Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 jun 2017 12:22 

Voedselveiligheid neemt verder toe


Het Voedselagentschap voerde in 2016 zo’n 120.000 controlemissies uit bij meer dan 66.000 voedingsbedrijven. 87,3% van de controles met een checklist waren gunstig, een lichte stijging tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit het activiteitenverslag van het FAVV. De verbetering bij de schoolkeukens valt daarbij op: 80% haalt een goed resultaat. Dat is 5,5% meer dan in 2015.

Bestanden beschikbaar voor download:
Feiten en cijfers (2399.3 Kb)

“De bewaking van de voedselketen is de centrale missie van het FAVV en daar blijven we volop op inzetten”, zegt gedelegeerd bestuurder Herman Diricks. In 2016 voerde het Voedselagentschap dan ook 119.487 missies uit bij 66.038 Belgische voedingsbedrijven. Ruim 87% van de gecontroleerde domeinen waren gunstig. Van de 85.905 genomen monsters waren er 96,8% in orde. Een hoog niveau van voedselveiligheid dat niet alleen de verdienste is van het FAVV maar ook van de bedrijven en sectororganisaties.

Vooral de betere resultaten bij de schoolkeukens vallen op. In 2014 haalde 66% een goed rapport, in 2015 was dat al driekwart om vorig jaar nog eens met 5,5% te stijgen tot 80%. “Onze voorlichtingscel heeft in samenwerking met de scholen opleidingen rond voedselveiligheid opgezet en dat werpt vruchten af. We hopen dat deze verbetering een duurzame trend is”, zegt Herman Diricks. 
Niet alleen bij de grootkeukens (+8,3%) steeg het aantal controles met gunstig resultaat in 2016. Ook de groothandel (+3,6%) en de horeca (+6,1%) gingen er in 2016 op vooruit. In de detailhandel boekten de viswinkels (+3,4%) en de bakkerijen (+1,1%) dan weer vooruitgang. De sector van de primaire productie blijft één van de beste leerlingen van de klas: van de landbouw- en andere bedrijven die zich op plantaardige productie richten haalt 97% een gunstige score, voor de dierlijke productie (houden van dieren) is dat 94,8%. 

Uiteraard zijn er sectoren, zoals de ziekenhuiskeukens, en individuele bedrijven waar nog een marge voor verbetering is. Het FAVV wil deze verbetering niet alleen bereiken door controles, maar ook door informatie en opleiding. Door de samenwerking met Europese partners heeft het FAVV bovendien ook zicht op interessante initiatieven van collega’s die gericht zijn op het bijsturen van het gedrag van operatoren.
In sectoren die het minder goed doen op het vlak van algemene hygiëne duiken vaak nog andere non-conformiteiten op, zoals producten waarvan de vervaldatum overschreden is. Het gaat om erg bederfelijke voedingsmiddelen waarvan het etiket aangeeft dat ze ‘te gebruiken tot’ (of ‘TGT’) een uiterste consumptiedatum zijn. Na de aangegeven datum mogen zij zeker niet meer gebruikt worden. Het risico voor de gezondheid is immers groot. Als controleurs zulke producten aantreffen, zorgen zij er dan ook voor dat deze niet meer tot bij de consument geraken. “Is het resultaat van een controle ongunstig, dan blijven we trouwens teruggaan tot alles in orde is”, benadrukt Herman Diricks. 

Ook op andere vlakken blijft het FAVV actief. In 2016 bouwde de begeleidingscel haar activiteiten uit en verliepen verschillende inspectiebezoeken door derde landen succesvol wat belangrijk is voor de export van Belgische producten.

Wie wil weten hoe het met de hygiëne en infrastructuur z’n schoolkeuken, bakker of café is gesteld, kan de resultaten van de controles consulteren op http://www.foodweb.be.
Voor alle resultaten van het activiteitenverslag: http://www.favv.be/activiteitenverslag/2016/



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer