Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 dec 2017 14:03 

'Nederlandse uientelers leverden al veel af'


De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) heeft in de eerste week van december voor het seizoen 2017 – 2018 de eerste voorraadinventarisatie voor uien laten uitvoeren onder haar leden.

 De conclusie is dat er door telers flink meer uien zijn afgeleverd ten opzichte van andere jaren. Toch liggen de voorraden nog wel hoger dan de afgelopen 5 jaren gemiddeld het geval was. De gemiddelde opbrengst bij de deelnemende telers bedroeg 55,6 ton per hectare. In 2016 was de hectareopbrengst gemiddeld 52,7 ton. Bij de gele uien lag de opbrengst op 57,2 ton per hectare, bij de rode uien was dit 55,4 ton en bij de plantuien lag de opbrengst gemiddeld op 45,6 ton per hectare. Uitgaande van een areaaluitbreiding van 4,3%, komt de totale productie bij de referentiegroep 10% hoger uit dan het vorige seizoen en 7% hoger dan het 5-jarig gemiddelde. De hogere productie leidt ook tot een hogere voorraad. Hoewel er zowel relatief als absoluut meer uien zijn geleverd dan vorig seizoen, kan dit niet voorkomen dat de tussentijdse voorraad hoger ligt dan vorig seizoen en ook 2% hoger dan het 5-jarig gemiddelde.

In het vorige seizoen was medio december 31,0% van de uien afgeleverd. Dit jaar is 33,6% afgeleverd. In absolute tonnen is er bij de VTA-leden 6,1% meer voorraad dan vorig seizoen. Dit is ruim 2% hoger dan het 5-jarig gemiddelde. Van de voorraad is ongeveer 22% verkocht. Bij de rode uien lag dit percentage op 40% en bij de gele uien op 18%. Vorig jaar was een groter deel van de voorraad al verkocht, waardoor de vrije voorraad nu wel hoger ligt. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is dit 8,3% hoger.

bron: Verenigde Telers Akkerbouw, 22/12/17 


  Nieuwsflash
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer