Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 apr 2019 09:15 

Meer Europese steun voor fruit- en varkenssector noodzakelijk


Sint-Truiden Deze ochtend vond een onderhoud plaats tussen Europees Landbouwcommissaris Phil Hogan en de Vlaamse, Waalse en federale ministers van Landbouw. Zij drongen bij de eurocommissaris onder meer aan op Europese crisissteun voor de fruitteelt en de varkenssector.

Vlaams minister van Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) heeft donderdagochtend een gesprek gehad met Europees Commissaris voor Landbouw Phil Hogan. Van de Heuvel drong bij de eurocommissaris onder meer aan op Europese crisissteun voor de fruitteelt en de varkenssector. Zowel de Vlaamse fruitsector als de varkenssector kampen met problemen en zitten volgens Van den Heuvel in een “prijzencrisis”. Die crisissituatie is veroorzaakt door externe factoren. Voor de telers van appelen en peren viel bijvoorbeeld een belangrijke afzetmarkt van de ene op de andere dag weg door het geopolitieke conflict met Rusland. De varkensprijs is dan weer gekelderd na de vaststelling van Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen in de provincie Luxemburg.
 
Van den Heuvel heeft bij eurocommissaris Hogan aangedrongen om in te grijpen. “Ons varkensvlees is en blijft perfect veilig en onze appelen en peren zijn van topkwaliteit”, aldus Van den Heuvel. Specifiek voor de varkenssector pleitte de minister om een duidelijk onderscheid te maken tussen varkens- en everzwijnenvlees en tussen de regio waar de varkenspest is vastgesteld en de rest van België. “Buiten de everzwijnen in de Gaumestreek, is immers geen enkel varken in Vlaanderen besmet”, klinkt het.
 
Commissaris Hogan gaf aan dat in totaal 200 miljoen euro ter beschikking wordt gesteld voor de promotie van Europese land- en tuinbouwproducten. Lidstaten zullen projectvoorstellen kunnen indienen. Verder zal Commissievoorzitter Juncker de heropening van de Chinese markt voor ons varkensvlees aankaarten op de topconferentie met China van 9 april in Brussel. En tijdens een handelsmissie van Hogan naar Japan zullen verschillende Belgische agrovoedingsbedrijven vertegenwoordigd zijn.

“Het wordt tijd dat Europa concrete actie aan de dag legt voor onze boeren in crisissectoren. Voor de fruitsector vraag ik al sinds de Ruslandboycot (2014) aan Commissaris Hogan om maatregelen te nemen om onze telers te ondersteunen. Ook bij de uitbraak van de Afrikaanse Varkenspest stelde ik een schriftelijke vraag om bij de exportcertificaten een onderscheid te maken tussen wilde everzwijnen en gedomesticeerde varkens. De situatie wordt stilaan onhoudbaar.”, zegt Vautmans. “Meer middelen voor de promotie van onze producten zijn erg belangrijk. In die zin ben ik tevreden met het geld dat de Europese Commissie hiervoor ter beschikking stelt. Ik hoop dat we dan ook massaal projecten indienen om onze Belgische topproducten in de kijker te zetten. Ook de handelsmissie naar Japan, waaraan Bel’Export zal deelnemen, draagt daartoe bij. Niettemin is promotie slechts één kant van het verhaal. Het is nóg belangrijker dat we blijven aandringen bij Commissaris Hogan en de Vlaamse en federale ministers voor maatregelen die onze fruittelers en varkensboeren meer ademruimte geven.”



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer