Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 mei 2018 17:21 

Meld gebruik FSS voor 15 mei a.s.


Telers van aardappels en granen ontvangen elk voorjaar in april een meldformulier van Plantum voor het melden van hun gebruik van eigen vermeerderd zaaizaad van granen en pootgoed van aardappels (FSS) van met kwekersrecht beschermde rassen.

De Zaaizaad- en plantgoedwet 2005 verplicht telers die FSS hebben gebruikt om dit te melden bij de kwekersrechthouder en hiervoor een vergoeding af te dragen. De aardappel- en graankweekbedrijven hebben de uitvoering van de meldplicht ondergebracht bij Plantum. U dient uw FSS gebruik vóór 15 mei te melden via www.eigenzaaizaad.nl of via het papieren meldformulier.

Farm Saved Seed
De hoofdregel in het kwekersrecht is dat materiaal van beschermde rassen niet zonder toestemming van de kwekersrechthouder mag worden vermeerderd. Uitzondering hierop vormt het gebruik van Farm Saved Seed van beschermde graan- en aardappelrassen. U mag een deel van de oogst achterhouden om opnieuw als uitgangsmateriaal te gebruiken, onder de volgende voorwaarden:
•         U meldt het gebruik van FSS bij Plantum vóór 15 mei van het oogstjaar
•         U draagt hiervoor een vergoeding af
•         U gebruikt het eigen vermeerderde zaaizaad/pootgoed uitsluitend op uw eigen bedrijf.
U kunt aan uw meldplicht voldoen door een melding te verrichten via www.eigenzaaizaad.nl of het papieren meldformulier in te sturen.

Wat moet u melden?
Onder granen wordt verstaan: tarwe, gerst, rogge, triticale en haver, voor zowel graanteelt als de teelt voor groenbemesting/lokgewas. Dit geldt ook voor bollentelers. (Snij)maïs behoort niet tot de granen.

Onder aardappels wordt verstaan aardappels die bestemd zijn voor consumptie, industrie of zetmeel. Als u uitsluitend pootgoed teelt op basis van een overeenkomst met de kwekersrechthouder en geen aardappelen teelt uit eigen vermeerderd pootgoed bestemd voor consumptie, industrie of zetmeel, dan is er geen sprake van FSS.

U hoeft alleen FSS gebruik van op de website/in de folder genoemde rassen te melden. De tarieven kunt u op de website vinden.

Facturering
Als u FSS heeft gebruikt, ontvangt u in de meeste gevallen van Plantum een factuur. Indien u reeds een FSS vergoeding afdraagt via de NAK, zetmeelfabriek, handelshuis of een overeenkomst met de kweker, dan kunt u dit op het formulier aangeven en ontvangt u vanzelfsprekend niet nog een factuur. U bent in deze gevallen echter wel verplicht om uw FSS gebruik bij Plantum te melden.

Als u geen FSS heeft gebruikt bent u niet verplicht om te melden. Plantum verzoekt u echter om het formulier wel in te vullen, zodat u geen onnodige herinneringen ontvangt.
Bij vermoedens van fraude kan de NVWA worden ingeschakeld.



  Nieuwsflash
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer