Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 nov 2017 14:31 

Aardappeltelers zien financieel saldo '17/'18 verder dalen


"De aardappelmarkt gedraagt zich zeer flauw". De industrie draait vooral op contracten en op de aankoop van partijen met een wankele kwaliteit.
De aardappelboeren zijn het eens over de slotsom dat er niet langer ruimte is voor vrije aardappelen.

Of het aanbod van vrije aardappelen verder zal toenemen, omwille van de kwaliteitsproblemen, valt moeilijk in te schatten. Gesprekken met telers, in kwalitatief knellende streken, geven wel het idee dat deze situatie aanhoudt tot zeker in januari 2018.

Bij de prijsnoteringen blijft Bintje op een abnormaal laag niveau. PCA/Fiwap spraken deze week van een indicatieve prijs van € 2 tot € 3. De schilbedrijven tonen belangstelling voor grove kwaliteitsaardappelen, de partijen met labiele kwaliteit komen nauwelijks of niet aan bod.
De indicatieve prijs voor Fontane en Challenger werd genoteerd op € 2,5 tot € 3,5.

Belgapom noteerde niet, de handelaars voelen zich vogelvrij om zelf een mogelijke aankoopprijs te bepalen.

In Nederland gaf PotatoNL eveneens een prijsindicatie van € 2,5 tot € 3,5. Ook dit betekent € 0,75 minder dan verleden week.
De EEX Potato Index bleef op € 3,9.

Dit is evenwel niet de enige reden van dalende saldi-verwachtingen. Binnen de aardappelteelt zijn, er omwille van de bewaarproblemen, partijen die als enige weg de retour naar het veld kennen waar het rottende spul over een behoorlijke oppervlakte verdeeld wordt. Verder is het knelpunt van de lage opbrengsten bij primeuraardappelen omwille van de voorjaarsdroogte. Na de verkoop stellen veel telers een productieverlies van 35 tot 65% vast.

Ook de prijsverwachtingen zijn erg matig. Bij deze voorraden bewaaraardappelen zullen de kopers pas vanaf eind april/mei een eerste serieuze brede oefening maken. Dat de marktprijs voor vrije aardappelen zou stijgen vóór die datum is verre van zeker.

Ook rond de exportactiviteiten, die normaal het verschil in stemming kunnen maken, valt weinig te voorspellen.
Afrikaans kopers zijn er ongetwijfeld, maar de prijs die geboden wordt is nauwelijks hoger dan de gepubliceerde marktnoteringen binnen de Benelux.

In Nederland is de coöperatieve Avebe fier met zijn prestatieprijs nl. € 82, of 7% hoger dan vorig jaar. Zetmeelaardappelen zijn evenwel geen trendzettende teelt in België. 

Aviko Potato zou iets meer aardappelen kunnen gebruiken, gezien de markt van pureeproducten toeneemt. Volgend jaar wordt in Noord-Oost-Nederland een oppervlakte uitbreiding met 15% aangehaald.

Knelpunt bij de akkerbouw is momenteel niet alleen de aardappelen. De granen laten zich op de internationale markten zeer laag noteren. Gezien de hoog ingeschatte stocks, is er weinig ruimte tot aan de nieuwe oogst voor grote prijsstijgingen.
Ook de korrelmaïs staat onder dezelfde prijsdruk.

Erwten en vlas zijn de grootste slachtoffers van de voorjaarsdroogte. Dit valt op te maken uit de dossiers die momenteel bij de provincies afgeleverd worden voor tussenkomst door het rampenfonds voor de droogteschade april/mei/juni 2017.

Alhoewel uien een kleinere oppervlakte beslaan, was in Laag-België ook bij deze teelt de droogteschade aanzienlijk.

En dan zijn er nog de suikerbieten. Tal van berichtgevers voorspellen een daling van het financieel rendement. Volgens directeur Erwin Boonen van de Tiense zal de soep minder warm gegeten worden dan ze nu is opgediend.
Binnen de groep Südzucker zouden meer garanties ingebouwd worden aangaande de prijs. Voor 2017 zijn de meeste suikerbietopbrengsten normaal tot uitstekend. Ook dit valt af te lezen uit de droogtedossiers.

Dat momenteel getwijfeld wordt aan de financiële saldi is, op basis van bovenstaande bundeling, goed te begrijpen. 

De wereldmarkt wordt meer en meer een vrije markt waarin Europa de paraplu voor de prijsgarantie langzamerhand buiten beeld brengt.

Raymond en Louis



  Nieuwsflash
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer