het overige hebben de kersen in Haspengouw weinig of geen last van deze extreme hitte. We schatten dat we nog een week moeten plukken. Ook de rode aalbessen hebben weinig te lijden onder de hitte”, zegt Lowette.
 
Aardbeien
 
Om de late aardbeien te beschermen tegen de zon, worden bij het planten voorzieningen getroffen.“De aardbeien worden geplant op witte pvc-folie, daar waar normaal zware plastic wordt gebruikt. Voor de rest worden er schaduwnetten over de planten gespannen wat zorgt voor zowat 80 procent schaduw. Daarmee wordt uitdrogen van de planten voorkomen”, aldus Ellen Grauwels die een verkoopstand heeft op de Roeselberg in Houwaart



  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer