Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 jun 2019 12:43 

Spuiwater als kunstmestvervanger


Luchtwassers worden in de veehouderij en de biogassector gebruikt om de ammoniakemissies te verlagen. Bij biogasinstallaties komen deze voornamelijk vrij tijdens het drogen van het digestaat. In een luchtwasser wordt de lucht met zwavelzuur ‘gewassen’ waardoor de ammoniak uit de lucht wordt afgescheiden.

Daarbij ontstaat het zogenaamde spuiwater dat rijk is aan ammoniumsulfaat. Ammoniumsulfaat bevat zowel stikstof als zwavel – twee interessante nutriënten voor de Limburgse weilanden. Bovendien wordt ammoniumsulfaat in Vlaanderen wettelijk beschouwd als een minerale NS-meststof, en geen afvalstroom. Hierdoor is er geen grondstofverklaring of -keuring, alsook geen FOD-ontheffing vereist. 

Enkele veldproeven met bv. maïs, bloemkool, sla, aardappelen en snijrogge bevestigden al dat spuiwater een goed alternatief is voor kunstmest. In Nederland bijvoorbeeld wordt spuiwater al gebruikt voor de bemesting van landbouwgronden.

Toch heeft spuiwater zich als kunstmestvervanger nog niet doorgezet in Vlaanderen. “Onbekend maakt onbemind” is de reden volgens de Limburgse biogasexploitant André Schelfhout van Biogas Bree. Zijn buren kopen nog altijd liever de dure kunstmeststof in plaats van zijn goedkoop spuiwater. De onbekendheid alsook het risico op verbranding van de gewassen bij het uitrijden van het spuiwater spreken tegen hem. Daar wil het UNIR project, dat steun krijgt van Vlaanderen Circulair, iets aan veranderen. In het kader van dit project werd er reeds een spuittoestel met een aangepast sleepslangsysteem ontworpen om het risico op verbranding van het gewas te verminderen. In de toekomst willen ze het spuiwater uit chemische luchtwassers, afkomstig van biogasinstallaties en varkensbedrijven, centraal opslaan. Dit zal in een speciaal gecoate silo gebeuren, die bij Agropolis wordt geplaatst, om voldoende spuiwater te verzamelen voor de bemesting in het voorjaar. Ook de optimale dosering wordt geëvalueerd. 

UNIR-project



  Nieuwsflash
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
Nederlandse boeren protesteren op 16 april in Brussel Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer