Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 jul 2017 15:46 

Belgische verdachte van distributie fipronil-aangelengd product


De bedrijfsleider van een ongediertebestrijdingsbedrijf in het Belgische Ravels-Weelde wordt ervan verdacht fipronil te hebben toegevoegd aan een toegestaan middel voor bloedluisbestrijding. Hij zou dit aangelengde product hebben doorverkocht.

Het bedrijf zou fipronil hebben toegevoegd aan het middel Dega-16 en dit mengsel daarna verder hebben gedistribueerd. Dega-16 is natuurlijk product bestaande uit menthol en eucalyptus, dat wordt gebruikt ter bestrijding van bloedluis bij leghennen en is geschikt voor menselijke consumptie.

De bedrijfsleider is vrijdag 21 juli voorgeleid en officieel in verdenking gesteld van het invoeren en verkopen van antiparasitaire middelen en overtreding van de EU-verordening die maximumwaarde voor residuen in levensmiddelen van dierlijke oorsprong vaststelt. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM) in België.

De overheid kwam het bedrijf op het spoor nadat een eierbrekerij in Sint-Niklaas melding deed bij het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) dat die fipronil had aangetroffen in eieren.

Ook in Nederland is fipronil aangetroffen in eieren van in ieder geval vier pluimveebedrijven. Diverse media linken dit aan een Gelders bloedluisbestrijdingsbedrijf, hoewel zowel inspectiedienst NVWA als het bedrijf zelf hier niet op wil reageren. Dit bedrijf zegt op zijn website ook gebruik te maken van het middel Dega-16 bij bloedluisbestrijding.

Het OM in België wil vanwege het lopende onderzoek niet ingaan op de omvang van de situatie, de verspreiding van het product, of de tijdsperiode waarin het middel vermengd en verhandeld zou zijn. De bedrijfsleider is onder voorwaarden weer vrijgelaten. Een daarvan is een verbod om het product Dega-16 op enige wijze te verspreiden.

Er hangt de bedrijfsleider gevangenisstraf en boetes boven het hoofd. Voor het invoeren en de verkoop van antiparasitaire middelen is een gevangenisstraf van drie maanden tot vijf jaar mogelijk, en/of een geldboete van € 3.000 tot € 100.000. Voor het overtreden van de wet die maximumwaarden voor residuen vaststelt, staat een potentiële gevangenisstraf van acht dagen tot vijf jaar, en/of een geldboete van € 26 tot € 15.000.



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer