Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 jun 2019 04:40 

Aardbeien even dubbel zo duur


Goed nieuws voor de aardbeientelers, minder voor de consument. De prijs van een bakje van 500 gram klokte gisteren op de veiling af op 3,20 euro, dubbel zoveel dan maandag. Wellicht is de prijsstijging wel tijdelijk.

Vooral woensdag en donderdag gingen de prijzen de hoogte in. Tot 1,80 euro voor 500 gram kleine aardbeien en tot zelfs 3,20 euro voor grote exemplaren. De redenen voor de plotse, forse prijsstijging zijn divers. “Er is momenteel meer vraag dan aanbod”, zegt de Truiense aardbeienkweker Theo Billen. “Dat is het gevolg van de mildere temperaturen in mei en juni. Op enkele dagen na hebben wij geen hoge temperaturen gehad zoals vorig jaar. De vruchten rijpen minder snel bij grijs en grauw weer, ze hebben dus rustig kunnen aandikken.”
 
Voor Diether Everaerts van de commerciële dienst van de Belgische Fruitveiling (BFV) is de prijsstijging alvast geen verrassing: “Dit gebeurt nagenoeg jaarlijks in deze periode van het jaar. Het aanbod van serre- en tunnelteelt van de populaire variëteit Elsanta loopt nu tijdelijk terug. Dat geldt ook voor de Sonata en Malling Centenary. Het aanbod is op dus op korte tijd gekrompen. Niet alleen in België, maar eveneens in Duitsland en Frankrijk. Al is de prijsstijging dit jaar wel opvallend hoog.”
 
Volgens Everaerts gaat het ook om een tijdelijke stijging. “Het valt niet te voorspellen hoe lang dit precies gaat aanhouden. Dat kan een tiental dagen zijn, maar misschien is het al eerder gedaan. Volgende week verwachten ze immers al enkele dagen met warm weer en dan kan het weer snel gaan.”
 
Voor aardbeienkweker Louis Geerdens uit Diepenbeek zijn de eerste struiken van het jaar geteeld en is het nu even wachten op de tweede generatie aardbeien. “Dat is inderdaad jaarlijks zo, in dewe overgangsperiode. Weet ook wel dat de prijzen van ruim 3 euro enkel gelden voor een beperkte hoeveelheid aardbeien. Dit zijn absolute kwaliteitsproducten van de tweede generatie struiken die erg vroeg al klaar zijn. Wat in deze periode eveneens meespeelt, is dat meerdere warenhuizen in de volgende dagen reclame aanbiedingen gepland hebben. Zij moeten dus veel aardbeien in voorraad hebben. Veel vraag, minder aanbod en dus betere prijzen. En het klopt ook dat het regenweer de jongste tijd de aardbeien in open lucht geen goed gedaan heeft.”
 
De telers zijn tevreden met de hogere prijzen, al zijn ze dus wellicht van korte duur. “Wij mogen toch wel eens positief nieuws krijgen. De prijzen voor het hardfruit zijn al rampzalig”, zegt Theo Billen. Kweker Victor Hannosset sluit zich daarbij aan: “Laat de aardbeien nu ook even betaalbaar zijn voor ons. Het gaat al zolang niet goed in de sector. We zijn blij dat we eens een redelijke prijs krijgen voor onze producten.”  Nieuwsflash
 
PCA notering: nog gezakt voor vroegeLees meer
 
 
Kans op derde hittegolf vanaf eind deze week Lees meer
 
 
Landbouwschade door droogte en hittegolf nog groter dan verwachtLees meer
 
 
Melkveehouder Pieter D’Hooghe is ‘Schoonste Boer van Vlaanderen’Lees meer
 
 
Wat in orde brengen voor geboorte van een kindLees meer
 
 
Bestrijding van klassieke en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen Lees meer
 
 
NeonicotinoïdenLees meer
 
 
Voedselschaarste en maandenlange chaos bij no deal-brexitLees meer