Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 jun 2017 14:36 

Russisch handelsembargo dwingt Belgische fruitproducenten naar Azië


Dat is vernomen bij het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), dat meegereisd is met de economische missie van prinses Astrid naar Zuid-Korea en staat te lezen in een Belgabericht.

Het Haspengouwse Bel'Export, een van de belangrijkste telers van appelen en peren in België, zag de verkoop na het embargo met de helft afnemen. Het bedrijf reisde mee met prinses Astrid in de hoop in Zuid-Korea een nieuwe markt te kunnen aanboren.

Het handelsembargo werd van kracht in augustus 2014. In het jaar daarvoor nam Rusland nog 90.611 ton Belgische peren af, waarmee het met zeer ruime voorsprong de belangrijkste exportmarkt was (Nederland volgde met 33.781 ton, Frankrijk was derde met 26.808 ton, nvdr.). Voo r appele n was Rusland toen de vierde belangrijkste markt (met 20.564 ton), na buurlanden Nederland (54.627 ton), Frankrijk (52.962 ton) en Duitsland (39.977 ton).

Het Russische handelsembargo, een antwoord op Europese sancties na de Russische annexatie van de Krim, maakte de Belgische fruittelers en varkenskwekers tot grootste slachtoffers in ons land. Europa kwam de telers voor een deel financieel tegemoet voor de verliezen.

"Maar dat volstond uiteraard niet", zegt Tony Derwael, zaakvoerder van Bel'Export. "Wij zijn het grootste slachtoffer geworden van de sancties. Russen kunnen bovendien heel koppig zijn, dus eens je hen de rug toegekeerd hebt, zullen ze niet meer terugkeren als klant", vreest Derwael. Bovendien zijn de Belgen na structurele overproductie van appels door het succes op de Russische markt overgeschakeld op peren, "waardoor nu veel jonge bomen zelfs nog in productie moeten komen", zegt de teler.
De Russische markt werd door de Belgische appel- en perentelers in 1992 aangeboord. "Aanvankelijk heel voorzichtig, pallet per pallet", zegt Derwael. Maar het werd een groot succes, vooral wat peren betreft. "Peren worden door de Russen bijna gezien als exotisch fruit, omdat ze dit zelf niet kunnen telen. Maar wij vrezen dat die markt voorgoed verloren is."

Meteen de reden waarom VLAM met groenten- en fruittelers meegereisd is naar Zuid-Korea in het zog van prinses Astrid. "We zien hier ruimte voor peren. Er is zeker geen overaanbod. Hopelijk kunnen we hier opnieuw stap voor stap een markt opbouwen zoals dat destijds het geval was voor Rusland. De populatie is een derde van de Russische, maar als we hier een derde van de Russische markt zouden kunnen goedmaken, zouden we heel tevreden zijn", besluit Derwael.



  Nieuwsflash
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer