Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 jul 2018 07:34 

Droogte: vroege oogst van fruit en kleinere maten


Goed en slecht nieuws voor de Limburgse fruitboeren: de aanhoudende hitte levert dit jaar heel zoete appelen en peren op. “De vele zonuren zorgen voor de aanmaak van extra suikers”, klinkt het in Haspengouw. Ook de pruimenkwekers wrijven zich in de handen door de grote oogsten en moeten zelfs zwaarbeladen takken stutten opdat ze niet afscheuren. Maar… de peren zijn dit jaar kleiner, en vele appelen zijn dan weer te groot. “Daardoor zal de opbrengst lager uitvallen.”
Het Belang van Limburg.

2018 wordt een heel smakelijk perenjaar. Daar zijn de Truiense fruitkwekers Theo Billen en Ghislain Francis het over eens. Samen zijn ze goed voor 90 ha aan perelaars in Haspengouw. “Momenteel hebben de peren al een Brix-waarde of een suikerhoeveelheid van 12 waar dat vorig jaar in deze periode 10 was. Door de vele zonuren gaan de peren lekker zoet en sappig zijn dit jaar”, stelt Ghislain Francis vast. Minpunt van de aanhoudende droogte is de grootte. “Ze gaan snel een vijftal millimeter kleiner zijn dan normaal waardoor de kilovorming en opbrengst lager zullen uitvallen”, becijfert Billen.
 
De aanhoudende droogste lijkt voor Ghislain Francis geen problemen te vormen. “Dat is heel plaatsgebonden. In en rond Sint-Truiden heb je leemgrond die beter waterhoudend is. In de regio Alken, Herk-de-Stad en Wellen is het een ander verhaal. Daar kan sneller stressvorming voorkomen waardoor de bladeren gaan hangen en de peren sneller geel worden. Zelf geef ik nu alleen water aan mijn bomen waarvan de wortels gesnoeid zijn. De andere komen niet in de problemen, maar ik benadruk nogmaals dat dit zeer plaatsgebonden is.”
 
Collega Theo Billen neemt het zekere voor het onzekere en geeft elke boom wekelijks 40 liter water. “Elke dag voor 12 en na 17 uur ben ik ermee bezig. Anders verdampt het water te snel. Met mijn tractor en watervat van 5.000 liter trek ik de plantages in. Het komt de hardheid van de peer ook ten goede.”
 
De vele zonuren doen de perenoogst in Sint-Truiden goed. “Die zorgen voor lekker zoete en sappige peren, ook al zullen ze kleiner zijn dan normaal”, aldus perenboer Theo Billen. JCR
 
Kleinere appels
 
Nog een gevolg van de overijverige zon dit jaar is dat de telers sneller zullen oogsten. “Rond 15 augustus beginnen wij eraan. Andere jaren was dat een week tot tien dagen later”, luidt het. Over de appeloogst nog geen nieuws. “Wel zullen ook zij mierzoet zijn. Zoals alle hardfruit. Zon maakt nu eenmaal suikers”, weet Billen. Toch is er de vrees dat de appelen op veel plaatsen te dik zullen zijn. “Zeker als de telers niet ingegrepen hebben of niet over de nodige portie geluk beschikken”, verklaart Francis. “We hebben een heel mooie lente gehad waardoor de appelbloesems nagenoeg gelijktijdig zijn opengegaan. Ze hebben elkaar beconcurreerd met een grote rui tot gevolg. Hierdoor hangen er hier en daar minder appelen en worden ze te dik. Er zullen minder commerciële appelen zijn en meer naar de industrie gaan voor de verwerking in bijvoorbeeld compote of in patisserie. Kortom, bij appels hebben wij kilo’s teveel en bij peren zijn het er dan te weinig.”
 
Veel pruimen in Sint-Truiden
 
Aan pruimen geen gebrek dit jaar. “Het wordt een superoogst”, zegt de Truiense hobbyteler Michel Neven die over een honderdtal bomen beschikt. “Vorig jaar had ik nauwelijks een handvol pruimen, nu hangen de takken nagenoeg helemaal vol.”
 
Volgens Tom Deckers, gepensioneerd pomoloog van PCFruit zijn daar verschillende redenen voor. “De eerste is dat vorig jaar een beurtjaar was met praktisch geen oogst. De tweede reden is het goede klimaat. Het heeft niet gevroren en het was uitstekend weer tijdens de bloei, waardoor de bestuiving maximaal was met een massa vruchtaanzetting tot gevolg. Weet wel dat zo’n grote oogsten een hypotheek kunnen leggen op de toekomst. De takken van pruimelaars breken gemakkelijk af waardoor bomen in twee kunnen klieven. Tijdig uitdunnen en zeker stippen plaatsen, is aangeraden om in de toekomst nog opbrengsten van deze bomen te hebben”, besluit Deckers.



  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer