Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 apr 2018 18:21 

Verbod neonicotinoiden is desastreus voor suikerbietenteelt


Een verbod op de neonicotinoïden met de werkzame stoffen imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam is desastreus voor de suikerbietenteelt, stelt Suiker Unie. Het leidt tot een verlies van gemiddeld 7% wortelopbrengst resulterend in 17% financieel verlies voor de bietenteler.

De opbrengstderving in de praktijk kent een grote bandbreedte, met wel uitschieters tot 50%. Tevens heeft dit een negatief effect op nuttige insecten en milieu. Daarnaast heeft de verlaagde opbrengstzekerheid een negatief effect op de suikerindustrie. Suiker Unie roept minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op om haar verantwoordelijkheid te nemen voor de nadelige gevolgen van een verbod op neonicotinoïden als zij hiertoe besluit en op zeer korte termijn duidelijkheid te geven over op welke manier zij verantwoordelijkheid neemt.
 
Minister Schouten heeft bekendgemaakt dat Nederland de voorstellen van de Europese Commissie om een drietal neonicotinoïden te verbieden, onverdeeld zal steunen tijdens de SCoPAFF vergadering op vrijdag 27 april.
 
Het verbod op de 3 neonicotinoïden heeft een grote impact op de suikerbietenteelt. Dit blijkt ook uit een analyse van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft geconcludeerd dat een totaalverbod ongewenst is. Bij een verbod van neonicotinoïden in de pil om het suikerbietenzaad zal de insectenbestrijding een grote uitdaging worden met het huidige pakket aan gewasbeschermingsmiddelen. Telers zullen vaker een volveldsbespuiting moeten uitvoeren met insecticiden, die een slechter resultaat geven dan de neonicotinoïden in het bietenzaad. Bij een definitief besluit over het verbod zal met grote haast extra onderzoek moeten worden uitgevoerd.

Eerder heeft Wageningen University & Research, IRS, Cosun en Suiker Unie binnen Topsectoren een projectvoorstel ingediend voor onderzoek naar mogelijkheden voor een bietenteelt zonder neonicotinoïden. Destijds was de politieke urgentie bekend, vermeld in een brief van toenmalig staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer. Het ministerie van Economische Zaken heeft dat onderzoeksvoorstel echter bij herhaling negatief beoordeeld met als argument dat neonicotinoïden niet ter discussie zouden staan.
 
De grootste uitdagingen voor bietentelers zullen liggen in de bestrijding van groene perzikbladluizen, bietenvliegen, bietenkevers, ritnaalden, springstaarten, wortelduizendpoten, miljoenpoten, zwarte bonenluizen en tripsen. Voor de bestrijding van enkele insecten zijn geen alternatieve middelen beschikbaar, voor andere insecten werken de alternatieven onvoldoende of mogen deze maar beperkt worden ingezet. Dit betekent dat er op korte termijn onderzoek zal moeten plaatsvinden naar schadedrempels, monitoringssystemen, stimulering van natuurlijke vijanden, ontwikkeling van resistente suikerbietrassen, stimulering van ouderdomsresistentie tegen bladluizen, nieuwe insecticidebespuitingen en nieuwe insecticiden voor toepassing in gepilleerde zaden, stelt Suiker Unie.



  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer