Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 dec 2018 20:13 

NAV furieus over plan om overmachtsclausule uit contracten te halen


De NAV heeft met ontstemming kennis genomen van het feit dat er kennelijk plannen zijn bij de fritesindustrie om de overmachtsclausule uit de contracten te halen. Dit druist rechtstreeks in tegen alle met de mond beleden ‘samen naar een duurzame toekomst’ en vergelijkbare uitspraken van de VAVI-leden. De NAV zal dan ook niet schromen om hard in te zetten op contracten die werkelijk recht doen aan de risico’s en kostprijzen van boeren!

Nu de fritesindustrie met de hoge prijzen in de vrije markt te maken heeft en met tegenvallende oogsten, wil men het risico voor dit soort tegenvallers in de toekomst volledig bij de boer neerleggen. De NAV-werkgroep Consumptieaardappelen heeft afgelopen maandag de kostprijs voor het nieuwe seizoen berekend (www.nav.nl). De werkgroep heeft ook duidelijk aangegeven, dat laten vervallen van de overmachtsclausule niet acceptabel zou zijn. Immers, het gaat niet alleen om risico’s op misoogst door weersomstandigheden, waarvan de afnemers zeggen dat het goed verzekerbaar is. Nee, het gaat in de overmachtsclausule om alle soorten rampen, zoals bijvoorbeeld ook epidemieën van nieuwe ziekten en plagen. Het argument, dat er in België ook geen overmachtsclausule wordt gehanteerd, is natuurlijk onzin. Dat geeft alleen aan, dat de voorwaarden in de contracten in België nog slechter zijn dan hier, maar is geen reden om het dan in Nederland naar beneden bij te stellen. Immers, als andere landen kinderarbeid wel toestaan zeggen we ook niet dat dat dan in Nederland ook maar moet kunnen!

Het wordt hoog tijd dat de afnemers zich eens goed bedenken, dat als men werkelijk samen naar een duurzame toekomst wil, het zaak is de boeren niet volledig uit te knijpen. Wat meer respect voor de kosten en risico’s van hun toeleveranciers, de boeren, zou de afnemers sieren. Immers, als je macht hebt in de markt, kan je ook de keuze maken om deze niét te misbruiken maar fatsoenlijk met elkaar om te gaan.

De NAV roept bij deze iedereen op om niet zomaar akkoord te gaan met contracten zonder overmachtsclausule. Dit strookt ook op geen enkele manier met de ook in de politiek breed uitgedragen wens om de boeren een eerlijke prijs te geven en een betere positie in de markt. Als de industrie met de telers in gesprek wil om tot werkelijk gelijkwaardige toekomstbestendige contractvoorwaarden te komen, dan praat de NAV daar graag over mee. Maar dan wel op basis van respect en gelijkwaardigheid.



  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer