Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 mei 2019 11:16 

Minister Van den Heuvel investeert in onderzoeksinfrastructuur voor tuinders


Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel voerde in het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver de eerste boring van een funderingsput uit voor de bouw van een nieuwe onderzoeksserre.

“De investering in de serre zal toelaten de onderzoeksvragen van de glasgroentesector aan te pakken, en dus verder te investeren in de toekomst van deze dynamische en innovatieve sector”, aldus minister Van den Heuvel. Samen met een aantal andere aanpassingen gaat het om een totale investering van 7,6 miljoen euro. De Vlaamse Overheid subsidieert het project met 3 miljoen euro.
 
De investeringen betreffen de uitbreiding van en aanpassingen aan serres, innovatieve energie- en waterinstallaties, opstart van een afdeling biologische vollegrondsgroenteteelt, een composteringsunit, een uitbreiding van de loods voor vollegrondsgroenten en aanpassingen aan bestaande loodsen en burelen.  
 
“Met deze nieuwe investeringen zijn we in staat om nieuwe uitdagingen en opportuniteiten waar tuinders mee te maken krijgen te ondersteunen, meer bepaald de toenemende vraag naar bioproducten, het sluiten van kringlopen en het valoriseren van reststromen, de omschakeling naar het mobiele gotensysteem in de slateelt, de hogedraadteelt van komkommer, de belichting van vruchtgroenten en nieuwe kasbedekkingsmaterialen”, zegt Raf De Vis, directeur van het proefstation. “Willen we onze koppositie houden en voor een groter wordende groep praktijkrelevante antwoorden bieden, dan is een uitbreiding van infrastructuur essentieel.”
 
Het proefstation is een belangrijke kennispartner voor de Vlaamse tuinbouwbedrijven. Het vertaalt onderzoeksresultaten snel in concrete innovaties toepasbaar in de praktijk. Het houdt de vinger aan de pols van de praktijk en verzekert een laagdrempelige toegang voor glas- en vollegrondsgroentetelers. Telers kunnen er terecht voor al hun vragen rond duurzaam en rendabel telen, en innovatie, van onderzoek tot objectieve advisering. Daarnaast maakt het proefstation zich sterk voor de kennisketen door actief samenwerkingsverbanden aan te gaan met universiteiten, andere praktijkcentra en kennisinstellingen, marktpartijen, en andere partijen.
“De investering in de nieuwe onderzoeksinfrastructuur is een blijk van vertrouwen in de toekomst van de Vlaamse groenteteelt”, zegt minister Van den Heuvel. “Het investeren in onderzoek en ontwikkeling is een topprioriteit, ook voor de landbouw.”  Nieuwsflash
 
PCA notering: nog gezakt voor vroegeLees meer
 
 
Kans op derde hittegolf vanaf eind deze week Lees meer
 
 
Landbouwschade door droogte en hittegolf nog groter dan verwachtLees meer
 
 
Melkveehouder Pieter D’Hooghe is ‘Schoonste Boer van Vlaanderen’Lees meer
 
 
Wat in orde brengen voor geboorte van een kindLees meer
 
 
Bestrijding van klassieke en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen Lees meer
 
 
NeonicotinoïdenLees meer
 
 
Voedselschaarste en maandenlange chaos bij no deal-brexitLees meer