Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 aug 2017 10:46 

Primeurtelers berekenen hun verlies


De melding van de Belgapomprijs sloeg gisteren in als een donderslag bij heldere hemel.


Primeurs werden genoteerd tegen € 100/ton (min € 40). Bij de marktstemming was sprake van 'flauw: aanbod groter dan vraag'.

Over de magere opbrengsten werd de laatste weken al veel gepubliceerd. Wie nu de oefening maakt van de combinatie lage opbrengst én lage prijs, kan zich een idee vormen hoe hoog de verliezen met de primeuraardappelen dit seizoen kunnen oplopen.

Een teler uit de Brugse regio gaf gisteren het startschot: “Die scherpe daling stond volledig los van het marktgebeuren. Belgapom wil gewoon de laagste prijs publiceren. Ik verlies aan mijn vrije primeurs ongeveer de helft van de productiekostprijs. Ook bij de contractteelten dreigt het volledig de verkeerde kant uit te gaan.”

De man in kwestie haalde op veel  percelen slechts 16-20 ton/ha leverbare knollen. Omgerekend tegen de huidige fysieke prijzen betekent dit inderdaad dat nu nauwelijks de helft van de productiekostprijs kan gerecupereerd worden. 

Over zijn contractteelten: “Probleem is dat we niet weten waar we staan. Sommige medecontractanten stellen de financiële oefening te maken voor het tekort aan leveringen. Uiteraard, bij lage marktprijzen, zou deze financiële toets minder hoog uitvallen dan bij hoge primeurprijzen. Maar toch is het een dubbele streep door de rekening: enerzijds waren de opbrengsten van de contractteelten bitter laag en anderzijds zou dit of volgend jaar nog een serieuze oefening gemaakt worden voor de compensatie.”

In de meeste gemeenten is de droogteramp erkend door het Vlaams ministerie van Landbouw. Het KMI bevestigde de praktijksituatie en de vochttekorten. Er is hier duidelijk sprake van overmacht en strict juridisch kan dit niet in de nek geslagen worden van de teler!

De termijnmarkt bleef de laatste week met weinig turbulentie gestabiliseerd. De weersvooruitzichten over grote delen van Europa zijn eerder gunstig voor de late ontwikkeling van de bewaaraardappelen. 

De tekorten bij de Belgische primeurs werden gedeeltelijk opgevangen door Engelse en Duitse leveringen. Intussen roepen de Belgische verwerkers hun contracten op en vermindert de belangstelling voor de buitenlandse aankoop. 

Toch blijft het wel zo dat de groeiomstandigheden in grote delen van België en Noord-Frankrijk nog altijd erg ongunstig zijn.
Bij bemonstering van percelen in Vlaanderen en Wallonië komt de gemiddelde weging (na 105 groeidagen) op 28 ton/ha. Het tienjarig gemiddelde is 37 ton/ha.

Vergelijken we met Nederlandse toetsen (bvb Aviko) dan blijft onze Belgische opbrengst een stuk lager. 

Veel telers zullen ook de oogst van bewaaraardappelen bij de eerste aangifte bij het Rampenfonds (dd. 8 september) al melden. Op een latere datum, op basis van de gewichtsopbrengsten zal dan een exacte oefening kunnen gemaakt worden.
Bij de inschatting dient terdege rekening gehouden te worden met de doorwas en alle gevolgen daaraan verbonden. 

Prognose: voor wat de prijsevolutie vanaf nu betreft is veel afhankelijk van de resterende groei van de bewaaraardappelen. Relatief fris weer en voldoende neerslag kan nog een belangrijke inhaaloefening tot gevolg hebben. Voor de zwaarst getroffen gebieden in Noord-Frankrijk en België mag het evenwel geen tien dagen langer droog blijven. De planten sterven af en dit op een bijzonder laag knollenaantal en knolgroottes.
Het blijft een spannend verhaal.

Luc Busschaert - Landbouwexpert



  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer