Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 apr 2019 14:58 

BacteriŽn spelen een rol in het ontstaan van maagzweren bij varkens


Chloë De Witte ontdekte tijdens haar doctoraatsonderzoek dat twee bacteriën van belang zijn bij het ontstaan van maagzweren bij varkens.
Maagzweren komen frequent voor bij varkens, net zoals bij mensen. De oorzaak van deze aandoening was tot voor kort niet duidelijk. De resultaten van dit doctoraatsonderzoek lichten een tip van de sluier op en tonen aan dat twee bacteriën een rol spelen. Dit opent de deur voor een betere bestrijding van de aandoening.

Maagzweren bij varkens: een ernstig probleem

Maagzweren bij varkens zijn een geregeld voorkomend probleem. Deze letsels veroorzaken pijn, doen de varkens trager in gewicht toenemen en zijn soms zelfs dodelijk. Maagzweren hebben dus een negatief effect op het dierenwelzijn en op de inkomsten van de varkenshouder.

Hoewel voeding, stress en ziekte een rol kunnen spelen bij het ontstaan van maagzweren, is lang niet alles bekend over de oorzaak van deze aandoening. Bovendien is er geen behandeling die varkens volledig beschermt tegen het ontstaan van maagzweren.

De mogelijke rol van bacteriën

Helicobacter suis is een bacterie die frequent voorkomt in de varkensmaag. Ook mensen kunnen besmet worden met deze kiem. Een besmetting met Helicobacter suis kan aanleiding geven tot meerdere klachten, waaronder maagzweren. Hoe dit precies werkt, was tot voor kort niet duidelijk.
De resultaten van het onderzoek tonen aan dat Helicobacter suis de productie van maagzuur beïnvloedt. Het effect hangt af van de leeftijd van de varkens. Op de leeftijd van zes maanden bijvoorbeeld, blijken de varkens minder maagzuur aan te maken. Die daling maakt de weg vrij voor een andere bacterie, Fusobacterium gastrosuis. Die bacterie speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van letsels doordat de bacterie de cellen van de maagwand doodt. Bij volwassen varkens stijgt de productie van maagzuur, wat resulteert in nog ergere letsels.

De tweede bacterie, Fusobacterium gastrosuis, is een tot nu toe onbekende bacterie, die in de loop van dit doctoraatsonderzoek werd ontdekt.

Toekomstperspectieven

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat twee bacteriën, Helicobacter suis en Fusobacterium gastrosuis, een rol spelen in het ontstaan van maagzweren bij varkens. De eerstgenoemde bacterie kan ook bij mensen maagproblemen veroorzaken. De invloed van beide bacteriën verdient nader onderzoek, zodat maagzweren bij varkens efficiënter bestreden kunnen worden. Een daling van het aantal maagzweren bij varkens kan het dierenwelzijn en de economie alleen maar ten goede komen.

Info

Chloë De Witte
Vakgroep Pathologie, Bacteriologie, Pluimveeziekten - IOF consortia PROVAXS en UGent DiscoverE
T 09 264 74 35
chloe.dewitte@ugent.be

Promotoren: prof. Freddy Haesebrouck en prof. Richard Ducatelle  Nieuwsflash
 
PCA notering vroegeLees meer
 
 
Veerkrachtige landbouwbedrijfsmodellen voor duurzaam landbouw- en voedselsysteem Lees meer
 
 
Strengere regels voor mestvervoer in gebiedstype 2 en 3 vanaf 1 augustus Lees meer
 
 
Gids Autocontrole: Aardappelen, groenten, fruit, verwerkende industrie en handel (G-014)Lees meer
 
 
Plattelandsontwikkelingsprogramma rondt de kaap van 200 miljoen euro Lees meer
 
 
Opgave plantenpaspoortplichtige soorten voor niet-producenten Lees meer
 
 
Alle NEPG-landen vrezen droogte Lees meer
 
 
Voorwaarden van de erkenning als landbouwondernemingLees meer
 
 
Opvolging percelen vanaf 2019 ook met satellietgegevens Lees meer
 
 
85ste Foire de Libramont: 26-31 juli 2019Lees meer
 
 
Premiesubsidie brede weersverzekering Lees meer