Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 02 okt 2018 09:23 

JUST KEEP IT: minder duur en duurzamer eten


België bekleedt de positie van tweede meest voedselverspillende Europese land, met 345 kilogram per persoon per jaar. Een alarmerende trend die dringend moet aangepakt worden volgens VUB-alumna Gwenny Nurtantio. Van 1 tot 21 oktober daagt ze samen met verschillende bekende ambassadeurs iedereen uit om minder voedsel en bijgevolg ook geld te verspillen. Een goede aanpak zou je gezin al snel 5000 euro per jaar moeten opleveren. Durf jij de uitdaging aan?

5000 euro per jaar besparen door minder te verspillen. Dat is waar VUB-alumna de Belgen tijdens de maand oktober bewust van hoopt te maken.  Stel je voor dat je jouw geld in de prullenbak gooit wanneer je voedsel weggooit.”  Op die manier visualiseert de VUB-alumnus wat er op het spel staat bij JUST KEEP IT. De challenge die op 1 oktober van start gaat, werkt verder op het boek “Zéro gaspi!” dat haar zus en moeder eerder publiceerden bij de Franse uitgeverij Larousse. Hierin worden handige tips en tricks gegeven om voedselverspilling tegen te gaan en zo ook minder diep in de portemonnee te hoeven tasten. De economische impact van het gehele opzet ontging de kersverse handelsingenieur niet. “Onze familie bespaart 5000 euro per jaar, gewoon door minder te verspillen”, vertelt ze. “Tijdens een familietrip naar IJsland, kwam ik tot de constatatie dat onze familie een ander consumptiepatroon hanteert in vergelijking met vele andere gezinnen. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat we meer budget hebben om te reizen.” Met die realisatie gingen de studente en haar familie verder aan de slag.

Gwenny Nurtantio studeerde in juni af als handelsingenieur aan de Vrije Universiteit Brussel. Tijdens haar opleiding ontwikkelde ze samen met haar medestudenten Charlotte Van Lathem en Maguerite Fresq een businessplan binnen het opleidingsonderdeel ondernemen voor haar project over voedselverspilling. Hiervoor kregen ze de prijs voor Best Business Plan van het Social Entrepreneurship Platform. Het project wordt ook dit jaar verdergezet, namelijk als de challenge JUST KEEP IT.

Durven ondernemen

Het familieinitiatief “Zéro gaspi!” groeide in de handen van Nurtantio uit tot een grootser project. FoodWin, het Europese innovatienetwerk rond voedselverlies, benaderde haar om het sensibiliseringsproject uit te breiden met een heuse actie. De  lessen ondernemerschap binnen de opleiding handelsingenieur gaven haar de uitgelezen kans om dit verder uit te werken. Samen met twee andere studenten ontwikkelde ze een businessplan, waarmee ze ook in de prijzen vielen. “Professor dr. Nikolay Dentchev was erg enthousiast over het project en moedigde ons aan”,  benadrukt Nurtantio. “Op een beurs georganiseerd door hem, leerden we netwerken en in dialoog treden met belangrijke spilfiguren. Dat bood ons project een eerste klankbord. Daarnaast was er natuurlijk ook het financiële aspect van zoiets uit de grond stampen: we besloten zonder subsidies te werken om zo onze vrijheid te bewaren.” Professor dr. Nikolay Dentchev werd eveneens ambassadeur van de challenge.

Gwenny koos nadrukkelijk voor de opleiding “Handelsingenieur” aan de Vrije Universiteit Brussel vanwege de mogelijkheid tot ondernemerschap.  “De V van vrijheid aan de VUB was voor mij cruciaal. Er was veel ruimte om zelf projecten te ontwikkelen die mij interesseerden, maar ik kreeg tegelijkertijd ook een stevige technische basis aangeboden. Professoren reiken opportuniteiten aan en er heerst vooral een grote openheid. Ze zijn aanspreekbaar en bereikbaar voor voorstellen van studenten. De resultaten van die dynamiek merk ik nu op de arbeidsmarkt.” Daarnaast wou de studente ook absoluut haar Nederlands verbeteren. Die tweetaligheid speelt ook een belangrijke rol bij het lanceren van JUST KEEP IT. “Voedselverspilling moet langs beide kanten van de taalgrens aangepakt worden.”

Minder verspillen begint bij minder kopen

De online challenge die binnenkort van start gaat, bestaat uit drie verschillende onderdelen. “Het zijn voornamelijk kleine trucjes die we willen meegeven aan het publiek. Allereerst is het belangrijk om niet te veel te kopen. Plannen is van uiterst belang. De twee andere pijlers zijn het efficiënt opslaan van voedsel en creatief koken.” Een tip die ze voorstelt bijvoorbeeld, is om een foto te nemen van je koelkast. “Zo zie je wat er ontbreekt en wat er nog overvloedig aanwezig is.”

Voor steun aan het project, kan ze rekenen op verschillende Nederlandstalige en Franstalige ambassadeurs, waaronder CEO van Proximus Dominique Leroy, Laura Verhulst van het Gentse Madame Bakster en Kanaal Z boegbeeld Suyin Aerts. Elke dag zal een ambassadeur een tip delen met de deelnemers, bijvoorbeeld een recept of hoe je je koelkast zo duurzaam mogelijk kan vullen. “Oktober leek ons ook het uitgelezen moment om de aandacht te vestigen op voedselverspilling”, geeft Nurtantio aan. “September is voor de meeste studenten geen goedkope maand. Na de rush van de opstart van het schooljaar, willen we de aandacht vestigen op het creëren van een structuur. Drie weken is lang genoeg om een gewoonte aan te leren. Daarnaast is 16 oktober ook wereldvoedseldag, een uitgelezen moment om te sensibiliseren rond voedselverspilling.”

“Met dit project willen we aantonen dat iedereen minder kan verspillen en daar ook baat bij heeft”, besluit de afgestudeerde handelsingenieur.

JUST KEEP IT start op 1 oktober. Wil jij ook je budget en ecologische voetafdruk aanpakken en verminderen?

Ga de uitdaging aan en schrijf je in via de Facebookpagina, waar dagelijks tips en prijzen zullen worden uitgedeeld.

Meer info op: www.justkeepit.be 



  Nieuwsflash
 
Vlaamse Regering keurt de Vlaamse invulling van het GLB 2023-2027 goed Lees meer
 
 
Beijing vermoedelijk op zoek naar 71 miljoen hectare landbouwgrond Lees meer
 
 
Wat is het gemiddelde inkomen van een landbouwer op een familiebedrijf? Lees meer
 
 
Ventilus pas nodig in 2031: “Ondergronds alternatief is dan mogelijk” Lees meer
 
 
Vrijwillige stopzettingsregeling varkensstallen: hoe bereken ik mijn impactscore? Lees meer
 
 
Wat heeft rijenbemesting in aardappelen te bieden? Lees meer
 
 
Kappen en aanplant bomen: wetgeving en vergunningLees meer
 
 
Zijn biostimulanten de nieuwe wondermiddelen?Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2023, betalingsrechten en landbouwerkenmerken beschikbaar op het e-loket Lees meer
 
 
Verplichte keuring van spuittoestellen Lees meer
 
 
Stikstofdossier: rode bedrijven moeten hun vergunning kunnen uitdoenLees meer
 
 
Bij droogte een droogtekaart, op de tractor als taakkaartLees meer
 
 
Weekendhuisjes in natuur- en landbouwgebied Lees meer
 
 
Erkenning van stikstofreducerende technieken PAS-lijstLees meer
 
 
3M-Zwijndrecht - Financiële compensaties voor landbouwersLees meer
 
 
Chinese megavarkensboerderijen - Handelsmogelijkheden voor Vlaanderen Lees meer
 
 
Parlementaire vragen over het stikstofakkoordLees meer
 
 
Landbouwbedrijven West-Vlaanderen - Starters en stopzettingen Lees meer
 
 
LandbouwgrondenbeleidLees meer
 
 
Goedkeuring GLBLees meer
 
 
Landbouwbedrijven Limburg - Starters en stopzettingenLees meer
 
 
Innovatiesteun aan bedrijven in 2022Lees meer
 
 
Strijd tegen fraude via de procedure gecombineerde vergunningenLees meer
 
 
Globale analyse impacts bovenregionale wateroverlast Lees meer
 
 
‘Boer zkt Bank’: Poperinge zet voedselproductie landbouwers in de kijker Lees meer
 
 
De hobbelige weg naar eerlijke en echte prijzen Lees meer