Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 jul 2019 11:50 

Glyfosaat veel minder invloed op voedingsstoffen in gewassen dan jarenlang gedacht


Glyfosaat heeft veel minder invloed op voedingsstoffen in gewassen dan jarenlang is gedacht. Een kleinschalige studentenproef is de vermoedelijke oorzaak van misvattingen over dit onkruidbestrijdingsmiddel. Dat blijkt uit een reconstructie van twee decennia onderzoek naar effecten van glyfosaat op voedingsstoffen in gewassen, uitgevoerd door het populair-wetenschappelijke magazine Plant nutrition courier.

Glyfosaat bindt zich aan calcium en magnesium, mangaan en zink. Ook andere voedingsstoffen zoals koper en ijzer kunnen door dit onkruidbestrijdingsmiddel worden gebonden. Onderzoekers verschillen van mening over de omstandigheden waaronder dit verschijnsel zich voordoet: alleen in de tank met spuitvloeistof, of ook in planten. De controverse is te herleiden tot een kleinschalige studentenproef, zo blijkt uit een reconstructie van twee decennia onderzoek naar effecten van glyfosaat op de voedingstoestand van gewassen. De proef is omstreeks het jaar 2000 uitgevoerd door een student van de Amerikaanse Purdue Universiteit. De voorgeschiedenis en nasleep van deze proef zijn in kaart gebracht door het populair-wetenschappelijke magazine Plant nutrition courier.

Gele soja

Aanleiding voor de studentenproef is de destijds onverklaarbare geelkleuring van glyfosaat-resistente soja, kort na bespuiting met dit herbicide. De symptomen doen denken aan een tekort aan mangaan. Voor sojatelers op kalkrijke grond is mangaangebrek een bekend verschijnsel, dat met bemesting is te voorkomen of te genezen. De studentenproef is uitgevoerd met twee rassen: een glyfosaat-resistente variëteit en een ras dat gevoelig was voor dit onkruidmiddel. De glyfosaat-resistente variëteit kan de benodigde voedingsstoffen niet goed uit de grond opnemen, zo luidt de stevig neergezette conclusie. Een uitgebreidere vervolgproef levert tegenstrijdige resultaten op, maar de conclusie blijft gehandhaafd en wordt zelfs uitgebreid met de stelling dat ook glyfosaat zelf de opname van voedingsstoffen hindert. De uitslagen van deze proeven worden breed uitgedragen in lezingen en alarmerende artikelen. Andere onderzoekers tonen echter later aan dat een afbraakproduct van glyfosaat de tijdelijke geelkleuring in soja heeft veroorzaakt.

Er volgen rapporten van andere onderzoekers die eveneens lagere gehalten aan voedingsstoffen in glyfosaat-resistente gewassen meten. Critici wijzen op de onjuiste of te beperkte opzet van een aantal van deze proeven en de aanvechtbare conclusies die aan deze en andere onderzoeken worden verbonden. De laatste jaren zijn er ook nieuwe onderzoeksresultaten gerapporteerd die het tegendeel lijken te bewijzen. In deze proeven laat glyfosaat de voedingsstoffen in glyfosaat-resistente gewassen juist ongemoeid.

Voortsudderen

Ondanks steeds betere onderzoekstechnieken is de veronderstelde binding tussen glyfosaat en voedingsstoffen nooit in planten aangetoond, zo blijkt uit de analyse van de Plant nutrition courier. Toch blijft de discussie voortsudderen en zijn er Amerikaanse akkerbouwers die hun gewassen onnodig extra voedingsstoffen geven. En nog recent hebben Duitse onderzoekers vraagtekens geplaatst bij de risico-analyses van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Dit agentschap van de Europese Unie is in hun ogen te luchtig omgegaan met studies waarin de binding van voedingsstoffen zou zijn aangetoond.



  Nieuwsflash
 
Veilige heropening horeca belangrijk voor voedingsindustrie Lees meer
 
 
Waterkansenkaarten leiden land- en tuinbouwers in hun zoektocht naar water Lees meer
 
 
Vlaams Parlement stelt commissie ad hoc over het Vlaamse coronabeleid samenLees meer
 
 
Inperking captatieverbodLees meer
 
 
Virusremmer voor runderen Lees meer
 
 
Nertsen besmet met het coronavirus Lees meer
 
 
Klimaatverandering zal weinig impact hebben op wat op ons bord komt: ggo's op tafelLees meer
 
 
Siertelers en aardappelboeren krijgen 35 miljoen uit Vlaams noodfonds Lees meer
 
 
Brengt grondwaterput soelaas?Lees meer
 
 
Droogte index België: een ramp vooral aan de kustpoldersLees meer
 
 
Vlaams herstelplan: vierluik voor het herstel van onze economieLees meer
 
 
Bemesting en ziektebestrijding via bodembacteriën? Lees meer
 
 
Jaarverslag VCMLees meer
 
 
Landbouwers lijden onder de corona crisisLees meer
 
 
ABS benadrukt belang van voedselproductie dichtbij huis bij bezoek minister Crevits Lees meer
 
 
Wijziging uitvoeringsbesluit Mestdecreet (VLAREME)Lees meer
 
 
Groei gras valt stil door droogte Lees meer
 
 
De extra ondersteuning van 23,4 miljoen euro aan de landbouwers Lees meer
 
 
Vorstschade bij Haspengouwse wijnboeren Lees meer
 
 
Impact van de Farm-to-Forkstrategie en de Europese biodiversiteitsstrategie op de landbouwLees meer
 
 
Over de winderosieLees meer
 
 
De evaluatie van het mestbeleid Lees meer
 
 
Parlementaire vragen over de precaire droogteproblematiekLees meer
 
 
Handelshuurlening tot maximaal €35.000 voor ondernemers in problemen door coronamaatregelen Lees meer
 
 
Biologische landbouw in Vlaanderen zit in de lift Lees meer
 
 
Voorjaarsdroogte breekt alle records Lees meer
 
 
Staalname-applicatie (SNapp) breidt uit met extra aanvraag- en opvolgingsmogelijkhedenLees meer
 
 
‘SD Worx Employment Tracker’: welke bedrijven houden stand tijdens de coronacrisis? Lees meer
 
 
Vrijdag 12 juni is uiterste wijzigingsdatum van de verzamelaanvraag Lees meer
 
 
L’AFSCA et Corona: le redémarrage de votre activité Lees meer
 
 
Corona - FAVV herstart activiteitLees meer
 
 
Hoe aardappelen telen binnen MAP VI? Lees meer