Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 01 feb 2019 15:14 

Carry-back: landbouwers kunnen verliezen door slecht weer doorrekenen op winsten uit verleden


Voortaan kunnen boeren verliezen door slecht weer doorrekenen op winsten uit het verleden en een terugbetaling van reeds betaalde belastingen vragen. De Kamer heeft daarvoor vandaag het licht op groen gezet. “We beschermen boeren zo tegen zwaar inkomensverlies en geven hen meer ademruimte om opnieuw te investeren,” zegt vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo.

De nieuwe carry-backregeling treedt vanaf het aanslagjaar 2019 in werking en zal rekening houden met ongunstige weersomstandigheden die hebben plaatsgevonden vanaf 1 januari 2018. Tot nu konden boeren enkel verliezen verrekenen met mogelijke toekomstige winst, wat tot heel wat onzekerheid leidde.
 
Voortaan zullen boeren hun fiscale verliezen ook kunnen doorrekenen op de drie voorgaande boekjaren en zo een deel van hun reeds betaalde belastingen kunnen terugvorderen. De nieuwe regeling voorziet zowel een regeling voor ondernemingen via de vennootschapsbelasting als voor zelfstandigen via de personenbelasting.
Extra ademruimte
 
Alexander De Croo: “Extreme droogte of een zware storm heeft voor land- en tuinbouwers zware gevolgen: ze verliezen de opbrengsten van een jaar hard werken en leiden zo ernstig inkomensverlies. Met deze nieuwe carry-backregeling maken we de inkomensschokken voor boeren minder groot wanneer slechte weersomstandigheden hun oogst vernielen.“
 
“Dat betekent extra ademruimte voor land- en tuinbouwers die de laatste jaren steeds vaker te maken krijgen met extreme klimatologische omstandigheden.” 
“De ‘carry back’ is een belangrijk nieuw instrument voor onze landbouwers. De droogte van afgelopen zomer heeft opnieuw aangetoond dat zij regelmatig geconfronteerd worden met klimatologische omstandigheden die desastreus zijn voor hun activiteiten,” aldus nog Denis Ducarme, minister van Landbouw.

Reactie Francesco Vanderjeugd:
Op donderdag 31 januari heeft de Kamer van Volksvertegenwoordigers de carry back-regeling voor landbouw goedgekeurd. Ik ben hier heel blij mee, en de boeren wellicht nog meer! Vanuit Open Vld waren we al jaren vragende partij voor de carry back-regeling. De invoering stond op onze vraag ingeschreven in het regeerakkoord van de vorige regering Di Rupo, maar bleef ondanks herhaaldelijk aandringen dode letter. Onder impuls van minister van Financiën Alexander De Croo werd het wetontwerp eindelijk goedgekeurd. De carry back-regeling is een belangrijke sociale maatregel om boeren tegen zwaar inkomensverlies ten gevolge van slecht weer te beschermen en hun toch de mogelijkheid te geven om in hun bedrijf te blijven investeren. Voortaan zullen onze boeren hun fiscale verliezen kunnen doorrekenen op de drie voorgaande boekjaren en zo een deel van hun reeds betaalde belastingen kunnen terugvorderen De regeling wordt van kracht vanaf aanslagjaar 2019. Concreet zal dus al rekening gehouden worden met ongunstige weersomstandigheden die hebben plaatsgevonden vanaf 1 januari 2018.

Reactie ABS:

Het Algemeen Boerensyndicaat is tevreden dat de carry back-regeling voor de land- en tuinbouwsector definitief goedgekeurd werd door de Kamer en met ingang van het aanslagjaar 2019, over de inkomsten van 2018, kan toegepast worden wanneer zware inkomstverliezen geleden worden omwille van extreme weersomstandigheden.  De vraag om deze fiscale techniek te kunnen aanwenden in onze sector stond reeds lang op het verlanglijstje en de eerste teksten daarover circuleren reeds van 2005. Het werd dus stilaan tijd dat dit goedgekeurd werd.

Tot nu konden landbouwers enkel verliezen verrekenen met mogelijke toekomstige winsten, de carry forward, maar dit systeem biedt geen enkele zekerheid op een belastingverrekening (vermindering) in toekomstige en mogelijk betere jaren. Niemand kan immers inschattingen maken wat betreft eventuele winsten op land- of tuinbouwbedrijven. Vanaf het aanslagjaar 2019 zullen land- en tuinbouwers hun fiscale verliezen kunnen doorrekenen op de drie voorgaande boekjaren en zo een deel van hun reeds betaalde belastingen uit die periode kunnen terugvorderen. De nieuwe regeling voorziet zowel een regeling voor ondernemingen via de vennootschapsbelasting als voor zelfstandigen via de personenbelasting. De regeling is niet van toepassing voor forfaitair belasten.

De carry back-regeling zal meteen toegepast kunnen worden bij de belastingaangifte over het jaar 2018 en rekening houden met de ongunstige weersomstandigheden die hebben plaatsgevonden in 2018.

Voorzitter Hendrik Vandamme is tevreden: “De carry back komt tegemoet aan onze jarenlange vraag om fiscale winsten uit het verleden af te vlakken met verliezen uit het heden en de regeling zorgt voor extra ademruimte voor land- en tuinbouwers, die steeds vaker te maken krijgen met extreme klimatologische omstandigheden. 2018 was daar het recentste voorbeeld van.”

Bij zijn aantreden als minister van financiën werd Alexander De Croo door ons gewezen op dit dossier. Hij zag meteen de nood aan een snelle afhandeling ervan. Ook voor hem is het duidelijk dat extreme weersomstandigheden zware gevolgen hebben voor de land- en tuinbouwers en dat met de nieuwe carry back-regeling de inkomensschokken voor boeren minder groot gemaakt worden.”
 



  Nieuwsflash
 
Oorzaken van de triazoolvervuiling in het drinkwater Lees meer
 
 
Schaduw als hittebestrijder Lees meer
 
 
Aardbeienbedrijf Vermeiren zet toon met duurzaam waterbeheer dankzij waterpaspoort Lees meer
 
 
ABS en Jong ABS vragen aandacht voor een ambitieus en solidair GLBLees meer
 
 
Pacht landbouwgrond met een derde gestegen op 10 jaar tijdLees meer
 
 
Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose Lees meer
 
 
Agrometeorologische Berichten Situatie op 1 juli 2025 Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Waterbeleid en Bleu DealLees meer
 
 
Mogelijke impact van doorgedreven dierenwelzijnsmaatregelen Lees meer
 
 
Vragen over aardappelprijzen en -export Lees meer
 
 
Nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU Lees meer
 
 
Impact van de verzilting op de landbouw Lees meer
 
 
Hittegolf op komst? Het FAVV deelt 8 onmisbare tips met de voedingssector Lees meer
 
 
Clarebout bouwt nieuwe fabriek in China Lees meer
 
 
De uitdagingen in de zuivelindustrie Lees meer
 
 
Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst met de VLM? Lees meer
 
 
Stalmest uitrijden? Neem foto’s via LV-AgriLens als bewijs Lees meer
 
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer