Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 02 jul 2019 22:34 

Blauwtong: bilateraal akkoord België-Italië


Begin dit jaar werd de aanwezigheid van het blauwtongvirus serotype 8 (BTV8) bevestigd en sinds 28 maart 2019 is België een gereglementeerde zone voor BTV8. De maatregelen voorzien in de Belgische en de Europese wetgeving moeten worden toegepast. Het opduiken van blauwtong in België heeft aanzienlijke gevolgen voor de handel met andere lidstaten van levende gevoelige dieren, hun sperma, eicellen en embryo’s Voor de handel naar lidstaten of gebieden met beperkingen betreffende BTV8, zoals Frankrijk, zijn er geen bijkomende voorwaarden. Verkeer naar lidstaten of gebieden die vrij zijn van BTV8 is enkel mogelijk volgens de voorwaarden voorzien in de Europese Verordening (EG) nr. 1266/2007. Het FAVV heeft nu een bilateraal akkoord gesloten met Italië, zodat runderen, schapen en geiten, zowel jonger als ouder dan 90 dagen, vanaf 2 juli 2019 ook onder bepaalde andere voorwaarden verzonden kunnen worden.

Voorwaarden voor uitvoer van dieren jonger dan 90 dagen naar Italië :

Het verplaatsen naar Italië van runderen, schapen en geiten jonger dan 90 dagen is toegelaten, mits de dieren voldoen aan de volgende voorwaarden:

1.      de dieren zijn geboren uit moederdieren die vóór de dracht het volledige vaccinatieprogramma tegen BTV8 hebben ondergaan;

OF

2.      - de dieren zijn vóór hun verzending gedurende een periode van ten minste 7 dagen beschermd tegen aanvallen door vectoren (Culicoïden) door behandeling met insecticiden; en

- de dieren zijn minstens 7 dagen na het begin van de bescherming tegen vectoren en ten vroegste 7 dagen vóór de datum van verzending aan een PCR-test voor BTV8 onderworpen met gunstig resultaat (het poolen van de volbloedstalen is niet toegelaten); en

- tijdens de periode waarin de vector actief is, zijn de transportmiddelen verplicht insectenvrij gemaakt met behulp van insecticiden.

Voorwaarden voor uitvoer van dieren ouder dan 90 dagen naar Italië

Het verplaatsen naar Italië van runderen, schapen en geiten ouder dan 90 dagen is toegelaten mits de dieren voldoen aan de volgende voorwaarden:

  1. de dieren zijn gevaccineerd tegen BTV8 en dit sedert minstens 10 dagen (na de 2de injectie) indien een vaccin werd gebruikt waarvoor 2 dosissen als primovaccinatie vereist zijn of sedert minstens 4 weken indien een vaccin werd gebruikt waarvoor slechts één enkele dosis als primovaccinatie vereist is (NB: een dier wordt beschouwd als gevaccineerd wanneer het zijn laatste geldige vaccinatie minder dan één jaar geleden heeft gekregen en het een correcte primovaccinatie heeft ondergaan) ;

    OF

2.      - de dieren zijn vóór hun verzending gedurende een periode van ten minste 7 dagen beschermd tegen de vectoren (Culicoïden) door behandeling met insecticiden; en

- de dieren zijn minstens 7 dagen na het begin van de bescherming tegen vectoren en ten vroegste 7 dagen vóór de datum van verzending aan een PCR-test voor BTV8 onderworpen met gunstig resultaat (het poolen van volbloedstalen is niet toegelaten); en

- tijdens de periode waarin de vector actief is, zijn de transportmiddelen verplicht insectenvrij gemaakt met behulp van insecticiden.

Dit protocol zal in werking treden op 2 juli 2019 Vanaf die datum zal het FAVV loten runderen, schapen of geiten bestemd voor Italië, die voldoen aan de bovenstaande voorwaarden, kunnen certificeren.

Het FAVV heeft eerder reeds een bilateraal akkoord met Nederland en Spanje afgesloten om dieren vanuit België te kunnen exporteren naar deze landen.

Opgelet, de voorwaarden voor uitvoer van dieren die werden overeengekomen tussen België en ieder individueel land, hetzij Nederland, Spanje of Italië, zijn allemaal verschillend en dus niet onderling uitwisselbaar. Voor ieder individueel dier zal worden nagegaan of deze voorwaarden werden nageleefd. 


Via onderstaande link vindt u een overzichtstabel van de verschillende voorwaarden voor de uitvoer naar Nederland, Spanje en Italië.

http://www.favv.be/dierengezondheid/bluetongue/maatregelen.asp



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer