Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 jul 2017 16:55 

Vlaamse overheid en fruitsector ondertekenen actieplan voor hardfruit


De Vlaamse hardfruitsector (appelen, peren …) kent al geruime tijd een moeilijke periode, maar levert aanzienlijke inspanningen om nieuwe en duurzame markten aan te boren. Om de sector een duwtje in de rug te geven, hebben het Departement Landbouw en Visserij en de sector een toekomststrategie uitgetekend en dit vertaald in een actieplan.

Dit actieplan is vandaag ondertekend door de Vlaamse minister van Landbouw, Joke Schauvliege, en de sector.

De hardfruitsector kent in Vlaanderen een jarenlange traditie met hoge naam en faam. Miljoenen consumenten genieten elke dag van het gezonde, lekkere fruit dat de sector produceert.

Toch gaat de fruitsector door een dal sinds het Russische importverbod uit 2014. Sinds dit jaar kunnen we geen fruit meer uitvoeren naar Rusland, terwijl dat land in 2013 nog goed was voor 37% van alle uitgevoerde Belgische peren en 10% van alle uitgevoerde Belgische appelen. Een oplossing voor het Russisch embargo op de invoer van Europees fruit lijkt niet meteen in de maak. Recent kwam er nog de vorstschade bovenop. De sector heeft zelf al aanzienlijke inspanningen geleverd om alternatieven te zoeken, maar nieuwe afzetmarkten vinden is niet evident en vergt aanzienlijk wat tijd. Ook binnen Vlaanderen worden er inspanningen rond fruit geleverd. Zo werd de schoolfruitregeling, waarbij kinderen worden gestimuleerd om gezonde tussendoortjes te eten, recent aangepast zodat het schoolfruit vanaf volgend schooljaar eenvoudig aangevraagd kan worden.

Op basis van overlegmomenten, sectoranalyses en beleidsadviezen, werden een toekomststrategie en actieplan uitgewerkt door de overheid en de hardfruitsector. Hierin werden drie ‘werven’ afgebakend, die de duurzame toekomst van de hardfruitsector in Vlaanderen moet waarborgen.  PDFactieplan_fruit_digi.pdf

Werf 1: inzetten op kwaliteit

De kwaliteit van ons hardfruit is een totaalconcept dat iedereen aanbelangt: van boomkweker tot fruithandelaar en consument. Onderzoekscentra begeleiden de sector bij de ontwikkeling van nieuwe innovatieve technieken en nieuwe variëteiten om de kwaliteit nog te verbeteren. Er wordt gestreefd naar één gezamenlijk kwaliteitslabel dat kan zorgen voor uniformiteit voor de hele sector.

Werf 2: inzetten op rendabiliteit

Rendabiliteit is het uitgangspunt voor duurzaam ondernemerschap. De telers willen het economische rendement verhogen door kosten te reduceren, zonder in te boeten op de kwaliteit. Smart farming, Integrated pest management (IPM) en innovatieve productverwerking krijgen een hoge prioriteit.

Werf 3: bepalen van een onderzoeksagenda

Een integrale aanpak op het vlak van onderzoek in de hardfruitsector, is van essentieel belang om werf 1 en werf 2 te realiseren. Alle Vlaamse fruittelers en alle schakels van de keten zetten samen met de overheid maximaal in op onderzoek rond kwaliteit en rendabiliteit in de ruime zin.

Met de ondertekening van het actieplan engageren alle ketenspelers zich om mee te bouwen aan een duurzame toekomst voor de Vlaamse hardfruitsector. Ook andere mogelijkheden, via projectwerking waarin men zoekt naar nieuwe oplossingen, nieuwe kennis en nieuwe technieken, worden aangegrepen. Nu is het enkel aan u, de consument, om dit te waarderen.

In 2016 kocht de gemiddelde Belg 46,6 kg vers fruit. Door de hogere gemiddelde prijs van fruit spendeerde de gemiddelde Belg 116,70 euro aan fruit. Een gemiddeld Belgisch gezin koopt 51 keer per jaar fruit. Vlaamse huishoudens zijn grotere fruitkopers dan Waalse en oudere huishoudens grotere dan jongere. Bij fruit zijn appelen de meest gekochte soort, gevolgd door bananen en sinaasappelen. Jonagold blijft de belangrijkste appelsoort, maar verliest wel aandeel. Enkele stijgers zijn meloenen en enkele kleinere fruitsoorten zoals frambozen, blauwe bosbessen en vijgen. Jonge huishoudens kiezen eerder voor appelen, bananen en meloenen. Oudere huishoudens neigen eerder naar sinaasappelen, peren, perziken, nectarines …



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer