Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 feb 2019 17:27 

Beter waterbeheer cruciaal voor landbouwsector


De grondwaterstanden zijn nog altijd niet op peil in Vlaanderen. Na de extreem droge en hete zomer van 2018 wordt op 60% van de meetpunten heel lage standen opgemeten. In Limburg en Vlaams-Brabant zullen de waarden nog een tijdje zeer laag tot laag zijn, volgens de Vlaamse milieumaatschappij is het grondwaterniveau nog nooit zo laag geweest deze tijd van het jaar.

Dat weegt onder andere door op de landbouw in Vlaanderen en Europa. Waterbeheer wordt steeds belangrijker, het Europees Parlement neemt deze week alvast haar standpunt in over hergebruik van water.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE) en schepen van landbouw in Sint-Truiden wil een rondetafel organiseren rond de landbouwsector in Limburg over o.a. waterbeheer- en gebruik: “Landbouw is een waterintensieve sector. Alle boeren hebben serieuze problemen gekend door de droogte van de afgelopen zomer en het lage waterniveau nadien. Wanneer het in Limburg langer zal duren dan in andere provincies om het waterpeil terug op haar oude niveau te krijgen, dan komen de Limburgse boeren extra onder druk te staan omdat zij niet en hun collega’s uit bijvoorbeeld West- en Oost-Vlaanderen wel hun gronden voldoende kunnen irrigeren. De stijgende vraag naar water in combinatie met de klimaatsverandering kan ertoe leiden dat meer gebieden in Europa te maken krijgen met waterschaarste. Vandaar dat duurzaam waterbeheer en hergebruik steeds belangrijker wordt. Op Vlaams niveau hebben we bijvoorbeeld het droogteoverleg en een Actieplan Water voor de land- en tuinbouw, maar het kan nog een heel stuk beter. Hergebruik van gezuiverd afvalwater zal zeker een rol spelen en momenteel wordt gedebatteerd over geharmoniseerde Unieregels voor veiliger en eenvoudiger gebruik van gezuiverd stedelijk afvalwater, dat kan worden ingezet voor landbouwirrigatie. Dit in combinatie met nationale innovatie- en onderzoeksprojecten zal zeker bijdragen tot een duurzamer waterbeheer en zekerheid bieden aan onze landbouwers. Om al deze redenen vind ik het prioritair dat hierover meer gesproken wordt; via een rondetafel wil ik de sector, belangenorganisaties, kenniscentra en alle andere betrokkenen betrekken in het overleg voor beter waterbeheer.”



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer