Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 mei 2019 07:59 

Op zoek naar de juiste mix: duurzame substraten voor de sierteelt


In het Vlaio-LA project BI-O-PTIMAL-at-WORK maakt ILVO samen met KU Leuven en PCS de komende vier jaar werk van duurzame substraten voor diverse sierteeltgewassen. Doel is om de juiste witveenvervangers, bodemverbeterende middelen en geschikte gunstige micro-organismen te vinden.

sierteeltSierplanten worden doorgaans gekweekt met behulp van teeltsubstraten op basis van veen. De productie van die substraten zet echter grote hoeveelheden CO2 vrij. Men schat dat het gebruik van veen voor de landbouw jaarlijks 4.5 miljoen ton CO2 wordt uitgestoten, transport over lange afstand niet meegerekend. In eerdere projecten toonden KU Leuven, PCS en ILVO aan dat tot 60% van het veen in sierteeltsubstraten zonder kwaliteitsverlies kan vervangen worden door meer ecologische alternatieven, zoals compost of beheerresten uit het natuurbeheer. Bovendien bleken die materialen ook microbiologisch interessante eigenschappen te hebben. Dat opent nieuwe mogelijkheden naar gewasbescherming. Het terugschroeven van bestrijdingsmiddelen is in de sierteelt immers geen eenvoudige zaak: niemand wil immers een sierplantje kopen dat er niet mooi uitziet. Planten hebben echter een natuurlijke afweer tegen ziekten en pathogenen: via stoffen die ze via de wortels vrijzetten, trekken ze nuttige micro-organismen aan. Die gaan dan mogelijke indringers te lijf. In de huidige, veen-gebaseerde sierteelt kan dat natuurlijke mechanisme onvoldoende zijn werk doen.

Via het project BI-O-PTIMAL-at-WORK willen ILVO, KU Leuven en PC Sierteelt niet alleen de uitstoot van broeikasgassen terugdringen, maar ook de wortelomgeving voor de planten zo samenstellen dat nuttige micro-organismen de bovenhand krijgen. Daarbij wordt heel nauw samengewerkt met siertelers, producenten, verdelers, toeleveringsbedrijven … Die samenwerking is een must omdat de nieuwe substraatmengsels echt op maat van een specifieke teelt moet worden gebracht, zowel qua product zelf als qua productinformatie. Ervaringen van telers met micro-organismen zijn een belangrijke bron van informatie. Bovendien zullen deze micro-organismen toegevoegd worden aan de duurzame substraten. Het project biedt een totaalaanpak waarbij zowel aspecten van substraatkwaliteit, bodemkwaliteit en nutriëntenefficiëntie, biocontrole en teeltaanpassing aan bod komen.

Project: BI-O-PTIMAL@WORK: duurzaam telen in container en volle grond via lokale additieven met verhoogd microbieel leven als werkbare en implementeerbare innovatie voor siertelers
Looptijd: 2018 -2022
Samenwerking: KU Leuven, PC Sierteelt
Financiering: Vlaio-LA
Links: Verduurzamen van teeltsubstraten - Relevante resultaten uit vorige projecten
https://www.kuleuven.be/personeel/jobsite/jobs/55041054



  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer