| 
                                
                             | 
                            
                                
                                 
                                 
		
			|  30 apr 2019 | 
			17:06  | 
		 
		
			
				
						
							
									 
							 | 
							
															ILVO Varkensloket (studiedag)
								 
								Vleeskwaliteit, reduceren van emissies, eindbeerkeuze, voeding voor optimale prestaties én gezondheid bij varkens en pluimvee. Een greep uit de topics die ILVO-onderzoekers op 2 april voorstelden aan een 160-tal stakeholders uit de sector.  
							 | 
						 
						
							
								Voeding: varken
    - Inschatten van nutriëntenbenutting via NIRS analyses
 
    De belangrijkste indicator voor het schatten van de voederkwaliteit en  -benutting is zijn netto energie inhoud. Naast de dure in vivo  verteerbaarheidsexperimenten kan NIRS (oftewel Nabij infrarood reflectie  spectroscopie) worden gebruikt om de netto energie-inhoud (NE) en  verteerbaarheid van voeder (VCos) te voorspellen. Het  combineren van zowel de spectra van het voeder en de mest naast elkaar  zorgt voor een betere inschatting van de voederbenutting i.p.v.  afzonderlijk. En dit zowel op bedrijfs-, hok- en dierniveau. De huidige  dataset wordt nog uitgebreid met bijkomende voeder- en meststalen, en de  kalibraties worden verder gevalideerd. 
      
    - Interactie tussen eiwitgehalte in dracht- en speenvoeder op bigprestaties en mestconsistentie na spenen
 
    Een te hoog eiwitgehalte in biggenvoeders verhogen het risico op  speendiarree door een invloed op de microbiële samenstelling en  activiteit in de dikke darm. De microbiële samenstelling wordt reeds  vroeg in het leven bepaald. Daarom wilden we nagaan in welke mate het  zeugenvoeder een effect kan hebben op de biggen kort na het spenen en  daarna. Er werd een proef uitgevoerd met verschillende eiwitgehaltes  tijdens de dracht en na het spenen. Dit leidde tot 4  behandelingsgroepen: HH, HL, LL, LH (H=hoog; L=laag) waarbij de eerste  letter staat voor het eiwitgehalte van het drachtvoeder en de tweede  letter op het voeder in de batterijperiode. Er werden geen opmerkelijke  verschillen gevonden in de groeiprestaties en de slachtresultaten van de  vleesvarkens bij de verschillende voederstrategieën. De dagelijkse  voederopname vanaf 9 weken tot slacht lag evenwel significant hoger bij  de LH-groep vergeleken met de LL-groep, maar er was geen significant  verschil in voederconversie. Bij het scoren van de mestconsistentie  zagen we iets slechtere scores bij de dieren afkomstig van de zeugen op  het hoog eiwitvoeder. 
      
    - Effect van variërend zoutgehalte op groeiprestaties en mestconsistentie van biggen
 
    Uit een ILVO-proef blijkt dat het momenteel niet aangewezen is om de  zoutgehaltes van de huidige speenvoeders op te trekken. Variërende  zoutgehaltes (1,9 tot 3,9 g/kg) lijken geen invloed te hebben op de  groeiprestaties van biggen. De consistentie van de mest wordt evenwel  negatief beïnvloed door hogere zoutconcentraties. 
      
    - Testwerking: kies de juiste eindbeer voor jouw bedrijf
 
    Niet elke beer is dezelfde. Een juiste keuze van eindbeer kan een groot  verschil maken naar het rendement van een varkensbedrijf. Doel van de  onafhankelijke testwerking is om de genetische verschillen bij eindberen  van fokkerijorganisaties (momenteel VPF, RASE Genetics en AWE) bloot te  leggen zodat alle varkenshouders de meest geschikte genetica kunnen  selecteren voor hun bedrijf. Via de testwerking-tool op https://testwerking.ilvo.be  kunnen varkenshouders momenteel de kraamstal- en  slachtkwaliteitsparameters van 123 eindberen vergelijken. Vanaf maart  2019 zijn ook de voederconversie- en groeiresultaten van 89 eindberen  beschikbaar. 
      
    - Herdefiniëren van voederconversieformule via participatief onderzoek
 
    Het ontbreken van een uniforme berekening voor de voederconversie maakt  het moeilijk voor varkenshouders om in te schatten of ze goed bezig  zijn. ILVO en UGent gingen daarom samen met de sector op zoek naar een  uniforme berekeningswijze voor de voederconversie en lanceerden  onderstaande berekeningstool. De karkasgroei per kg voeder en  gestandaardiseerde karkasgroei per kg voeder kan worden berekend via https://varkensloket.be/tools/karkasgroei.  Elke gebruiker geeft hiervoor 6 gegevens: het gemiddeld opleggewicht  van de biggen, het aantal opgelegde biggen, het aantal afgeleverde  varkens, de totale hoeveelheid voeder gebruikt tijdens de afmestperiode,  de afmestduur en het gemiddeld karkasgewicht (warm of koud). 
 
Productkwaliteit: varken
    - Effect van berenlijn op groeiprestaties en vleeskwaliteit
 
    Door beren van diverse genetica in te zetten kunnen we de smakelijkheid  van het varkensvlees op de Vlaamse markt verbeteren. De  karkaskwaliteit, de belangrijkste basis voor uitbetaling aan de  varkenshouders, is het hoogst bij de Belgische Piétrain vergeleken met  de Franse Piétrain en de Canadese Duroc. Ook wordt een trend tot een  gunstiger voederconversie gerealiseerd. Als varkenshouders een andere  eindbeer willen inzetten moeten ze dus een meerprijs kunnen realiseren  om de hogere voederkost, het lagere karkasrendement en het lagere mager  vleespercentage te compenseren. 
      
    - In welke mate beïnvloedt de voederstrategie de smakelijkheid van varkensvlees?
 
    De invloed van hoog- en laag energiegehalte in het voeder tijdens de  laatste periode van de afmest op vleeskwaliteit werd geëvalueerd bij  immunocastraten en bargen. Vleeskwaliteit werd geëvalueerd op basis van  vleeskwaliteitsparameters (pH, dripverlies, kookverlies, scheurkracht,  intramusculair vetgehalte), en door een consumenten- en expertenpanel.  Consumenten kregen twee maal twee bereide stukjes vlees samen  aangeboden: 1) immunocastraten op hoog en op laagenergievoeder en 2)  bargen op hoog en op laag energievoeder. Zowel op basis van de metingen  als op basis van het experten- en consumentenpanel kon geen verschil  aangetoond worden tussen het hoog- en het laagenergievoeder. De bargen  scoorden volgens de experten beter dan de immunocastraten op vlak van  malsheid, met een hoger intramusculair vetgehalte en lagere  scheurkrachtwaarde (maat voor taaiheid). Het waterhoudend vermogen  (drip- en kookverlies) was significant beter voor de bargen dan de  immunocastraten op laagenergievoeder, wat ook resulteerde in een betere  baksmaak van deze bargen op laagenergievoeder. We kunnen dus besluiten  dat het energiegehalte in het voeder geen invloed heeft op de  smakelijkheid van varkensvlees en dat het vlees van bargen op bepaalde  vlakken smakelijker is dan dat van immunocastraten. 
      
    - Evolutie van berengeurcomponenten na immunocastratie
 
    Hoe evolueren de berengeurcomponenten (androstenon, skatol en indol) na  immunocastratie? En in welke mate verschillen de componenten bij  immunocastraten van diverse eindbeerlijnen zoals de Belgische Piétrain  (BP), de Franse Piétrain (FP) en de Canadese Duroc (CD)? 
    Biopsies, serum- en nekvetstalen werden verzameld op meerdere  tijdstippen vanaf de eerste vaccinatie tot aan slacht. Zoals verwacht  daalden de skatol- en androstenongehaltes na de tweede vaccinatie. Bij  slacht was er echter een lichte stijging van androstenon in vet wat  mogelijks te wijten is aan stress door transport naar het slachthuis,  maar verder onderzoek moet dit bevestigen. Skatol daalde eerder gradueel  wat aangeeft dat een periode van 3 weken na immunocastratie tot slacht  of bv. 3 weken aangepast voeder voor slacht bij intacte beren raadzaam  is. De indolgehalten in serum daalden bij de BP, terwijl deze een  stijgend verloop kennen bij de FP en de CD. Bij BP en CD had geen enkel  van de immunocastraten berengeur. Drie FP vertoonden echter verhoogde  androstenon- (1) of skatolgehalten (2) ondanks correcte vaccinatie. Er  is geen sterke link in de gehalten tussen de serum- en vetstalen, dus  staalname van vet voor berengeuranalyse is een interessante methodiek om  de evolutie van berengeur te evalueren. 
 
Voeding: pluimvee
Productkwaliteit: pluimvee
  
								 
																						
							 | 
						 
				 
			 | 
		 
 
                             | 
                            
                                
                             |