Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 18 jun 2018 20:33 

België is zeer actief in het opsporen van verboden biociden in de pluimveesector


Het FAVV is uitermate waakzaam voor het gebruik van verboden biociden in de pluimveesector. Sinds het fipronilincident van de zomer van 2017, heeft het Agentschap verscheidene actieplannen ingevoerd, specifiek op het niveau van alle legbedrijven, maar ook in de handel in eieren.

De hele periode na het fipronilincident toont alle reeds uitgevoerde en nog lopende monitoring dat de consument niet is blootgesteld aan verboden insecticiden gebruikt in de pluimveesector.
Dit actieve toezicht wordt verdergezet om een veilige eiproductie te garanderen in België. Daarnaast zijn er maatregelen genomen naar aanleiding van de situatie in Nederland. Op dit moment is er in ons land geen enkel gevaar vastgesteld.
 
In België werden alle leghenbedrijven in 2017 gecontroleerd in het kader van het fipronilincident. Tientallen van deze bedrijven werden gesloten en konden pas opnieuw starten nadat ze bewezen hadden dat hun eieren conform waren voor residuen van een reeks van antiparasitaire middelen waaronder fipronil. Deze legbedrijven worden nauwgezet opgevolgd en moeten steeds garanties kunnen geven alvorens ze hun producten op de markt mogen brengen.
Het FAVV heeft begin 2018 een nieuwe monitoring uitgevoerd. Daarbij zijn er analyses gebeurd in alle actieve leghenbedrijven in ons land om de eventuele aanwezigheid van verboden biociden op te sporen. Alle resultaten waren conform, met inbegrip van fipronil.
 
Aangezien verboden biociden ook elders kunnen voorkomen dan alleen maar in eieren, heeft het FAVV tegelijk ook controles uitgevoerd op vet en op lever bemonsterd in de pluimveeslachthuizen. De analyses bevestigen tot hiertoe dat wat er op het bord van de consument terecht komt ook veilig is.
Al deze actieplannen geven aan dat er op dit moment geen gebruik is van verboden biociden in de leghennensector.
 
Zoals eerder gemeld, zijn vorige week nog Nederlandse eieren weggehaald van de Duitse markt wegens de aanwezigheid van een lage concentratie van fipronil. Het FAVV heeft daarop aan alle beroepssectoren die werken met eieren (bedrijven, transformatie, distributie) gevraagd om te blijven toezien op de veiligheid van hun producten en in het bijzonder wanneer Nederlandse eieren werden gebruikt. Het FAVV volgt de resultaten daarvan nauwgezet op.
Daarnaast heeft het Agentschap een toezichtprogramma opgestart om de conformiteit van eieren afkomstig uit Nederland te verifiëren. De analyses geven tot nu toe aan dat deze eieren conform zijn voor verschillende verboden biociden, waaronder fipronil. Deze monitoring blijft verder lopen.
 
In februari 2018 heeft de consumentenorganisatie Foodwatch door middel van een persbericht gewag gemaakt van het gebruik in het verleden van bepaalde, niet toegelaten biociden in de sector van de biologische eieren. Deze organisatie heeft dit meegedeeld op basis van gegevens die ze had verkregen van het certificatieorganisme voor de biologische productie in Nederland. Net zoals toen vorige week gecontamineerde Nederlandse eieren aangetroffen werden in Duitsland, heeft het FAVV onmiddellijk de Nederlandse autoriteiten gecontacteerd om meer informatie te verkrijgen omtrent dit onderwerp. De Federale minister van Landbouw heeft deze informatie eveneens overlegd met zijn Nederlandse collega. Het FAVV blijft de situatie nauwgezet opvolgen en zal, indien nodig, de controles nog versterken, zowel tijdens zijn inspecties als in zijn analyseprogramma.
 
Herman Diricks, CEO van het FAVV : « Door al onze programma’s met specifieke controles kunnen wij verzekeren dat alle eieren aanwezig op de Belgische markt conform en veilig zijn. Wij sensibiliseren de beroepssectoren en wij verzekeren dat zij hun verantwoordelijkheid nemen. Er is veel werk verricht in België om de conformiteit van de eieren te verifiëren en om het gebruik van verboden biociden in de sector op te sporen. Tot hiertoe hebben we geen problemen vastgesteld. Dit alles is natuurlijk het doel van onze dagelijkse opvolgingen en controles.”



  Nieuwsflash
 
Europese Commissie sleutelt aan milieuregels GLB Lees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleidLees meer
 
 
Wijziging voorschriften voor rechtstreekse betalingen aan landbouwers GLBLees meer
 
 
Nieuwe aandeelhouder Ardo, The Nest Lees meer
 
 
Over een innovatief landbouwbeleid Lees meer
 
 
Grondwater op hoogste peil in meer dan 20 jaar in Vlaanderen Lees meer
 
 
Oproep voor een waarnemings- en waarschuwingsdienst ziekten en plagen Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Steun voor toepassen van niet-kerende bodembewerking Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer
 
 
Boerenbetogingen: De boer op met JoLees meer