Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 jun 2017 19:33 

€ 392.000 om de wijnbouw in Limburg te professionaliseren (update)


“We trekken samen met Vlaanderen 392.000 euro uit om de wijnbouw in Limburg te professionaliseren”, zegt gedeputeerde voor Landbouw Inge Moors (CD&V). Met dat geld krijgt zowel PC Fruit als de tuinbouwschool in Sint-Truiden geld voor een vinificatielokaal.
Het Belang van Limburg

De Universiteit Hasselt ontwikkelt een applicatie om de economische haalbaarheid te berekenen en hogeschool PXL moet bedenken hoe je toeristen aantrekt.

Het geld komt uit de pot voor plattelandsontwikkeling en is een cofinanciering tussen Vlaanderen en de provincie. “Minister Schauvliege heeft de Limburgse wijnbouwprojecten goedgekeurd, we geloven sterk dat je hiermee het diversifiëren in de landbouw kan stimuleren”, zegt Inge Moors.

“Wijnbouw komt in drie stappen”, zegt Ghislain Houben, professor Eonomie aan de Universiteit Hasselt die nauw bij de projecten is betrokken en zelf ook wijnbouwer is. “De teelt, de vinificatie en de verkoop. Voor de teelt is al een proefwijngaard aangelegd bij PC Fruit. Maar nu moet de tweede stap worden uitgewerkt en dat is de vinificatie. PC Fruit krijgt daarom geld om toestellen te kopen zodat ze zelf wijn kunnen maken en die technieken kunnen aanleren aan de wijnbouwers”, zegt Houben. “Ze kunnen nieuwe methodes ontwikkelen, demodagen en seminaries organiseren.” 

Een labo voor analyses van wijn en druiven - zoals dat in de bekende wijnstreken in het buitenland gebeurt - zit er dit project niet in. “Daarvoor heeft de provincie Vlaams-Brabant geld uitgetrokken. Vorig jaar zijn ze er voorzichtig mee gestart, ik neem aan dat ze dit nog gaan uitbreiden en dat ook Limburgse wijnbouwers daar terecht kunnen.”

Houben gaat als professor van de Universiteit Hasselt ook een module ontwikkelen die de economische impact berekent. “Alles hangt af van je beginsituatie en die verschilt bij iedereen. Heb je een tractor? Een stuk grond? Ruimte? We willen dat dit uiteindelijk leidt tot een soort van app die berekent of het voor jou haalbaar is om met wijnbouw te beginnen.”

Ook de tuinbouwschool krijgt centen. “Wij gaan de loods die we vroeger gebruikten om te leren sorteren ombouwen tot vinificatielokaal”, zegt Eddy Leclère. “Dat sorteren besteden de telers tegenwoordig toch alsmaar vaker uit, dus kunnen we die ruimte gebruiken. Als school zouden we nooit aan genoeg middelen geraken om zo’n lokaal in te richten. Nu kan dat wel. De interesse bij de scholieren is groot, we kunnen ook zowel leerlingen van het eerste jaar als die van het laatste inzetten in de wijnbouw: planten, snoeien, wijn maken, ze kunnen van alles leren. We hebben ook al onze eerste eigen wijn gebotteld op school. Als we ons materiaal hebben dan kunnen ze zich daar verder in specialiseren.”

“Vorige week heb ik in Nederland nog van wijnmaker Stan Beurskens (van Sint-Martinus, Vijlen, red) gehoord dat tegen 2050 België het beste klimaat van Europa zou hebben voor wijnbouw. Dat komt door de opwarming van de aarde.”

Ook hogeschool PXL doet mee. “Je moet wijn ook nog verkocht krijgen”, weet professor Houben. “Dat werkt het best als je dat koppelt aan toerisme, vandaar dat de opleiding toerisme van PXL ook meewerkt.”



  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer