Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 jul 2018 07:34 

Droogte: vroege oogst van fruit en kleinere maten


Goed en slecht nieuws voor de Limburgse fruitboeren: de aanhoudende hitte levert dit jaar heel zoete appelen en peren op. “De vele zonuren zorgen voor de aanmaak van extra suikers”, klinkt het in Haspengouw. Ook de pruimenkwekers wrijven zich in de handen door de grote oogsten en moeten zelfs zwaarbeladen takken stutten opdat ze niet afscheuren. Maar… de peren zijn dit jaar kleiner, en vele appelen zijn dan weer te groot. “Daardoor zal de opbrengst lager uitvallen.”
Het Belang van Limburg.

2018 wordt een heel smakelijk perenjaar. Daar zijn de Truiense fruitkwekers Theo Billen en Ghislain Francis het over eens. Samen zijn ze goed voor 90 ha aan perelaars in Haspengouw. “Momenteel hebben de peren al een Brix-waarde of een suikerhoeveelheid van 12 waar dat vorig jaar in deze periode 10 was. Door de vele zonuren gaan de peren lekker zoet en sappig zijn dit jaar”, stelt Ghislain Francis vast. Minpunt van de aanhoudende droogte is de grootte. “Ze gaan snel een vijftal millimeter kleiner zijn dan normaal waardoor de kilovorming en opbrengst lager zullen uitvallen”, becijfert Billen.
 
De aanhoudende droogste lijkt voor Ghislain Francis geen problemen te vormen. “Dat is heel plaatsgebonden. In en rond Sint-Truiden heb je leemgrond die beter waterhoudend is. In de regio Alken, Herk-de-Stad en Wellen is het een ander verhaal. Daar kan sneller stressvorming voorkomen waardoor de bladeren gaan hangen en de peren sneller geel worden. Zelf geef ik nu alleen water aan mijn bomen waarvan de wortels gesnoeid zijn. De andere komen niet in de problemen, maar ik benadruk nogmaals dat dit zeer plaatsgebonden is.”
 
Collega Theo Billen neemt het zekere voor het onzekere en geeft elke boom wekelijks 40 liter water. “Elke dag voor 12 en na 17 uur ben ik ermee bezig. Anders verdampt het water te snel. Met mijn tractor en watervat van 5.000 liter trek ik de plantages in. Het komt de hardheid van de peer ook ten goede.”
 
De vele zonuren doen de perenoogst in Sint-Truiden goed. “Die zorgen voor lekker zoete en sappige peren, ook al zullen ze kleiner zijn dan normaal”, aldus perenboer Theo Billen. JCR
 
Kleinere appels
 
Nog een gevolg van de overijverige zon dit jaar is dat de telers sneller zullen oogsten. “Rond 15 augustus beginnen wij eraan. Andere jaren was dat een week tot tien dagen later”, luidt het. Over de appeloogst nog geen nieuws. “Wel zullen ook zij mierzoet zijn. Zoals alle hardfruit. Zon maakt nu eenmaal suikers”, weet Billen. Toch is er de vrees dat de appelen op veel plaatsen te dik zullen zijn. “Zeker als de telers niet ingegrepen hebben of niet over de nodige portie geluk beschikken”, verklaart Francis. “We hebben een heel mooie lente gehad waardoor de appelbloesems nagenoeg gelijktijdig zijn opengegaan. Ze hebben elkaar beconcurreerd met een grote rui tot gevolg. Hierdoor hangen er hier en daar minder appelen en worden ze te dik. Er zullen minder commerciële appelen zijn en meer naar de industrie gaan voor de verwerking in bijvoorbeeld compote of in patisserie. Kortom, bij appels hebben wij kilo’s teveel en bij peren zijn het er dan te weinig.”
 
Veel pruimen in Sint-Truiden
 
Aan pruimen geen gebrek dit jaar. “Het wordt een superoogst”, zegt de Truiense hobbyteler Michel Neven die over een honderdtal bomen beschikt. “Vorig jaar had ik nauwelijks een handvol pruimen, nu hangen de takken nagenoeg helemaal vol.”
 
Volgens Tom Deckers, gepensioneerd pomoloog van PCFruit zijn daar verschillende redenen voor. “De eerste is dat vorig jaar een beurtjaar was met praktisch geen oogst. De tweede reden is het goede klimaat. Het heeft niet gevroren en het was uitstekend weer tijdens de bloei, waardoor de bestuiving maximaal was met een massa vruchtaanzetting tot gevolg. Weet wel dat zo’n grote oogsten een hypotheek kunnen leggen op de toekomst. De takken van pruimelaars breken gemakkelijk af waardoor bomen in twee kunnen klieven. Tijdig uitdunnen en zeker stippen plaatsen, is aangeraden om in de toekomst nog opbrengsten van deze bomen te hebben”, besluit Deckers.



  Nieuwsflash
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest opgedoken in Duitsland op 200 km van de landsgrens Lees meer
 
 
Lydia Peeters (Open Vld) wil hoogstamboomgaarden redden Lees meer
 
 
Foire de Libramont 2025: Platform One Health neemt je mee “van het land tot op je bord” Lees meer
 
 
West-Vlaanderen investeert in innovatieve stikstofoplossingen Lees meer
 
 
Waterweerbaarheid en waterveiligheidLees meer
 
 
Plaatsen van wolfwerende omheiningen Lees meer
 
 
Uitrol van emissiereducerende technieken in de veehouderij Lees meer
 
 
Bleu Deal en waterbeleidLees meer
 
 
Nieuwe Europese weersatelliet gelanceerd FLees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Droog­te­over­leg: oppomp­ver­bod op alle onbe­vaar­ba­re waterlopen Lees meer
 
 
Fedagrim maakt zich op voor AGRIBEX 2025 Lees meer
 
 
België een van de droogste regio's van Europa begin juniLees meer
 
 
Opmaak overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten - Draaiboek Lees meer
 
 
Verplicht gewasbeschermingsmiddelenregister - Overleg Lees meer
 
 
Draaiboek 'Coördinatie bij waterschaarste en droogte' Lees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer
 
 
Over PFAS regels en normenLees meer
 
 
Adviesverlening in het kader van het vergunningenbeleid Lees meer
 
 
Kritiek op het beleid van de Vlaamse RegeringLees meer
 
 
15 landen bouwen samen de gemeenschappelijk Europese landbouw- dataspace Lees meer
 
 
Landbouwers zijn volop bezig met het verduurzamen van de landbouwpraktijken Lees meer
 
 
Aardappelverbruik in Belgiën in 2024Lees meer
 
 
Hendrik Vandamme wordt nieuwe voorzitter van CBBLees meer