Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 08 sep 2018 06:31 

“We moeten ook mensen van buiten Europa kunnen inzetten in de fruitpluk”


Het aantal Poolse fruitplukkers neemt af. BB schat dat er dit jaar “zeker duizenden” minder zullen zijn. In Sint-Truiden zijn er nu al meer plukkers uit Roemenië dan uit Polen. “De Polen vinden werk in eigen streek”. “Ook vanuit de andere Oost-Europese landen zien we de instroom dalen. We moeten bekijken of we ook mensen van buiten Europa kunnen inzetten in de tuinbouw.”

De fruittelers hebben het probleem over de plukkers gisteren aangekaart op een rondetafel met minister van Landbouw Denis Ducarme (MR). Die was georganiseerd door Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld), tevens schepen van Landbouw en Fruitteelt in Sint-Truiden. De belangrijkste vraag van de telers: ze willen de plukkers honderd dagen aan het werk kunnen zetten. Nu is dat voor de fruitpluk beperkt tot 65 dagen.
 
Om dit er door te krijgen, kunnen de telers de steun van BB gebruiken. “We zijn niet tegen, maar hier is eerst sociaal overleg over nodig”, zegt Chris Botterman. “We hebben vorig jaar al met staatssecretaris Philip De Backer (Open Vld) een akkoord afgesloten over eerlijke concurrentie. Daarmee hebben we een aantal belangrijke zaken binnengehaald. Zo is een teler bijvoorbeeld niet verantwoordelijk voor de RSZ-schulden van een aannemer die zijn bomen kapt. Die regel zou voor fruittelers catastrofaal geweest zijn. Er zijn toen ook afspraken gemaakt over de logementskosten voor een seizoensarbeider.” De vraag van de telers om honderd dagen lang plukkers te mogen inzetten, lag toen ook al op tafel. “Maar we kunnen dat hele akkoord daar niet voor op de helling zetten. De vakbonden zijn daar geen voorstander van.”
 
Boeren hebben de laatste jaren hun teelt alsmaar meer gedifferentieerd. Ze hebben niet meer alleen peren óf alleen appels. Ze hebben kersen én appelen én peren. Dus hebben ze ook voor langere tijd plukkers nodig. Daarom willen ze af van de beperking van 65 dagen die geldt voor de fruitpluk. Want als een teler zich zou toespitsen op witloof of champignons, dan mag er wel honderd dagen geplukt/gestoken worden. “Ik ben lang aan het uitzoeken waarop dat verschil gebaseerd is”, zegt Vautmans. “Niemand kan me dat uitleggen. Ik denk dat de fruitsector indertijd gewoon niet goed genoeg heeft gelobbyd.”
 
“We proberen dit op de politieke agenda te krijgen”, zegt fruitteler Piet Porreye die de minister gisteren in zijn plantage ontving.
 
De fruittelers merken wel dat de Polen, traditiegetrouw de grootste groep die voor de pluk werd ingezet, niet zoveel zin meer hebben om ons fruit van de bomen te halen. “Nu ze in Duitsland ook minimumlonen hebben, gaan ze liever daarheen”, weet Porreye.
 
Ook de BB zoekt mee naar een oplossing. “De instroom van Oost-Europese plukkers daalt, dit jaar zullen er dat al duizenden minder zijn”, zegt Chris Botterman. “Nu zie je die daling vooral bij de Polen, maar ook andere Oost-Europeanen vinden meer werk in eigen streek en komen niet meer zo snel naar hier. We moeten dus bekijken waar we de plukkers gaan halen. We kijken daarvoor naar asielzoekers, naar onze werklozen én naar mensen van buiten Europa. Dit najaar moet op Vlaams niveau een decreet over economische migratie worden goedgekeurd. Dat geeft de mogelijkheid om ook mensen van buiten de EU in te zetten.”
 
Asielzoekers met een arbeidskaart kunnen nu al fruit plukken. Ze moeten dan wel een deel van hun inkomen afstaan aan het centrum waar ze verblijven. “We zouden ook kunnen bekijken of we vanuit Brussel mensen met bussen naar de fruitstreek kunnen brengen”, zegt BB.



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer