Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 07 dec 2017 11:16 

Nederlandse voedselprijzen hoger dan vorig jaar


De consumentenprijzen van voedsel liggen in september boven het niveau van dezelfde maand in 2016. Voor de prijs van verse groenten is het weliswaar nauwelijks 1% hoger en voor brood ruim 1%, maar voor de andere prijzen is het verschil fors te noemen met zuivel en eieren als uitschieters: met een ruim 9%, respectievelijk bijna 7% hogere prijs dan vorig jaar in september.

In augustus en september is de consumentenprijs van aardappelen overigens met ruim 7% gedaald en de prijs van eieren met bijna 2% gestegen ten opzichte van juli dit jaar. De andere consumentenprijzen zijn in deze periode nauwelijks veranderd. De prijsindex voor consumentenzuivel staat deze twee maanden op een recordhoogte van 116 punten (2010=100). De grote vraag naar rundvlees op de buitenlandse markt leidt ertoe dat het ruime binnenlandse aanbod van runderen zonder prijsdaling is opgevangen. Ook melkveehouders profiteren van een 8% hogere prijs voor zuivel sinds juli en een 30% hogere dan vorig jaar.
 
Door de fipronil-affaire en de krapte in de eiermarkt die het gevolg was, is de af boerderijprijs van eieren ruim 35% hoger dan in juli dit jaar en 52% hoger dan in september vorig jaar. Hiervan kunnen de stilgelegde bedrijven uiteraard niet profiteren. Dankzij contracten in de keten is de krapte nog nauwelijks naar voren gekomen in de consumentenprijs. De aardappelprijs af boerderij is na de daling in de vorige periode met nog eens 40% gedaald en nu 16% onder het niveau van vorig jaar uitgekomen. Omdat de oogst zo omvangrijk is geweest, zullen de prijzen naar verwachting laag blijven. 

Dit blijkt uit de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en CBS, die de prijzen van een aantal producten volgt in drie schakels van de keten: consumentenprijs (CPI), producentenprijs (PPI) en prijs af boerderij (API). De PPI weerspiegelt de prijzen waartegen supermarkten inkopen. De informatie wordt maandelijks cijfermatig vernieuwd en over een periode van twee maanden toegelicht.

Actuele voedselprijzen

•       Aardappel: Aardappelprijzen fors lager door grote oogst   •       Brood: Broodprijs iets hoger, tarweprijs onder druk   •       Rundvlees: Internationale schaarste stuwt rundvleesprijzen omhoog   •       Varkensvlees: Varkensvleesmarkt is de prijspiek voorbij   •       Pluimveevlees: Stabiele prijzen in de keten voor pluimveevlees   •       Eieren: Eierprijzen af boerderij omhoog geschoten   •       Zuivel: Zuivelprijzen op hoog niveau   •       Producten per schakel: Producten per schakel   •       Groenten: Groenteprijzen sterk seizoengebonden   •       Fruit: Ontwikkeling consumentenprijs van fruit

 



  Nieuwsflash
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Droog­te­over­leg: oppomp­ver­bod op alle onbe­vaar­ba­re waterlopen Lees meer
 
 
Fedagrim maakt zich op voor AGRIBEX 2025 Lees meer
 
 
België een van de droogste regio's van Europa begin juniLees meer
 
 
Opmaak overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten - Draaiboek Lees meer
 
 
Verplicht gewasbeschermingsmiddelenregister - Overleg Lees meer
 
 
Draaiboek 'Coördinatie bij waterschaarste en droogte' Lees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer
 
 
Over PFAS regels en normenLees meer
 
 
Adviesverlening in het kader van het vergunningenbeleid Lees meer
 
 
Kritiek op het beleid van de Vlaamse RegeringLees meer
 
 
15 landen bouwen samen de gemeenschappelijk Europese landbouw- dataspace Lees meer
 
 
Landbouwers zijn volop bezig met het verduurzamen van de landbouwpraktijken Lees meer
 
 
Aardappelverbruik in Belgiën in 2024Lees meer
 
 
Hendrik Vandamme wordt nieuwe voorzitter van CBBLees meer
 
 
Voorzichtig herstel ondernemersvertrouwen, vertrouwen in de economie op een historisch dieptepuntLees meer