Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 mei 2019 10:38 

Clarebout verliest voorkooprecht op nieuwe site in Frameries


Het West-Vlaamse aardappelverwerkende bedrijf Clarebout Potatoes, dat in Frameries (provincie Henegouwen) een nieuwe productievestiging wil bouwen, beschikt voor die site niet langer over voorkooprecht. Dat heeft de intercommunale IDEA woensdag beslist. Dat betekent dat ook andere geïnteresseerde kopers zich zouden kunnen melden.

De raad van bestuur van IDEA beschouwt de site van Frameries als ‘ongeschikt voor de ontwikkeling van het project van Clarebout’, meldt de intercommunale woensdag. Met het project zou nochtans een investering van 300 miljoen euro gemoeid zijn en de site zou 300 extra banen opleveren. Maar het project stuit op protest bij omwonenden.
 
Bij Clarebout was men op 15 mei, nog niet op de hoogte van de beslissing van de intercommunale. “We hebben de officiële tekst nog niet gekregen. We zullen die met onze juristen grondig nalezen en bekijken welke acties we mogelijk gaan ondernemen”, zegt een woordvoerder. Het was de intercommunale die het terrein voor Clarebout aangewezen had, en sinds januari is een haalbaarheidsstudie aan de gang. “We hopen dat die studie klaar zal zijn tegen de zomer, en dat dan alle objectieve feiten aan iedereen voorgelegd kunnen worden”, klinkt het bij Clarebout.
 
IDEA gaf ook aan verder te gaan met het bestuderen van alternatieve sites voor Clarebout. Maar volgens het bedrijf is die oefening al enkele maanden aan de gang en bleek geen enkel van die terreinen te voldoen. Clarebout is sinds 2016 in de industriezone van Frameries actief. Er worden aardappelen gestockeerd en voorbewerkt. Het bedrijf wil er nu een vestiging bouwen waar onder meer diepvriesfrieten zouden worden geproduceerd.
 
Clarebout heeft al twee productievestigingen, in zijn thuisbasis Nieuwkerke (West-Vlaanderen) en in Warneton (Henegouwen). Het bedrijf stelt op dit moment meer dan 1.500 mensen tewerk.  Nieuwsflash
 
PCA notering: nog gezakt voor vroegeLees meer
 
 
Kans op derde hittegolf vanaf eind deze week Lees meer
 
 
Landbouwschade door droogte en hittegolf nog groter dan verwachtLees meer
 
 
Melkveehouder Pieter D’Hooghe is ‘Schoonste Boer van Vlaanderen’Lees meer
 
 
Wat in orde brengen voor geboorte van een kindLees meer
 
 
Bestrijding van klassieke en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen Lees meer
 
 
NeonicotinoïdenLees meer
 
 
Voedselschaarste en maandenlange chaos bij no deal-brexitLees meer